Oscar 2007: A tégla lett a legjobb film

Vágólapra másolva!
Martin Scorsese lett a legjobb rendező, a színészek között Helen Mirren és Forest Whitaker nyert, a Maestro című a magyar animációs rövidfilmet nem díjazták.
Vágólapra másolva!

6:13 Jack Nicholson és Diane Keaton konferálja fel a legjobb film díját, amely most hirtelen csak habnak tűnik a tortán: A tégla ezt is elviszi. Scorseset ezúttal Spielberg ölelgeti a színpad mögött. Miközben Scorsese a színpad szélén, a függöny takarásában áll, a producer beszédet mond, kiemeli DiCaprio kiemelkedő színészi képességeit, és azt, hogy csodálatos élmény figyelni, ahogy Scorsese Nicholsont rendezi.

6:07 Ütős trió: Francis Ford Coppola, George Lucas és Steven Spielberg adja át a legjobb rendező díját. Spielberg olvassa fel a nevet, amelyet ma este mindenki hallani akart: Martin Scorsese végre elnyerte első rendezői Oscar-díját. A terem természetesen állva ünnepel. "Köszi, köszi, köszi!" - kiabálja Scorsese, aztán megkéri Spielberget, hogy nézze meg, biztos a jó nevet olvasta-e fel. Villámgyorsan sorolja a neveket, kiemeli A tégla csapatát, köztük DiCapriót, akivel ez már a harmadik közös filmjük, "remélem, hogy lesz még tizenkettő vagy tizenöt". A köszönetnyilvánítás után még látjuk, ahogy a színfalak mögött összeölelkezik Jack Nicholsonnal. Megkönnyebbültünk: ez már nagyon járt.

6:03 A tavaly A nyughatatlan-ért díjazott Reese Witherspoon adja át a legjobb férfi főszereplő díját. Kicsit túl sovány, de ahogy tőle már megszoktuk, ízléses, szép szabású estélyit visel, ezúttal feketét. Hogy, hogy nem, most sem hanyatlunk le a székünkről a döbbenettől: Forest Whitaker viszi haza a díjat Idi Amin ugandai diktátor megformálásáért a The Last King of Scotland-ben. Sajnos ez azt is jelenti, hogy a nyolcszoros jelölt Peter O'Toole-t ezúttal sem tűntette ki az Akadémia.

5:53 Philip Seymour Hoffman, aki tavaly Truman Capote megformálásáért nyerte el a legjobb férfi főszereplő díját, a legjobb női főszereplő díját konferálja fel. Itt aztán nincs meglepetés: az összes előrejelzésnek megfelelően Helen Mirren kapja az Oscart A királynő-ért, II. Erzsébet megformálásáért. Köszönetet mond a másik négy jelöltnek, és tiszteleg az angol királynő előtt, aki "az évtizedeken keresztül megőrizte méltóságát, józanságát és hajviseletét" is.

5:46 A díjkiosztó legszomorúbb pillanatához érkeztünk: az összeállításhoz a tavaly elhunyt filmesekről. Köztük van Alida Valli, Bruno Kirby, Sven Nykvist, Philippe Noiret, Carlo Ponti, Jack Palance és persze a végén Robert Altman, aki egy éve vette át az életmű-Oscarját.

5:42 Mindjárt itt a négy legjelentősebb díj, de előtte még Kate Winslet átadja a legjobb vágás díját, mégpedig A tégla vágójának, Thelma Schoonmakernek, aki rendszeresen dolgozik Scorsesevel és ez már a harmadik Oscarja, amit az ő filmjéért nyer. Schoonmaker köszönőbeszéde alatt Scorsese elkönnyezi magát. Vajon csak a vágás díjának örül, vagy már bízik benne: ez egy másik díjat is megelőlegez?

5:30 Queen Latifah és John Travolta a hamarosan bemutatásra kerülő Hairspray című musicalben játszanak együtt, ezért ők adják át a legjobb betétdal díját. Az öt jelölt számból három a Dreamgirls-ben csendült fel, de mégsem ezek egyike nyer, hanem Melissa Etheridge I Need to Wake Up című dala, amely a Kellemetlen igazság-ban hallható.

5:14 Megjött Pókember és szerelme: Tobey Maguire és Kirsten Dunst, akik a legjobb eredeti forgatókönyv díját adják át. A család kicsi kincse elsőkönyves írója, Michael Arndt kapja az elismerést, aki korábban Matthew Broderick asszisztense volt. Köszönetnyilvánításában elmondja, hogy valós gyerekkori élményen alapul a film sztorija: a családjával egyszer 600 mérföldet kellett megtenniük egy rossz váltójú Volskwagen minibuszban.

