Piacra lépett a gazdagok egészségpénztára

Vágólapra másolva!
Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter elnökletével, pénteken piacra lépett az Új Pillér Egészségpénztár. Az új önkéntes egészségpénztár azokat várja tagjai közé, akik legalább havi 10 ezer forintot szánnak egészségük megőrzésére.
Vágólapra másolva!

A tavaly augusztus 2-án alakult Új Pillér Egészségpénztár az utóbbi hónapban kapta meg a működéséhez szükséges engedélyeket. Szakmai hátterét az 1999 óta működő Patikapénztár biztosítja azzal a szándékkal, hogy kiegészítsék a patikakártya előnyeit.

Az új pénztár azokat célozza meg, akik legalább havi 10 ezer forintot szánnak egészségük megőrzésére. A pénztár vezetése szerint az átlagosnál nagyobb havi befizetések miatt, a pénztár fajlagos működési költsége jóval kevesebb lesz a többi nyugdíj- és egészségpénztár átlagához képest. A működési költség évi 200 ezer forint befizetésig 3,2 százalék lesz, az efölött befizetett összeget pedig teljes egészében jóváírják a tag számlájára.

Szolgáltatások igénybe vétele esetén a pénztártagot - az összeg nagyságától függetlenül - alkalmanként 400 forint költség terheli. A négyévenkénti kártyacsere díja, fő- és társkártyákkal együtt 1000 forint lesz.

Az egészségpénztár tagja befizetéseivel szabadon gazdálkodik: Ez azt jelenti, hogy vagy szolgáltatásra költi, vagy további 10 százalék személyijövedelemadó-kedvezmény fejében 2 évre leköti. Így várhatóan az Új Pillér a piacon elérhető legjobb konstrukció lesz az adókedvezményt optimalizálók számára, az önkéntes pénztári piacon.

A félmilliós piacon, jelenleg második helyen álló Patikapénztár kártyáját több mint 70 ezer ember használja, akik mögött 2775 szolgáltatónál, 1468 munkáltató áll. A Patikapénztár 2005. évi bevétele elérte a 2,5 milliárd forintot, a patikakártyás szolgáltatások értéke pedig 1,5 milliárd forintot tett ki. Az Új Pillér kártyáját a Patikapénztár szolgáltatói pontjain, a már megszokott kedvezményekkel lehet majd használni.

Az önkéntes egészségpénztárak taglétszáma 2005 végére majdnem elérte a félmilliót, éves bevételeik 31 milliárd forintra emelkedtek. A szolgáltatási kiadás 21,8 milliárd forinttal elérte az Országos Egészségügyi Pénztár teljes kiadásainak 1,4 százalékát.

A pénztári szféra 1993. évi életre keltésekor senki nem gondolta, hogy a nyugdíjpénztárak mellett, az egészség-pénztárakban is komoly lakossági megtakarítás gyűlik össze. A 2005 végén 27,5 milliárd forint értékű vagyon azért is figyelemre méltó, mert ezt a pénzt - a nyugdíjpénztártól eltérően - nem akárhol lehet elkölteni.

Amíg az önkéntes nyugdíjpénztárakban pihenő, most 642 milliárd forintot érő megtakarítást gépkocsira, házépítésre vagy akár luxustermékekre is lehet költeni, addig az egészségpénztárak 27,5 milliárd forintját, a pénztártag kizárólag a saját és családtagjai gyógyítása vagy egészségének megőrzése érdekében használhatja fel, vagyis a pénzt az egészségügyben költik el.