Sorozatgyilkos a csatornapatkányok ellen

Vágólapra másolva!
Végre némi önmérsékletet mutatnak az utóbbi hetekben túlzottan és hiábavalóan felpörgött filmforgalmazók, és csak négy új alkotást küldenek a vásznakra a héten. A karácsonyi szezon egy jópofa animációs és egy bugyuta családi filmmel indul, megjött az évi betevő Woody Allenünk, és ráadásként még egy kosztümös magyar filmet is kapunk.
Vágólapra másolva!

Füles - Scoop - 2006

Miről szól? Egy újságírónak készülő, amerikai lány fülest kap egy elhunyt riporter szellemétől: az angol arisztokrácia egyik tagja, Peter Lyman a tarokk-kártyás gyilkos, akit a rendőrség üldöz. A lány egy bűvész bevonásával nyomozni kezd Lyman után, de azzal nem számol, hogy a férfi vonzereje alól nem tudja majd kivonni magát.
Ki a rendező? A hetvenéves Woody Allen még mindig legyárt évi egy filmet, ez az idei.
Kik a szereplők? Allen legnagyobb örömünkre már másodszor dolgozik Scarlett Johanssonnal, aki az újságírótanoncot alakítja. Az angol arisztokratát az ausztrál Hugh Jackman játssza, a bűvészt maga Allen formálja meg.
Kinek ajánljuk? A Füles nem olyan izgalmas, mint a tavalyi Match Point, de humorosabb és bájosabb, mint az utóbbi évek átlagos Woody Allen-filmjei, bátran ajánljuk könnyed szórakozásként.


Vadászat angolokra - 2006

Miről szól? 19. századi szerelmi háromszögtörténet egy angol mérnök, egy lengyel származású fiatal teremtés és egy idősebb magyar gróf között.
Ki a rendező? Az elsősorban színházi rendezőként dolgozó Bagó Bertalan első filmje ez.
Kik a szereplők? Az angolt (a lengyel) Marcin Kwasny játssza, a lányt Magdalena Gorska alakítja, a gróf Cserhalmi György. Feltűnik még Badár Sándor, Dörner György és Bertók Lajos is.
Kinek ajánljuk? A kosztümös filmek legelszántabb rajongóinak.
Mit mondunk még a filmről?Vadászat angolokra címmel tévéjátékízű kosztümös darabot forgatott Bagó Bertalan színházi rendező. Kevés a szenvedély, sok a holtjárat, a történet nincs felépítve, vértelenek a fiatal főszereplők. Olvasd el kritikánkat!


Elvitte a víz - Flushed Away - 2006

Miről szól? Roddynak, az elegáns londoni háziegérnek a kényelmes napjai egy csapásra véget érnek, amikor lakhelyére befurakodik egy csatornapatkány, aki lehúzza Roddyt a vécén. Az elkényeztetett egérficsúrnak innentől kezdve a londoni csatornarendszer kemény világában kell megállnia a helyét.
Ki a rendező? David Bowers és Sam Fell dirigálja az animált rágcsálókat, akiknek ez az első saját nagyjátékfilmjük, de már régóta dolgoznak a filmet gyártó Aardman Animationsnek.
Kik a szereplők? Számítógéppel animált egerek, patkányok és varangyok.
Kinek ajánljuk? Igaz, hogy ebben a filmben az Aardman szakított a mutatós gyurmafigurákkal, amiket a Csibefutam-ban és a Wallace és Gromit-ban láthattunk, de látványban így is lepipálják a mozikat eldugító tucatanimációkat, és a sztori is viccesnek ígérkezik, úgyhogy hajrá.


Kiskarácsony mindenáron - Deck the Halls - 2006

Miről szól? Két szomszéd azon verseng, hogy melyikük díszíti fel látványosabban a házát karácsonyra.
Ki a rendező? John Whitesell, aki tévés rendezések által nőtt fel az olyan embert próbáló feladatokhoz, mint pl. a Gagyi mami 2.
Kik a szereplők? A két ütődöttet Danny DeVito és Matthew Broderick játssza, előbbi feleségét Kristin Chenoweth, utóbbiét a Szex és New York Charlotte-ja, Kristin Davis alakítja.
Kinek ajánljuk? A karácsonyi filmek évről évre hervasztóbbak sajnos: két éve megkaptuk a vicces Tapló télapó-t, tavaly az elviselhető Kőkemény család-ot, idén pedig már csak ez az otrombaság jut nekünk felgyújtott karácsonyfákkal, köpködő tevékkel és saját lányukra gerjedő apukákkal. Valószínűleg jobban megéri egy látogatást tenni a videotékába, mint erre beülni.

Bujdosó Bori