5:09 Hugh Jackman és Penélope Cruz adják át a legjobb eredeti filmzene díját, amelyet a Bábel kap. Ez az összesen hét díjra jelölt film első elismerése ma este.

4:54 Clint Eastwood konferálja fel Ennio Morricone - aki többek közt az Eastwood főszereplésével készült Egy maréknyi dollárér-t zenéjét írta - életműdíját. Menet közben ugyan lemarad a súgógéptől, de feltalálja magát, és egész ügyesen improvizálja a beszéd második felét. Ismét állva tapsol a Kodak színház közönsége. Morricone, akit ötször jelöltek Oscarra, de sosem nyerte el, olaszul mond köszönetet, Eastwood fordítja a szavait. A zeneszerző megköszöni a díjat a rendezőknek, akikkel dolgozott, külön ajánlja azoknak, akik sosem nyertek Oscart és a feleségének, Mariának, akivel egyébként már 50 éve házasok.

4:44 A fura, 19. századinak ható frizurát viselő Eva Green és Gael García Bernal adja át a legjobb rövid dokumentumfilm díját a The Blood of Yingzhou District című film alkotóinak. Utánuk Jerry Seinfeld jön, aki mint "semmit sem nyerő és még annál is kevesebbet kereső komikus", a legjobb "depressziós" dokumentumfilm díját konferálja fel. A Kellemetlen igazság rendezője, Davis Guggenheim kapja az Oscart, aki Al Gore-ral és alkotótársaival megy fel a színpadra megköszönni a díjat. Gore természetesen megragadja az alkalmat, hogy emlékeztesse a nézőket, hogy a klímaválságot meg lehet és kell oldanunk.

4:36 George Clooney, a tavalyi legjobb férfi mellékszereplő Oscar nyertese konferálja fel a legjobb női mellékszereplő díj jelöltjeit, és menet közben megemlíti, hogy a színfalak mögött Al Gore-ral iszogatott, és nem hiszi, hogy Gore még egyszer elnökjelölt lesz. Az Oscart Jennifer Hudson kapja a Dreamgirls-ben nyújtott alakításáért. Hudson könnyek közt mond köszönetet, de közben a kamera elkapja a kissé kényszeredetten mosolygó Beyoncét is, aki elvileg szintén lehetett volna jelölt a filmért.

4:32 Clive Owen és Cate Blanchett konferálják fel a legjobb idegennyelvű film díját, amelyet nem túl nagy meglepetésre a tavaly minden elképzelhető díjat besöprő A mások élete című német film kap. Florian Henckel von Donnersmarck nagyon izgatottan köszöni meg a díjat, és már beúszik a beszég végén a zene, amikor még odakiáltja a feleségének, hogy "Christiane, szeretlek!"

4:22 Naomi Watts és Robert Downey Jr. adja át a legjobb vizuális effektus díját. A korábban köztudottan drogproblémákkal küzdő Downey Jr. kijelenti, hogy számára a kilencvenes években minden este vizuális effektusokkal tarkított volt. A díjat A Karib-tenger kalózai 2 vizuális effektusokért felelős csapata veheti át.

4:14 Gwyneth Paltrow mutatja be a legjobb fényképezés díjára jelölt öt operatőrt. A másik magyar jelölt sem nyer ma: nem Zsigmond Vilmos kapja a díjat A fekete dáliá-ért, hanem Guillermo Navarro A faun labirintusá-ért. Navarro fényképezte többek közt a Mint a kámfor-t és a Jackie Brown-t is, de ez volt az első Oscar-jelölése.

4:13 DeGeneres ismét a közönség soraiban: Clint Eastwoodnak bókol, aki azonban majdnem megsértődik, mert Scorsesevel szemben őrá nem tukmál forgatókönyvet a házigazda. Aztán mégis sikerül kiengesztelni: DeGeneres megkéri Spielberget, hogy készítsen róla egy közös fotót Eastwooddal.

4:07 Tom Cruise, akinek nemrég váltak szét az útjai a Paramount stúdióval, a Mission:Impossible zenei témájától kísérve jön, hogy átadja a Jean Hersholtról elnevezett humanitárius díjat Sherry Lansingnek, a Paramount egykori igazgatójának. Ő az első, akit álló ovációval köszönt a közönség.

4:01 A legjobb kosztüm díját Anne Hathaway és Emily Blunt adja át, akik Az ördög Pradát visel-ben Meryl Streep rivalizáló asszisztenseit alakították. Marják kicsit egymást a színpadon, de aztán ráeszmélnek, hogy mindketten megfeledkeztek Meryl kávéjáról. A díjat pedig Sofia Coppola harmadik nagyjátékfilmje, a Marie Antoinette habos ruháinak tervezője, Milena Canonero kapja, akinek ez már a harmadik Oscarja. Canonero Francis Ford Coppolát emeli ki a köszönetnyilvánításában, aki bemutatta őt Sofiának, és mesterét, Stanley Kubrickot.

