Vágólapra másolva!
Sokan csak legyintenének: Svájc Togóval játszik, ez jó meccs nem lehet, pedig egy csapatot sem szabad leírni egy futball-világversenyen, jó példa erre a görögök két évvel ezelőtti Eb-sikere, vagy a németországi vébé kapcsán megemlíthetjük Ghánát, Trinidad és Tobagót, vagy mondjuk Dél-Koreát - mindegyik együttes továbbjutási esélyekkel várja a záró csoportkört. Ezért nem féltünk attól, hogy unalmas 90 percet fog hozni a semleges európaiak és a gondokkal küszködő afrikaiak dortmundi csatája, és nem is kellett csalódnunk.
Vágólapra másolva!

Juha Pál helyszíni tudósítása Dortmundból

Németországban ínyencségnek számít a magyaros étel: a minap az egyik állomáson "Ungarische" csipszet lehetett kapni (az automatából), míg a Svájc-Togo meccs előtt a médiaközpontban valódi magyar paprikából készült Pusztatopfot árultak napi menüként, 8 euróért. A tésztás étek nem volt olcsó, de rossz sem, ám magyarországi specialitásnak hívni talán kicsit erős volt. Mindenesetre jólesett az étel, no meg az, hogy legalább kulináris szinten mi is kint vagyunk a vébén.

Dortmundot már vasárnap ellepték a svájci szurkolók, és egyikőjüket meg is kérdeztük, mit vár a Togo elleni meccstől: "Nyerni fogunk 3-0-ra, és továbbjutunk" - mondta az optimista helvét drukker, majd enyhén elbambult, leejtette a mobilját, s ahogy lehajolt, ráöntötte a sörét is.

A togóiak sem várták túl jó előjelekkel az összecsapást, mivel a prémiumok körüli vita miatt előbb az edzőjük, a német Otto Pfister állt fel a kispadról néhány napra, majd a játékosok is azon gondolkoztak, érdemes-e egyáltalán pályára lépniük Svájc ellen, ha még a vb-s szuveníreket is a félretett pénzből kell megvenniük, nem pedig a megérdemelt járandóságból. A FIFA fenyegetett, a togói kormány pedig lépett, és kifizette a sikercsapatot, így mégsem kellett csalódottan otthon maradnia a jeggyel rendelkező 65 ezer drukkernek - a mérkőzést megrendezték.

Az afrikai ország fanatikusait cseppet sem érdekelték a gondok, pólóikon azt hirdették: "Togo világbajnok lesz". Ha vb-győzelemre nem is, de - ebben az eklektikus csoportban - továbbjutásra nem nulla százalék eséllyel pályáztak a togóiak.

Milyen kicsi a világ, egy egzotikus vb-meccsen két klubtárs újra találkozhat: a svájciak reménysége, a védő Philippe Senderos épp arsenalos cimborájával, Emmanuel Adebayorral nézhetett farkasszemet hétfőn. A két futballista nem csak sorstárs, de kortárs is, 10 nap híján pont egy évvel idősebb a bekknél a togói csatár, aki 1984. február 26-án látta meg a napvilágot. Adebayort idén szerződtették az Ágyúsok, és nem is vallott szégyent a korábban a francia ligában brillírozó ék, minthogy idei 13 meccsén 4-szer volt eredményes a BL-ezüstérmes gárdában.

Huligán a pályán

A stadionban persze sokkal többen szorítottak a szomszédvár Svájcért, a lelátó nagy része piros volt, csak itt-ott jelentek meg sárga foltok, a togói drukkerek 30-40 fős fanatikus csoportja pedig a kivetítő alatt dobolt és tombolt. Szintén sok felől lehetett hallani tehenes kolompra emlékeztető hangokat, először azt hittük, ez az afrikaiak "találmánya", de mivel a svájci oldalról is jöttek ilyen hangok, így szinte biztos: a környéken valahol akciósan árulták az érdekes hangú szurkolói hangszert.

