Véget nem érő trópusi idő

Vágólapra másolva!
Vasárnap fülledt, meleg időben lesz részünk. A napsütés mellett ismét az északi és nyugati megyékben van legnagyobb valószínűsége nyári záporok kialakulásának. A magas páratartalom miatt jobban izzadunk, nehezebben bírjuk a meleget. A trópusi jellegű időjárás folytatódik a jövő héten, hidegfrontnak híre sincs az elkövetkező napokban.
Vágólapra másolva!

A Brit-szigeteken változékony, kissé hűvös az idő. Nyugat-Európa többi részén átlagos hőmérsékletek a jellemzők. Az Alpok és a Kárpátok térségében, a Német- Lengyel-síkságon, az Adria déli területein valamint Görögországban sokfelé alakul ki heves nyári zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás is előfordul viharos széllökésekkel. Ugyanakkor a kontinens északkeleti részén még a sarkkör környékén is kánikula uralkodik. Erős hőhullám tör be Spanyolországba, a hőmérséklet néhol meghaladja a 40 fokot.

Vasárnap a többórás napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a felhőzet, és elsősorban nyugaton és északon számíthatunk elszórtan záporra, zivatarra. A jobbára mérsékelt szél zivatarok környezetében átmenetileg megerősödik. A hőmérséklet csúcsértéke 28, 31 fok között alakul..

Egyre fülledtebbé válik a levegő, mely növeli hőérzetünket, az izzadságcseppek nehezen párolognak. A dél körüli napos időszakokban még mindig erős az UV-sugárzás. Egész napos programok tervezésénél elsősorban az északi és nyugati megyékben kell beiktatni a záporok eshetőségét. A tornyosuló, karfiol formájú gomolyfelhők jelzik a viharok kitörését. A közlekedésben általában jó körülményekre számíthatunk, helyenként azonban átmenetileg záporoktól nedves útszakaszokra, erős széllökésekre készülhetünk. Állóvizeink hőmérséklete 23-25 fok, a folyóvizek 21-23 fokosak.

Hétfőn folytatódik a fülledt idő. Délelőtt sok napsütésben lesz részünk. Később a növekvő gomolyfelhőkből elszórtan nyári zápor, zivatar alakul ki. Ismét a nyugati és északi tájakon van nagyobb valószínűsége a zivataroknak. Megélénkül az északkeleti, északi szél. Kora délután 28, 31 fokra melegszik a levegő.

Kedden délelőtt zavartalan napsütésben lesz részünk, erősödik a kánikula. Általában csak kisebb gomolyfelhők jelennek meg délután az égen, de egy-két helyen intenzív zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz a keleti, északkeleti szél. 28, 32 fokra melegszik a levegő.

Úgy tűnik, a jövő hét végéig lehűlés nem várható. A sok napsütés mellett délután gomolyfelhők növekednek. Általában csak kevés helyen alakul ki nyári zápor, zivatar, azok azonban várhatóan hevesek lesznek. A 30 fok körüli nappali hőmérsékletet az élénk keleti szél teszi elviselhetőbbé.

Spanyolországba egy hétig szaharai idő költözik.

Sokfelé magas UV-sugárzási értékek várhatók hazánkban. Érdemes újra elolvasni a napozás alapszabályait, tájékozódni arról, mire kell vigyázni a naptejek használatakor, hogyan kell öltözködni napsütésben. S mindezt azért, hogy elkerülje az egyik legrosszabb indulatú rákbetegség, a melanoma kialakulását.

(ICI Interaktív Meteorológia)