Ördögi Streep, villámgyors Hopkins

Vágólapra másolva!
A hét húzónevei és kulcsszavai a mozikban: Meryl Streep (divat), Anthony Hopkins (száguldás) és Lars von Trier (szenvedés) - tessék választani ízlés szerint! Emellett akad magyar melegmozi, ártalmatlan rajzfilm és blőd tinikomédia is.
Vágólapra másolva!

Az ördög Pradát visel

The Devil Wears Prada - 2006

Miről szól? Egy frissdiplomás lány bekerül New York egyik legmenőbb divatmagazinjának a szerkesztőségébe, ahol a kegyetlen főszerkesztőnő és a robotoló divatrabszolgák közt megtanul egyet s mást az életről.

Ki a rendező? A Miami rapszódia alkotója, David Frankel az utóbbi időben főképp Szex és New York, valamint Törtetők-epizódok rendezésével ütötte el az idejét.

Kik a szereplők? Főhősnőnk a felcseperedett neveletlen hercegnő, Anne Hathaway, aki tavaly Jake Gyllenhaal felesége volt a Brokeback Mountain-ban. Az ezüsthajú Szörnyella De Frászt Meryl Streep játssza, feltűnik még Stanley Tucci kopaszon, Emily Blunt tündéri angol kiejtéssel és Adrian "Vince" Grenier lazán.

Kinek ajánljuk? Valószínűleg inkább a nők fogják élvezni ezt a könnyed, pörgős filmet, ami tele van szép ruhákkal, szép emberekkel, New Yorkkal és Párizzsal - de találkoztunk már olyan férfival is, akinek bejött.


Férfiakt - 2006

Miről szól? A középkorú író találkozik a vonzó fiúval, és hagyja, hogy beszippantsa őt az elveszített fiatalság mámora.

Ki a rendező? Az író-rendező Esztergályos Károly számos tévéfilm alkotója, rendezett például Cseresznyéskert-et és Édes Anná-t is.

Kik a szereplők? Az írót Gálffi László játssza, aki anno a Ki beszél itt szerelemről? férfi főszereplője volt, legutóbb pedig a Torzók-ban láthattuk. A fiú Szabó Dávid, akire az Egy tél az isten háta mögött-ből emlékezhetünk. Az író felesége Kerekes Éva.

Kinek ajánljuk? Középkorú, fáradt pesti értelmiségieknek.

Mit mondunk még a filmről? A Férfiakt annyira "normális" film. Szerzője ismeri a karaktereit, nem ad a szájukba hülyeséget, nem csavargat öncélúan a sorsukon, nem nézi ostobának a közönségét. Ezért aztán a színészeknek is van mit játszaniuk, az operatőrnek is van mit mutatnia. Érzékeny film egy érzékeny témáról, amit már rég ki kellene beszélni.


Europa - 1991

Miről szól? Az amerikai Leopold a második világháború végeztével Németországba érkezik, és hálókocsi-kalauz lesz egy vonaton. Beleszeret a vasúttársaság tulajdonosának lányába, Katharinába és ezzel egy olyan összeesküvésbe keveredik, amelyikben mindegyik résztvevő őt akarja kihasználni.

Ki a rendező? Ez a '91-es alkotás volt Lars von Trier harmadik nagyjátékfilmje, az Európa-trilógia záró darabja.

Kik a szereplők? A francia-amerikai-német Jean-Marc Barr formálja meg Leót, aki A nagy kékség-ben Jean Reno partnere volt, és a Hullámtörés-ben újra együtt dolgozott Von Trierrel. Katharinát Fassbinder egyik kedvenc színésznője, Barbara Sukowa alakítja, apját Udo Kier játssza.

Kinek ajánljuk? A néha vad színekkel támadó, de többségében fekete-fehér krimit főleg azoknak ajánljuk, akiknek még csak tévéképernyőn keresztül volt alkalmuk rá, hogy átadják magukat Von Trier nyomasztó világának.


A leggyorsabb Indian
The World's Fastest Indian - 2005

Miről szól? Az új-zélandi Burt Munro igaz történetén alapul a film, aki '67-ben egy saját maga által felspécizett Indian gyártmányú motorbiciklivel megdöntötte a szárazföldi (1000 köbcenti alatti) sebességrekordot.

Ki a rendező? Roger Donaldson annyira odavolt Munróért, hogy még életében készített róla egy dokumentumfilmet, és sok év próbálkozás után végre összejött neki a játékfilmváltozat is.

Kik a szereplők? Anthony Hopkins állítólag remek alakítást nyújt ebben a nem éppen álomszerepben, a mellékszereplők kiléte nem fontos.

Kinek ajánljuk? Az ősz bácsikába átvedlett Hopkins száguldozik két órán át egy talyigában? Hát, mi ennek a gondolatától is azonnal elalszunk.


Asterix és a vikingek
Astérix et les Vikings - 2006

Miről szól? Asterixnek és Obelixnek férfit kellene faragnia Bögyörixből, a főnök nyápic unokaöccséből, miközben a vikingek is megérkeznek a faluba.

Ki a rendező? Stefan Fjeldmark és Jesper Moller rendezték a rajzfilmet, akiknek ez az első próbálkozásuk az Asterix-képregények adaptálásának világában.

Kik a szereplők? A csíkos gatyás, a szárnyasfejű és a többi rajzolt arc.

Kinek ajánljuk? Hat-tíz éves Asterix-rajongóknak nem fog fájni.


Szexi party
After School Special / Barely Legal - 2003

Miről szól? Három béna gimis csávó kitalálja, hogy pornófilmet fognak készíteni, és attól majd gazdagok lesznek, és attól meg majd tapadnak rájuk a csajok. Természetesen kiderül, hogy baromi nagyot tévedtek.

Ki a rendező? A fenomenális David M. Evans, aki eddig arról gondoskodott, hogy a videópiac bőven el legyen látva Beethoven-folytatásokkal.

Kik a szereplők? Ha tényleg érdekel, nézd meg az IMDb-n.

Kinek ajánljuk? Ha egy filmet elkészítenek egy címmel, majd két évvel később dobják piacra egy másikkal, az régen rossz. Inkább a téka, és még egyszer az Amerikai pite.

Bujdosó Bori