A gengszterek és a szépséges hányás

Vágólapra másolva!
A filmrajongók ezen a héten azt se tudják majd, hova kapjanak jó dolgukban: egyszerre három ütős gengszterfilm érkezik (a forgalmazók biztos öngyilkos hangulatban voltak), és még az év legjobb, legszebb, leghánytatóbb magyar filmje is. Plusz egy komédia, egy animációs film és egy hiperalacsony költségvetésű nemtudjukmi.
Vágólapra másolva!

Taxidermia - 2006

Miről szól? A szerelemre vágyó katona, a sikerre áhítozó evőbajnok és a halhatatlanságról álmodó állatkitömő története.
Ki a rendező? Ez Pálfi György második nagyjátékfilmje a szöveg nélküli, csuklós Hukkle után.
Kik a szereplők? A három időben játszódó három történetnek számos szereplője van, főképp Czene Csaba, Molnár Piroska, Trócsányi Gergő, Stanczel Adél, Marc Bischoff és Máté Gábor.
Kinek ajánljuk? A leglátványosabb magyar filmet azoknak ajánljuk, akik nem félnek a bizarr filmélményektől, és nem túl gyenge a gyomruk. Érdemes belekóstolni.
Mit mondunk még a filmről? A Taxidermia jó sok testnedvvel kalauzol végig a negyvenes évektől napjainkig hazánk történelmén, egy visszataszító család történetén keresztül. A film a korszakok lényegéről, vágyairól szól, gúnyos gyomorforgatással.
Mit mondanak az alkotók a filmről? Pohárnok Gergely csak tíz éve dolgozik operatőrként, de ez idő alatt a legkülönfélébb magyar filmeket fényképezte, többek között a Cukorkékség-et, melynek társírója és -rendezője is volt, az I Love Budapest-et, a Magyar vándor-t, és Pálfi György első két nagyjátékfilmjét, a Hukklé-t és a Taxidermiá-t.


A tégla - The Departed - 2006

Miről szól? A bostoni rendőrségen és a maffiában is beépített ember van. A kérdés, hogy melyikük leplezi le előbb a másikat?
Ki a rendező? Ez Martin Scorsese (Casino, Nagymenők) sokadik izgalmas kirándulása a gengszterek világába.
Kik a szereplők? A rendőrnek álcázott rosszfiút Matt Damon, a maffiózónak álcázott nyomozót Leonardo DiCaprio alakítja. A maffiafőnök testhezálló szerepében Jack Nicholsont láthatjuk, a rendőrség soraiban pedig megtaláljuk Martin Sheent, Alec Baldwint és Mark Wahlberget is. Ja, és van egy nő is: Vera Farmiga.
Kinek ajánljuk? Csak két szót mondunk: színvonalas szórakozás.


Bűnügyi regény - Romanzo Criminale - 2005

Miről szól? Huszonöt éven keresztül követjük a Libanoni becenéven futó bűnözőt és bandáját, akik igyekeznek minél nagyobb hatalomra szert tenni az olasz alvilágban.
Ki a rendező? Michele Placido rendezte a filmet, akit elsősorban A polip című sorozat Cattani felügyelőjeként ismerünk, de nem ez az első rendezése.
Kik a szereplők? Pierfrancesco Favino, Stefano Accorsi (Az utolsó csók), Claudio Santamaria, Kim Rossi Stuart (A ház kulcsai) és más fiatal olasz színészek alakítják a főbb szerepeket.
Kinek ajánljuk? Azoknak, akik nem érik be egy héten egy darab két és fél órás maffiamozival.


Alvilági játékok - Lucky Number Slevin - 2006

Miről szól? Slevin véletlenül belekeveredik két rivalizáló gengszterfőnök zűrös ügyébe, aztán feltűnik a színen a bérgyilkos, a detektív és a szomszéd lány is.
Ki a rendező? Paul McGuigan, aki Irvine Welsh Acid House-ának filmváltozatát csinálta, illetve az Ördögi színjáték című hülyeséget is rendezte.
Kik a szereplők? Van kit nézni: Slevint Josh Hartnett játssza, a két gengsztert Morgan Freeman és Ben Kingsley alakítja, a bérgyilkos Bruce Willis (fáradt sóhaj), a csaj pedig nem más, mint Lucy Liu.
Kinek ajánljuk? Hoppá, még egy gengszterfilm! Ha nem bírsz hosszan koncentrálni, ezt a 109 percest nézd meg a három közül.


Amin a muszlimok röhögnek - Looking for Comedy in the Muslim World - 2005

Miről szól? Az amerikai kormány elküldi Albert Brookst (A híradó sztárjai), hogy utazgasson szépen Indiában és Pakisztánban, és hozzon haza egy ötszáz oldalas irományt arról, hogy a muzulmánok mit találnak viccesnek.
Ki a rendező? Albert Brooks írta önmagára a saját maga által rendezett film főszerepét.
Kik a szereplők? Lásd az előző kérdésre adott választ.
Kinek ajánljuk? Albert Brooks rajongóinak, nyilván.


Nagyon vadon - Open Season - 2006

Miről szól? Boog, a háziasított a medve, és Elliot, a szarvas a vadonban találják magukat pont a vadászidény kezdetén. Csak a vadon lakóinak segítségével juthatnak haza.
Ki a rendező? Ahogy azt már az ilyen animációs filmek esetében megszokhattuk, többen jegyzik a filmet: Roger Allers (Az oroszlánkirály), Jill Culton (a Szörny Rt. egyik írója) és Anthony Stacchi.
Kik a szereplők? Mindenféle állatok.
Kinek ajánljuk? Ha a gyerek nem látott idén már egy tucat számítógépes animációval készült rajzfilmet, akkor vidd el erre. De csak akkor. (Hogy a film védelmében is felhozzunk valamit: a dalokat Paul Westerberg szerezte.)


Szűzijáték - 2006

Miről szól? Anna és Egon a Szűzűző Kft. segítségével próbálja megtalálni az igazit.
Ki a rendező? Kovács István (nem a pornófilmes és nem is a bokszoló).
Kik a szereplők? Kenéz Anikó, Roszik Gergely és Dióssi Gábor.
Kinek ajánljuk? Mi se láttuk, nézd meg az előzetest, és annak fényében döntsd el, hogy érdekel-e.

Bujdosó Bori