3:51 Helen Mirren és Tom Hanks a színpadon, hogy átadják a legjobb adaptált forgatókönyv díját. És itt A tégla első díja: William Monahan kapja a forgatókönyvért, amelyet a Szigorúan piszkos ügyek című hongkongi film alapján írt. Azzal kezdi a beszédét, hogy megjegyzi: a válium tényleg beválik ilyen esetben! Scorsese a helyén ülve zavartan nevetgél.

3:45 A legjobb animációs film díját Cameron Diaz adja át, aki a Shrek-filmekben Fiona hercegnő hangját szolgáltatja. George Miller kapja az Oscart a Táncoló talpak-ért.

3:37 A klímaváltozással kapcsolatos felvilágosító munkát végző Al Gore, aki Kellemetlen igazság című dokumentumfilmjével van itt ma este és Hollywood egyik legkörnyezettudatosabb sztárja, Leonardo DiCaprio együtt érkeznek a színpadra, és bejelentik, hogy Oscar idén zöld lett - azaz a show létrehozása közben termelt széndioxidmennyiséget semlegesítette a produkció.

3:26 DeGeneres szakít egy kis időt, hogy végigsétáljon a széksorok közt, és megdícsérje Martin Scorseset A téglá-ért, és viccből a kezébe nyomjon egy forgatókönyvet.

3:23 Rachel Weisz konferálja fel a legjobb férfi mellékszereplő jelölteket. A 72 éves Alan Arkin kapja az elismerést, A család kicsi kincse szereplőgárdája két jelöltjének egyike. Arkin, aki a filmben egy kibírhatatlan modorú, mellesleg heroinista nagypapát alakít, úgy olvassa fel a köszönetnyilvánítást, mintha az iskolában mondaná fel a leckét, de legalább nem húzza el nagyon.

3:21 A legjobb hang díját a Dreamgirls csapata viheti haza.

3:16 Steve Carrell és Greg Kinnear, A család kicsi kincse népes szereplőcsapatának két tagja a Levelek Ivo Dzsimáról két hangvágójának adják át a legjobb hangvágás díját. Egyikük személyesen is érintett: az édesapja Ivo Dzsimán harcolt a második világháborúban, ezért köszönetet mond az összes katonának is.

3:03 Az este két gyereksztárja: A család kicsi kincsé-ért jelölt Abigail Breslin és Will Smith fia, Jaden Smith adják át a legjobb animációs rövidfilm díját, amelyet a The Danish Poet kap - azaz a magyar Maestro alkotói díj nélkül maradnak. A két gyerkőc egy füst alatt a legjobb élőszereplős rövidfilm díját is átadja, amelyet a nagyon meghatódott Ari Sandel vesz át a West Bank Story-ért.

3:00 Ferrell, Black és az időközben színpadra érkezett John C. Reilly együtt adják át a legjobb smink díját, amely A faun labirintusa második díját jelenti ma este.

2:55 Már majdnem rosszul lettünk, amikor Will Ferrell göndör parókában egy szál fehér rózsával a kezében dalra fakadt, de szerencsére hamarosan Jack Black is csatlakozott hozzá a színpadon, és együtt adtak elő egy nótát, amelyben a színészjelölteket szívatták - kivéve Mark Wahlberget, mert ő még szerintük is túl tökös csávó ahhoz, hogy beszóljanak neki.

2:47 Daniel Craig és Nicole Kidman adja át a legjobb látványterv díját, amit nagyon megérdemelten a csodálatos A faun labirintusa látánytervezői vihetnek haza.

+ + +

Kezdődik a díjkiosztó, a gála házigazdája, Ellen DeGeneres - ahogy megjósoltuk - nadrágkosztümöt visel, méghozzá bordó plüssből készültet. Azzal mutatkozik be, hogy míg másoknak az az álmuk, hogy Oscart nyerjenek, neki már kiskora óta az, hogy a díjkiosztót vezethesse - tehát a tanulság: nem kell túl nagy célokat kitűzni. Kiemeli, hogy az idei a legnemzetközibb díjkiosztó a jelöltek származását tekintve, és kicsit paráztatja őket az egymilliárd emberrel, akik most mind őket nézik.

Óvatos Bush-fikázó poénja hatalmas sikert arat: elmondja, hogy kiszámíthatatlan, hogy kiből lesz Oscar-jelölt: Jennifer Hudsonra nem szavazott Amerika az American Idol (Megasztár) műsorban, és mégis itt van jelöltként, Al Gore-t megszavazták elnöknek, és szintén itt van.