Záporos, zivataros napok

Vágólapra másolva!
Csapadékosabbá válik időjárásunk a következő napokban. Jelentős lesz a különbség az ország nyugati és keleti fele között. Nyugaton lesz a hűvösebb, keleten több napsütésre számíthatunk. Sokfelé alakul ki zápor, zivatar, de a felhők között pár órára a nap is kisüt. A hétvégére is marad a csapadék és a hőmérséklet is tovább csökken, nyugaton csak 15 fok körül várható. Az esők komolyan zavarhatják az árvízi védekezést.
Vágólapra másolva!

Északkelet- és Nyugat-Európa fölött anticiklon alakítja az időjárást. A két magasnyomás közé ciklon rendszer szorult be, ami a Skandináv-félsziget és Közép-Európa időjárását határozza meg. Sok a felhő és gyakori a zápor, zivatar. Az Ibériai-félszigeten a sok napsütésben a 25 fokot is meghaladja a hőmérséklet. A kontinens északkeleti és északi részén az évszakhoz képest továbbra is hűvös az idő. Közép-Európában a sok felhő ellenére még enyhe az idő, de a nyugati részeken már csökken a hőmérséklet. A kontinens délnyugati részén nyári meleg alakult ki. A Kárpát-medence felett a ciklonális mezőben főleg nyugaton sok a felhő.

Sokat romlik mától az időjárási helyzet a Tisza-völgyben az árvízvédelem szempontjából. Az érkező csapadékhullám jelentős vízmennyiségekkel terheli keleti folyóinkat, de a nagyobb baj, hogy a kialakuló záporok, zivatarok helyileg is komolyan zavarhatják a védekezést, mert járhatatlanok lehetnek a földutak és a gátak átázását is gyorsíthatja.

Csütörtökön felhős, gyakran csapadékos, de keleten még szokatlanul enyhe idő várható. A pár óra napsütés mellett gyakran megnövekszik a felhőzet és sokfelé alakul ki zápor, zivatar. A hőmérő kora délutánra ekkor még 16-23 fok közé emelkedik, északnyugaton lesz a hűvösebb. Gyenge lesz a légmozgás, de zivatarban szélerősödésre számítsunk.

Nem nagyon kedvez az idő a kültéri programoknak, de a napos időszakokat kihasználhatjuk egy kiadósabb sétára. Országszerte kell az esernyő. Kettős fronthatás terheli szervezetünket, fáradékonyak lehetünk, gyakran jelentkezik hangulatingadozás. A közlekedők csúszós utakra, zivatarban intenzív csapadékra és szélerősödésre számítsanak.

Pénteken is nagyon hasonló, felhős, gyakran csapadékos idő várható. A pár órás napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet és sokfelé alakul ki zápor, zivatar. A hőmérő kora délutánra 16-23 fok közé emelkedik, ismét északnyugaton lesz a hűvösebb. Gyenge, majd mérsékelt lesz az északkeleti szél, de zivatarban szélerősödésre számítsunk.

Ismét kettős fronthatás terheli szervezetünket, a közlekedők továbbra is csúszós utakra készüljenek.

Szombattól nyugaton tovább csökken a napsütéses órák száma és sokfelé várhatók esők, záporok, helyenként zivatarok. A felmelegedés csökken, főleg nyugaton meglehetősen hűvös lesz az idő, sokfelé a 15 fokot sem éri el. Keleten marad a viszonylag naposabb, kellemesebb időjárás. A csapadék a jövő hét elején is marad.

ICI Interaktív Meteorológia