Elvehetik Zidane vb-s Aranylabdáját

Vágólapra másolva!
Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke egy interjúban utalt arra, hogy sportszerűtlensége miatt Zinédine Zidane akár a németországi világbajnokság legjobb játékosának járó címet, az Aranylabdát is elveszítheti.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi díjátadóról hiányzó sportvezető az olasz La Repubblica című lapnak adott interjújában beszélt a francia világsztár ügyéről, amelyet a FIFA is vizsgál. "A FIFA végrehajtó bizottságának joga és kötelessége közbelépni olyan esetekben, amikor a sportetikával ellentétes viselkedést tapasztal a pályákon" - mondta Blatter.

A svájci sportdiplomata ugyanakkor óvatosan válaszolt a Zidane-nal szembeni lehetséges büntetéseket firtató kérdésre: "Meg kell várni a vizsgálat végeredményét. Ugyanakkor be kell vallanom, hogy nagyon fájt látnom, amit tett."

A pályafutása utolsó meccsét játszó Zidane rövid szóváltás után mellkason fejelte Marco Materazzit az olaszok elleni világbajnoki döntő 110. percében, ami után a játékvezető kiállította őt. Azt továbbra sem lehet tudni, pontosan mi váltotta ki belőle a súlyos sportszerűtlenséget, ám a "nagy titok" leleplezésére valószínűleg már nem kell sokáig várni, ugyanis Zidane a Canal Plus televíziós csatornának hamarosan nyilatkozik az esetről.

A focivébé akkreditált újságírói egyébként már a finálé előtt leadhatták voksukat a véleményük szerinti legjobb játékosra, igaz, a döntő után éjfélig lehetett szavazni. Három futballistát kellett megnevezniük a média képviselőinek, az első helyezett öt, a második három, a harmadik pedig egy pontot kapott. Zidane 2012 egységgel nyert, a második és harmadik helyen az aranyérmes olasz válogatott két klasszisa, Fabio Cannavaro (1977) és Andrea Pirlo (715) végzett.

"Zidane ütött" címmel az interneten kezdett terjedni az a dal, amelynek kiadásáért 100 ezer eurót kínálnak a francia lemezkiadók az eddig a nagyközönség számára ismeretlen, elsősorban reklámzenéket író cégnek - adta hírül szerdán a Libération című párizsi napilap.

"Vigyázat, ez az kiborulás tánca. Kiborulás jobbra, kiborulás balra. Gyerünk, Kékek! Zidane ütött, Zidane csapott. A bíró látta a tévében, mi lemaradtunk róla, de azért jól szórakoztunk" - hallható a legújabb francia slágerben.

A reklámzenékkel foglalkozó francia Page Records nevű cég tulajdonosait, Emmanuel és Sébastien Lipszycet, valamint dalszerzőjüket, Franck Lascombes-ot a vesztes világbajnoki döntőt követően elsősorban a Zinédine Zidane kiállításának körülményeit firtató és magyarázó médiakampány ihlette meg. Egy már korábban rögzített zenéjükre hétfőn megírták a meccs történetének általuk megélt változatát. Elmondásuk szerint imádták a francia válogatottat, de megundorodtak attól, ami történt, és nem akarták tovább dramatizálni a helyzetet.

Az eredetileg terápiának készült számot 50 barátjuknak küldték el e-mailben, de este már az egyik leghallgatottabb országos zenei rádiócsatornán is hallható volt. Másnap három nagy lemezkiadó is megkereste a céget. A jogdíjért 100 ezer eurót ajánlanak. A videoklipet jövő hétvégén forgatják a párizsi Charlety-stadionban. A tíz éve alakult, de eddig nem túl sikeres Page Records tulajdonosai még mindig nem akarják elhinni, hogy felháborodásukból született dalukra fognak táncolni idén nyáron a francia strandokon, melynek egy rövid részlete honlapjukon is hallható.

* * *

Sport kategóriában az Asztúria Hercege spanyol díjra terjesztették fel Zinédine Zidane-t, a világbajnoki ezüstérmes francia labdarúgó-válogatott döntőben kiállított kapitányát. Az illetékes bizottság Oviedóban megerősítette, hogy a Real Madrid visszavonult sztárja is a jelöltek között található. A "spanyol Nobel-díjként" is ismert kitüntetés 50 ezer euróval jár, és Fülöp koronaherceg adja át ünnepélyesen szeptember 6-án.

Dúvad fókát neveztek el Zidane-ról Rióban

Brazíliában gúnyolódás céltáblája lett Zinédine Zidane, aki a vasárnapi labdarúgó-világbajnoki döntőben lefejelte az olasz Marco Materazzit.

Egy különösen agresszív fülesfókát ugyanis a már visszavonult francia sztárról neveztek el a riói strandon.

"Az öbölbe tévedt fóka mindenkit meg akart harapni a parton, rendkívül támadólag viselkedett. Akárcsak Zidane a vb-döntő hosszabbításában" - mondta Andre Maia, a helyi Niteroi állatkert orvosa.

A kopasz klasszis három napja mellbe fejelte ellenfelét, amiért piros lapot kapott búcsúmérkőzésén. A döntőt 1-1 után 11-esekkel Olaszország nyerte.