Togo napsütéshez van szokva, így nem kedvezett neki az időjárás, mivel szinte a kezdő sípszótól szemerkért az eső, talán ez is közrejátszott abban, hogy a 16. percben a svájciak csatára, Alexander Frei megszerezte a vezetést az európai csapatnak. Fél óra elteltével viszont minden megváltozott, kisütött a nap, és Adebayor vette is az égi üzenetet, úgy érezte, villognia kell: Romario és Rivaldo kedvenc mozdulatával adott be a jobbszélről, egyik lábával a másik mögül ívelt középre. Parádés mozdulat volt, de haszontalan, mivel senki nem érkezett középen. A svájciakat meg olyannyira megzavarhatta a derűssé váló időjárás, hogy az egyik bekk lyukat rúgott, de ezzel sem tudtak mit kezdeni a Pfister-legények. Az első félidőben két 11-est is befújhattak volna Togónak, de Carlos Amarilla, a szép nevű paraguayi bíró nem látott szabálytalanságot.

A szünetben aztán nem táncos lányok, hanem a egy pár szervező futott ki a nézők elő, és a gyepet tökéletesítgették: profi szervezés. A második félidőben Adebayor kitűnt sztárallűrjeivel: flegmán kocogott az oldalvonal mellett, mindig széttárt karokkal kérte a labdát, volt, hogy az egyik csapattársai is rá mutogatott: "Figyeljetek már oda, srácok, ott van Emmanuel, passzoljatok már neki!" Nála azért tényleg jó helyen volt a labda, látszott, hogy nem a togói ligában, hanem a Premiershipben edződik, egyszer például labdával lefutotta őrzőjét, pechére egy pillanatra az oldalvonalon kívülre került a labda.

Azért néha elszakadt nála a cérna, a játékvezető a 47. percben sárga lappal próbálta csendre inteni a fekete prímadonnát. A két csapat az "előítéletek" ellenére remek meccset játszott, a közönség mégis akkor szórakozott a legjobban, amikor egy svájci "huligán" beszaladt a pályára - ez már a második eset volt a vébén, a sikeres próbálkozót valószínűleg nem tántorította el, hogy mindössze 140 eurós büntetést kapott a mundial első szabálysértője (akit Dado Prso átölelve, barátként vezetett le a pályáról a brazil-horvát meccsen).

Csendes svájciak

Zinédine Zidane egyébként a következő meccsen, a Togo ellenin nem léphet pályára két sárga lapja miatt. A G csoport "sztárcsináló" csapata a francia válogatott, amely élre lőtte Dél-Koreát és Svájcot, most ez a két együttes vezeti a négyest - óriási meglepetésre. Sokak szerint Zidane-nak, aki tényleg az elmúlt évek egyik legnagyszerűbb játékosa (volt), már nem lenne itt a helye, csak lassítja a gallok támadásait, persze a kapitány, Raymond Domenech is ludas a sikertelenségben, egycsatáros taktikája nem igen vált be eddig a világbajnokságon.

Ki tudja, talán egy fiatalabb csapattal, talán a villámgyors Ludovic Giulyval (a Barca-szélső kimaradt a keretből) jobb lehetett volna a válogatott. Nagy kérdés, hogy Togo ellen, Zidane nélkül mire lesznek képesek a gallok, egyesek úgy vélik, jót fog tenni a csapatnak, hogy nem lesz benne az 1998-as döntő hőse. Togói csoda esetén ez lenne a Real Madrid középpályásának talán az utolsó hivatalos meccse, mivel Zidane a vb után befejezi pályafutását, ha viszont nyernek a franciák, öt ponttal biztosan továbbjutnak.

