Felhőszakadás, jégeső is lehet

Vágólapra másolva!
Záporok, zivatarok jellemzik a következő napok időjárását. A helyenkénti heves zivatarokban jégeső is kialakulhat. Ezek érinthetik az árvíz sújtotta térségeket is, komolyan megnehezítve a védekezést. Továbbra is jelentős különbség lesz az ország nyugati és keleti része között, nyugaton hűvösebb, keleten naposabb lesz az idő. A csapadékhullám a jövő hét elejéig is kitart.
Vágólapra másolva!

Északkelet- és Nyugat-Európa fölött anticiklon alakítja az időjárást. A két magasnyomás közé ciklon rendszer szorult be, ami a Skandináv-félsziget és Közép-Európa időjárását határozza meg. Sok a felhő és gyakori a zápor, zivatar. Az Ibériai-félszigeten a sok napsütésben a 25 fokot is meghaladja a hőmérséklet. A kontinens északkeleti és északi részén az évszakhoz képest továbbra is hűvös az idő. Közép-Európában a sok felhő ellenére még enyhe az idő, de a nyugati részeken már csökken a hőmérséklet. A kontinens délnyugati részén nyári meleg alakult ki. A Kárpát-medence felett a ciklonális mezőben főleg nyugaton sok a felhő.

Tovább romlik az időjárási helyzet a Tisza-völgyben az árvízvédelem szempontjából. Az érkező csapadékhullám jelentős vízmennyiségekkel terheli keleti folyóinkat, de a nagyobb baj, hogy a kialakuló, esetenként igen heves záporok, zivatarok helyileg is komolyan zavarhatják a védekezést, mert járhatatlanok lehetnek a földutak és a gátak átázását is gyorsíthatja.

Pénteken csapadékos idő várható. A pár órás napsütés mellett gyakran megnövekszik a felhőzet és sokfelé alakul ki zápor, zivatar. Egyes heves zivatarokban rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék zúdulhat le, akár jégeső is kialakulhat. A hőmérő kora délutánra 16-23 fok közé emelkedik, északnyugaton lesz a hűvösebb. Gyenge, majd mérsékelt lesz az északkeleti szél, de zivatarban szélerősödésre számítsunk.

Országszerte kell az esernyő. Kettős fronthatás terheli szervezetünket, fáradékonyak lehetünk, gyakran jelentkezik hangulatingadozás. Az időjárás komolyan zavarja kültéri programjainkat. A közlekedők csúszós utakra készüljenek. Ha zivatarba futunk, alaposan csökkentsük sebességünket, esetleg biztonságos helyen álljunk meg.

Szombaton is felhős, gyakran csapadékos lesz az idő. Ismét keleten várható több napsütés és kevesebb csapadék, míg nyugaton többnyire erősen felhős lesz az ég és sokfelé alakul ki eső, záporeső. A hőmérő kora délutánra 13-20 fok közé emelkedik, északnyugaton meglehetősen hűvösre számítsunk. Mérsékelt lesz az északkeleti szél, de zivatarban szélerősödésre számítsunk. Még mindig kettős fronthatás terheli szervezetünket, egyre inkább fáradékonyak lehetünk, gyakran jelentkezik alvászavar. A közlekedők országszerte csúszós utakra készüljenek.

Vasárnap is hasonló idő várható, alacsony lesz a napsütéses órák száma és sokfelé várhatók esők, záporok, helyenként zivatarok. Főleg nyugaton meglehetősen hűvös lesz az idő, sokfelé a 15 fokot sem éri el a hőmérséklet. Keleten még marad a viszonylag naposabb, kellemesebb időjárás.

Csapadékra a jövő hét elején is számítsunk.

ICI Interaktív Meteorológia