Hideg és eső lesz nyugaton

Vágólapra másolva!
Záporok, zivatarok jellemzik a hétvége időjárását. Ezek érinthetik az árvíz sújtotta térségeket is, továbbra is komolyan megnehezítve a védekezést. Jelentős marad a különbség az ország nyugati és keleti része között, nyugaton sokkal hűvösebb, csapadékosabb, míg keleten naposabb, kellemesebb lesz az idő. Északnyugaton a vasárnapi 10 fokban akár fázhatunk is. A csapadékhullám a jövő hét elején is kitart.
Vágólapra másolva!

A kontinens középső része, valamint az Appenini-félsziget felett ciklonrendszer helyezkedik el. Területén jobbára erősen felhős az égbolt és sokfelé esik az eső, záporeső, helyenként zivatarok is kialakulnak. A hőmérséklet csúcsértéke általában a sokéves átlag közelében alakul. A Kelet-európai-síkság északi felén anticiklon található, hatására abban a térségben az évszakhoz képest hidegebb az idő. Kellemes nyárias hőmérsékletekkel inkább csak az Ibériai-félszigeten valamint Délkelet-Európában találkozhatunk. Közép-Európa jelentős részén is gyengült a nappali felmelegedés. Kifejezetten hűvös az idő a Kelet-európai-síkságon. A Földközi-tenger mentén viszont a hőmérséklet általában eléri a 20 fokot, de Délnyugat-Európában többfelé meg is haladja azt. A Kárpát-medence jelentős része felett gyakran megvastagszik a felhőzet. Csupán a keleti térségekben van átmenetileg kevés napsütés.

Még mindig kedvezőtlen az időjárási helyzet a Tisza-völgyben az árvízvédelem szempontjából. A csapadékhullám jelentős vízmennyiségekkel terheli keleti folyóinkat, de a nagyobb baj, hogy a kialakuló záporok, zivatarok helyileg továbbra is komolyan zavarhatják a védekezést.

Szombaton felhős, gyakran csapadékos idő várható. Keleten várható több napsütés és kevesebb csapadék, míg nyugaton többnyire erősen felhős lesz az ég és sokfelé alakul ki eső, záporeső. A hőmérő kora délutánra 13-20 fok közé emelkedik, északnyugaton lesz a hűvösebb. Mérsékelt lesz az északkeleti szél, de zivatarban szélerősödésre számítsunk.

Országszerte kell az esernyő, de keleten tervezhetünk kültéri programokat, ott viszonylag kisebb az elázás kockázata. Kettős fronthatás terheli szervezetünket, fáradékonyak lehetünk, gyakran jelentkezik hangulatingadozás, alvászavar. A közlekedők csúszós utakra készüljenek.

Vasárnap is felhős, főleg nyugaton gyakran csapadékos és kellemetlenül hűvös időre számíthatunk. Ismét keleten várható kevés napsütés és kevesebb csapadék is hullik, míg nyugaton többnyire erősen felhős lesz az ég és sokfelé alakul ki eső, záporeső, elszórtan zivatar. A hőmérő kora délutánra 10-19 fok közé emelkedik, északnyugaton kifejezetten hűvös marad, a 10 fokban fel kell öltöznünk. Mérsékelt lesz az északkeleti szél.

Gyenge hidegfront terheli szervezetünket, egyeseknél fejfájás, ízületi panaszok jelentkezhetnek, erősödnek az allergiás tünetek. A közlekedők csúszós utakra készüljenek, főleg az árvizes körzetekben igen veszélyes sárfelhordásra is.

Hétfőn is hasonló, bár lassan javuló idő várható, alacsony lesz a napsütéses órák száma és sokfelé várhatók esők, záporok, helyenként zivatarok. Főleg nyugaton meglehetősen felhős, hűvös lesz az idő, sokfelé a 15 fokot sem éri el a hőmérséklet. Keleten még marad a viszonylag naposabb, kellemesebb időjárás.

Csapadék fokozatos megszűnésére keddtől számíthatunk.

(ICI Interaktív Meteorológia)