A svájci drukkereket legkevésbé sem érdekelte Zizou, ők már pontot loptak az exbajnok csapattól, s amint rázendített a közönség, újra esni kezdett az eső. Tranquillo Barnetta lövésénél a jól védő Kossi Agassa volt résen, a csereként beállt Hakan Yakin ollózása pedig elkerülte a Metz-futballista kapuját. Két perccel a rendes játékidő lefújása előtt a Leverkusenben futballozó, mindössze 21 éves Barnetta már nem hibázott, parádés gólt lőtt, így Svájc megnyerte a meccset, Togo pedig helytállt, de elbúcsúzott a világbajnokságtól. A helvét együttes még nem jutott tovább, Dél-Korea ellen pontot kell szereznie a nyolcaddöntőhöz, míg a togóiak kiejthetik a francia válogatottat, egyszersmind idő előtt visszavonultathatják Zidane-t.

Svájc szimpatizánsai ünnepelgettek a stadionban, onnan kiérve viszont meglepően csendesen sétálgattak, érthetetlen volt, miért nem reagálnak vb-szurkolóhoz méltóan a sikerre a piros mezesek. Talán ezért is nagyon jó, hogy a világ minden tájáról érkeztek drukkerek a vébére, mert - többek között - az afrikai, dél- és közép-amerikai rajongók egzotikusan hatásos ünneplését még csak gyakorolgatják az öreg kontinens képviselői.

G csoport, 2. forduló:
Togo - Svájc 0-2 (0-1)
Dortmund, 63 ezer néző
v: Carlos Amarilla (paraguayi)
Togo: Agassa - Nibombe, Toure, Tchangai, Agboh (Saliphou, 25.) - Dossevi (Senaya, 69.), Toure-Maman (Malm, 87.), Romao, Forson - Coubadja, Adebayor
Svájc: Zuberbühler - Degen, Senderos, Müller, Magnin - Wicky, Vogel, Barnetta - Cabanas (Streller, 77.) - Frei (Lustrinelli, 87.), Gygax (Hakan Yakin, a szünetben)
gól: Frei (16.), Barnetta (88.)
sárga lap: Salifou (45.), Adebayor (47.), Romao (53.), illetve Vogel (92.)

H csoport, 2. forduló
Szaúd-Arábia - Ukrajna 0-4 (0-2)
Hamburg, 45 ezer néző
v.: Graham Poll (angol
Szaúd-Arábia: Zaid - Doki (Katran, 55.), Szulimani, Al-Montasari, Tukar - Kariri, Al-Gamdi, Nur (Al-Dzsaber, 77.), Amin (Maath, 55.), Aziz - Al-Katani
Ukrajna: Sovkovszkij - Ruszol, Neszmacsnij, Szviderszkij, Huszev - Timoscsuk, Selajev, Kalinicsenko, Rebrov (Rotan, 71.) - Sevcsenko (Milevszkij, 86.), Voronyin (Huszin, 79.)
gól: Ruszol (4.), Rebrov (36.), Sevcsenko (46.), Kalinicsenko (84.)
sárga lap: Doki (41.), Al-Gamdi (57.), Kariri (71.), illetve Neszmacsnij (22.), Kalinicsenko (77.), Szviderszkij (89.)

H csoport, 2. forduló:
Spanyolország - Tunézia 3-1 (0-1)
Stuttgart, 52 ezer néző
v.: Simon (brazil)
Spanyolország: Casillas - Sergio Ramos, Puyol, Pablo, Pernía - Marcos Senna (Fabregas, 46.), Xabi Alonso, Xavi, Luis García (Raúl, 46.) - Fernando Torres, Villa (Joaquin, 56.).
Tunézia: Bumnidzsel - Trabelszi, Ajari (Jahia, 57.), Dzsaidi, Haggui - Namusi, Mnari, Nafti, Csedli (Gemamdia, 80.), Buazizi (Godban, 57.) - Dzsaziri.
gól: Raúl (71.), Fernando Torres (76., 90., a másodikat 11-esből), illetve Mnari (8.)
sárga lap: Puyol (30.), Ajari (32.), Trabelszi (40.), Dzsaidi (70.), Gemamdia (80.), Dzsaziri (85.), Fabregas (89.), Mnari (94.)