Alaposan romlik az idő keleten is

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban kedvezett az időjárás a keleten - és részben a középső országrészben - élőknek. Nyugaton hűvös eső (a határszélen egész nap nem emelkedett 8 fok fölé a hőmérő), míg keleten viszonylag kellemes, naposabb idő uralkodott. Ez a helyzet lassan átalakul, vasárnap még nyugaton várható hűvösebb és több csapadék, de hétfőn már északkeleten lesz a hidegebb.
Vágólapra másolva!

A Brit-szigetektől az Appenini-félszigetig több középpontú alacsonynyomású zóna, változó aktivitású ciklonrendszer helyezkedik el. A képződmény területén erősen felhős az ég és többfelé csapadékos az idő. A hőmérséklet most már a Kárpát-medence keleti térségében is csökkent. Kora nyáriasan meleg idő így már csak Dél-Európában található. Északkelet-Európa felett továbbra is anticiklon húzódik. Hatására bár kevés a felhő, hűvös az időjárás. Európa jelentős részén az évszaknak megfelelő vagy annál kissé gyengébb a nappali felmelegedés. Az átlagosnál melegebb idő csak Dél-Európában fordul elő. A Kárpát-medence jelentős része felett gyakran megvastagszik a felhőzet.

Kisebb javulást követően ismét kedvezőtlenebb lesz az időjárási helyzet a Tisza-völgyben az árvízvédelem szempontjából. A csapadékhullám főleg hétfőtől jelentős vízmennyiségekkel terheli keleti folyóinkat, a kialakuló záporok, zivatarok helyileg még mindig zavarhatják a védekezést.

Vasárnap felhős, főleg nyugaton gyakran csapadékos időre számíthatunk. Keleten várható kevés napsütés és kevesebb csapadék is hullik, míg nyugaton többnyire erősen felhős lesz az ég és sokfelé alakul ki eső, záporeső, elszórtan zivatar. A hőmérő kora délutánra 10-19 fok közé emelkedik, nyugaton kifejezetten hűvös marad. Mérsékelt lesz az északkeleti szél.

Országszerte kellhet az esernyő. Gyenge hidegfront terheli szervezetünket, egyeseknél fejfájás, ízületi panaszok jelentkezhetnek, erősödnek az allergiás tünetek. A közlekedők csúszós utakra készüljenek.

Hétfőn országszerte felhős, gyakran csapadékos időre számíthatunk. Keleten délelőtt, nyugaton inkább délután várható pár óra napsütés. Az erősen felhős égből sokfelé alakul ki eső, záporeső, elszórtan zivatar. A hőmérő kora délutánra több fokkal elmarad a szokásostól, 12-18 fok közé emelkedik, északkeleten lesz a hűvösebb. Mérsékelt lesz a délkeleti szél.

Front nem terheli szervezetünket, de egyeseknek megterhelő a változékony, csapadékos idő. A közlekedők gyakran csúszós utakra készüljenek.

A csapadék megszűnésére még kedden sem számíthatunk. Bár lassan javul az idő, a 15 fok körüli hőmérséklet az élénk szélben meglehetősen alacsony.

Szerdán lesz erőteljes a javulás, csöken a csapadékhajlam és kisüt a nap.

(ICI Interaktív Meteorológia)