Tovább tart a tőzsde mélyrepülése

Vágólapra másolva!
A magyar tőzsde indexe, a BUX hétfőn is nagyot esett, így végül 3,88 százalékos mínusszal 21 351,83 ponton zárt. A vezető papírok közül egyedül a Mol úszta meg kisebb eséssel, feltehetően azért, mert a cég saját részvényvásárlásba kezdett. Az indiai tőzsde 10 százalékot esett a hétfői nyitás óta, a forint stagnált.
Vágólapra másolva!

A vezető papíroknál kulcsfontosságú szintek estek el, annak ellenére, hogy nagyon magas forgalmat produkáltak. Az OTP árfolyama például (két hete még 8000 forint felett volt az árfolyam) 7000 forint alatt zárt 23 milliárd forintot meghaladó forgalommal. A bank papírja 4,7 százalékkal 6979 forintra esett vissza. Az MTelekomnál a 900 forintos szint veszett el egy nap alatt, a részvény ugyanis 61 forinttal (mínusz 6,7 százalék) 850 forintig esett.

A nemrég még 50 000 forint felett forgó Richter 40 250 forinton zárt, ami egy nap alatt 5,74 százalékos mínuszt jelent. A másik gyógyszercég tulajdonosai sem jártak jobban, a papír 5,24 százalékkal 27 100 forintig csúszott vissza.

A Mol ugyanakkor csak 0,30 százalékkal esett 21 490 forintig, igaz, annak betudhatóan, hogy a nap végén felhúzták a papír árfolyamát. A Mol-papírok ugyanis 20 500 forinton is forogtak hétfőn.

Bónis Miklós, az Inter-Európa Bank elemzője úgy látja, hogy a közelmúltban nyilvánosságra hozott európai és amerikai magas inflációs adat miatt kamatemelési hangulat jellemzi a piacokat. Ezért a befektetők vélhetően devizába, illetve rövid távú befektetésekbe "menekítik" a pénzüket. Az elemző hozzátette, hogy bár a fejlett piacokon is látható a tőkekivonás, a feltörekvőket jóval érzékenyebben érinti.

Hefter Tibor, a Concorde Értékpapír Rt. üzletkötője is egyetértett abban, hogy a kamatemelési hangulat negatívan befolyásolta a részvénypiacokat, és ezen belül jelentősebb mértékben a fejlődöket. Szavai szerint a 8-9 napja tartó esés a korábban tapasztalt komoly emelkedés korrekciója.

Összeomlott a tőzsde Indiában

Egy órára felfüggesztették a kereskedést India két meghatározó tőzsdéjén, miután a tőzsdeindex 10 százalékot zuhant. A bombayi Sensex-index 1000 pontot veszített értekéből hétfőn. Hasonló zuhanásról számoltak be a rivális Nemzeti Tőzsdén is. Három hónapja először csökkent tízezer pont alá a Sensex.

A Sensexen nem láttak ilyen mértékű csökkenést azóta, hogy a jelenleg kormányzó, és a kommunisták támogatását élvező Kongresszus Párt megnyerte a választásokat 2004-ben. Akkor azért volt nagy az ijedelem, mert a baloldali párt a befektetéseket támogató, hindu-konzervatív Vadzspají miniszterelnök helyett inkább az állami vállalatokat szerette volna megerősíteni.

A két tőzsdeindex már az elmúlt héten is csúszkálni kezdett: csütörtökön hét százalékkal csökkent. Az esés hatására azonban mind a külföldi, mind pedig az indiai befektetők elkezdték kivonni pénzüket a piacról. Palanippan Csidambaran, India pénzügyminisztere szerint várható volt a jelentős csökkenés. A miniszter szerint "jelentős az idegesség" a piacon - tudósít a BBC News.

Az idei év eddig a Sensex szárnyalását hozta: a bombai tőzsde februárban átlépte a 10 000, áprilisban a 12 000 pontos határt. A külföldi befektetők hatalmas összegeket pumpáltak az indiai piacra, nehogy kimaradjanak a gazdaság robbanásszerű növekedéséből. Az elmúlt évben rekord összeget, 10,7 milliárd dollárt fektettek be külföldiek Indiában, amely a helyi befektetőket is tőzsdei vásárlásokra ösztönözte. Most várhatóan ez a gyorsan jött pénz menekül ki elsőként az indiai tőzsdékről.

Erősödött a forint délután

A forint a reggeli jelentős ingadozás után hétfőn délutánra visszakúszott a pénteki szintre. Az euróval a reggeli 265,20/30 forinttal szemben 263,30/50 forinton kereskedtek fél négy tájban, ami gyakorlatilag megegyezett a pénteki 263,20/30-as árfolyammal. A forint 6,71 százalékon állt a plusz mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

Puskás Tamás, a Commerzbank Treasury vezetője szerint érezhetően azután kezdett erősödni a forint, hogy Járai Zsigmond jegybankelnök kommentárt fűzött a jegybank idei inflációs prognózis felemeléséhez. A Magyar Nemzeti Bank hétfőn délután közzétett inflációs jelentésében a 2006-os átlagos éves inflációra vonatkozó prognózisát a februárban előrejelzett 1,3 százalékról 2,1 százalékra emelte.

A piacon a kommentár nyomán arra számítanak, hogy az inflációs veszély miatt szükség lesz a jegybanki kamat emelésére, noha a múlt hét végén megjelent elemzői vélemények akár az év végéig is tarthatónak vélték a jelenleg 6 százalékos jegybanki alapkamatot. A monetáris tanács mai ülésén nem is változtatott a kamaton, a Járai-beszéd hatására viszont Puskás szerint "megkergült a piac". A kommentár előtt 264,70 forinton állt az euró kurzusa, innen mintegy egy óra leforgása alatt jelentős forgalomban mintegy másfél forinttal ment lejjebb.

Most valószínűleg a forint tartja meg a zlotyt is - véli a szakember -, ugyanis a feltörekvő piaci valuták - köztük a török, a brazil, a mexikói és az új-zélandi -, valamint a nemzetközi áru- és értéktőzsdék reggel óta tartó jelentős gyengülése folytatódott délután, a zloty viszont a forinttal párhuzamos pályát írt le: a reggeli veszteség délutánra Varsóban is elenyészett.

A dollár az euróhoz képest nem sokat változott a nap folyamán, a forint gyengülése miatt Budapesten reggel 208,60/70 forinton, délután viszont már csak 206,30/40 forinton jegyezték, míg pénteken 206,55/65-ön állt a kurzus.