Esős majális, napokig marad a rossz időjárás

Vágólapra másolva!
Az esős, szeles időben helyenként az 5 fokot is alig érte el a hőmérő a "legmelegebb" órákban! Nem ennyire szélsőségesen, de mától a következő napokban a rossz idő keletre is áthúzódik, igazi javulás, főleg északkeleten csak csütörtöktől várható.
Vágólapra másolva!

A Brit-szigetektől az Appenini-félszigetig több középpontú alacsonynyomású zóna, változó aktivitású ciklonrendszer helyezkedik el. A képződmény területén erősen felhős az ég és többfelé csapadékos az idő. A hőmérséklet most már a Kárpát-medence keleti térségében is kissé csökken. Kora nyáriasan meleg idő így már csak Dél-Európában található. Északkelet-Európa felett továbbra is anticiklon húzódik. Hatására bár kevés a felhő, hűvös az időjárás. Európa jelentős részén az évszaknak megfelelő vagy annál kissé gyengébb a nappali felmelegedés. Az átlagosnál melegebb idő csak Dél-Európában fordul elő. A Kárpát-medence jelentős része felett gyakran megvastagszik a felhőzet.

Ismét kedvezőtlenebb lesz az időjárási helyzet a Tisza-völgyben az árvízvédelem szempontjából. A csapadékhullám hétfőtől ismét jelentős vízmennyiségekkel terheli keleti folyóinkat, a kialakuló záporok, zivatarok helyileg még mindig zavarhatják a védekezést. Szerencsére az erőteljesebb apadás megkezdődött.

Hétfőn, a majálisban felhős, gyakran csapadékos időre számíthatunk. Az erősen felhős égből sokfelé alakul ki eső, záporeső, elszórtan zivatar. A hőmérő kora délutánra több fokkal elmarad a szokásostól, szeszélyes eloszlásban 12-18 fok közé emelkedik. Mérsékelt, időnként élénk lesz a délkeleti szél. Nyugaton kora délutántól várható a csapadék megszűnése, majd a zárt felhőzet felszakadozása.

Országszerte kell az esernyő és a melegebb ruha, nem kedvez az idő a kültéri programoknak, bár nyugaton délután már javul a helyzet. Jelentős fronthatás nem terheli szervezetünket, de egyeseknek zavaró a változékony, csapadékos, hűvös idő. A közlekedők csúszós utakra készüljenek.

Kedden is többnyire erősen felhős égre és keleten gyakran, máshol szórványosan kialakuló esőkre, záporokra kell készülnünk. Csak kevés napsütés várható. A hőmérséklet több fokkal elmarad az ilyenkor szokásos értékektől, 12-19 fok körül alakul, északkeleten lesz a hidegebb.

A megélénkülő délkeleti szél miatt hőérzetünk még ennél is kellemetlenebb lesz, fel kell vennünk egy melegebb réteg ruhát is. A gyenge melegfronti hatás egyeseknél fejfájást, reflexidő növekedést okozhat, de a fő tényező a változékony, szeles, napfényhiányos idő lesz. A szél és az esők miatti csúszós utak zavarják a közlekedőket.

Szerdán már várható javulás, főleg délnyugaton, de a nap első felében keleten még lehetnek záporok, és a felmelegedés is általában 20 fok alatt marad, élénk lesz a délkeleti szél.

A jelentősebb javulás csütörtöktől érkezik, az időjárás visszatér a normális kerékvágásba.