A John Cusack menet

Vágólapra másolva!
John Cusacket szívesen bemutatnánk az anyukánknak, mert egészen biztos, hogy kedves, rendes fiúnak tartaná. Ő az igazi antisztár, olyan pasas, amilyenből mindannyian ismerünk párat. Érzékeny, jó fej, de persze tele van egy rakás neurózissal, mint mindenki. Több mint húsz éve alakítja a szerethető átlagembert, a kiugrást jelentő Tuti dolog óta, amelynek DVD-megjelenése alkalmából végre pótoltuk eddigi mulasztásunkat, és összeszedtük kedvenc Cusack-figuráinkat. Megnéztük, melyikük hogyan vette az élet akadályait, és természetesen a Pop, csajok, satöbbi által megkövetelt módon ötös toplistába szedtük őket.
Vágólapra másolva!

#5 - Vakrepülés (Pushing Tin, 1999)

Nick Falzone problémája: Első pillantásra úgy tűnhet, Nick a szokásos Cusack-figuráktól eltérően tökös legény: a legjobb légiirányító a csapatban, ahol dolgozik, percenként több tucat élet-halál döntést hoz meg könnyedén. Persze kiderül, azért őt se olyan nehéz beparáztatni, csak egy rivális kell hozzá. Amikor egy nála is tökösebb, Russell nevű új kolléga érkezik az irányítóközpontba, a két fickó azonnal végeláthatatlan kakasviadalba kezd, ami egy idő után már nem csak arról szól, hogy ki a menőbb szakmailag, hanem arról is, hogy melyikük viszi ágyba a másik feleségét.

Nick Falzone partnere: Bár két gyönyörű nő is szerepel a filmben - Cate Blanchett Nick, Angelina Jolie Russell feleségét játssza -, az igazi partner Billy Bob Thornton, azaz Russell, aki hol végtelen nyugalommal, hajába tűzött tollal ül le a képernyő elé dolgozni, hol beáll egy leszálló gép alá, hol pedig szerelmes dalokat énekel, miközben felesége szó szerint a lábai előtt fekszik, és isteníti. Russell annyira nagy volumenű ellenfél, hogy még azt is megengedheti magának, hogy megmentse Nick életét.

Nick Falzone tipikus pillanata: Amikor egy részeg este végén Nick Russell feleségének az ágyában köt ki, egy dologgal nem számol, mégpedig, hogy a nő utólag mindenről be fog számolni a férjének. Nick finoman szólva félve megy be másnap dolgozni, de azt látja, hogy Russell teljesen nyugodtan, törökülésben ül a földön. Amikor odainvitálja maga mellé, Nick négykézláb, behúzott nyakkal közelíti meg, minden pillanatban arra számítva, hogy egy hatalmas ütés éri. Ehelyett a Buddha-nyugalmú Russell csupán figyelmezteti Nicket, hogy ugyanez vele is megeshet.

#4 - Better Off Dead... (1985)

Lane Meyer problémája: Lane majdnem olyan, mint minden más tizenéves srác, épp csak egy kicsivel megszállottabban rajong a barátnőjéért (annyira, hogy összes ruháját Beth fotóját viselő vállfára lógatja) és egy kicsivel bolondabb a családja (annyira, hogy édesanyja rendszerint alaktalan zöld trutymókat szolgál fel a családi étkezéseken). Beth váratlanul kiadja az útját, és összeáll egy menő síelővel, ezért Lane úgy dönt, hogy neki is le kell siklania a város legmagasabb hegycsúcsáról, hogy visszanyerje a lány szerelmét. Amikor próbálkozásai rendre kudarcba fulladnak, elkeseredésében különböző módokon próbál véget vetni az életének, de még ebben sem jár sikerrel.

Lane Meyer partnere: Lane igazából csak a film végére találja meg a párját, mert az első másfél órában a jéghideg Beth (Amanda Wyss) után ácsingózik, aki egyszerűen azért dobta őt, mert olyan fiúval akar járni, aki "népszerűbb és jobb a kocsija". Végül viszont kiderül, hogy a szomszédban lakó francia cserediáklány mégiscsak beszél angolul, ráadásul ezerszer kedvesebb és jobban értékeli Lane-t, mint felszínes excsaja.

Lane Meyer tipikus pillanata: Miután Lane-nek nem sikerül felakasztania magát, a garázsban próbál kipufogógáz áldozatává válni. Játékmackójával beszélgetve tölti utolsónak szánt perceit, de egy mondat közepén pont úgy ájul rá a váltóra, hogy rükvercbe kapcsolja a kocsit, és a zárt garázsajtón keresztül kifarol a kertbe, ahol csaknem elüti a karácsony alkalmából rénszarvasnak öltözött szüleit, akik épp a frissen megcsináltatott garázsajtót jöttek ki megnézni.

#3 - Otthon, véres otthon (Grosse Pointe Blank, 1997)

Martin Blank problémája: Tíz év telt el azóta, hogy Martin leérettségizett, elköltözött Grosse Pointe-ból és jól menő vállalkozásba fogott hivatásos bérgyilkosként. Most azonban az érettségi találkozó alkalmából vissza kell térnie szülővárosába, és szembe kell néznie összes régi osztálytársával, akiknek természetesen fogalmuk sincs arról, hogy mivel keresi a kenyerét. Martin leginkább attól szorong, hogy találkoznia kell Debivel, régi barátnőjével, akit az érettségi bál estéjén szó nélkül faképnél hagyott.

Martin Blank partnere: A vidám göndör fürtöket viselő Debi (Minnie Driver) éles eszű lány, aki képességeit a helyi rádióadó műsorvezetőjeként kamatoztatja, de hiába tűnik talpraesett teremtésnek, egyedül él, és sosem heverte ki teljesen azt a bizonyos tíz évvel korábbi éjszakát, ahogy Martin sem feledkezett meg róla azóta sem. És persze Debi az egyetlen nő a világon, aki a történtek ellenére is annyira szereti Martint, hogy képes túllépni rajta, hogy a pasi gyilkolással keresi a kenyerét, és egy évtizedes késéssel hajlandó belevágni vele egy új életbe.

Martin Blank tipikus pillanata: Martin akkor a legaranyosabb, amikor hotelszobájában parázva készülődik az érettségi találkozóra, és a tükör előtt állva nyakkendőkötés közben próbálgatja, hogy milyen bizarr beszélgetéseket folytat majd egykori osztálytársaival: "Nem házasodtam meg, nincsenek gyerekeim, és ha valaki eleget fizetne érte, simán főbe lőnélek."

#2 - Éjfél a jó és rossz kertjében (Midnight in the Garden of Good and Evil, 1997)

John Kelso problémája: A szelíd New York-i újságíró az USA déli részén fekvő Savannah-ba érkezik, hogy beszámolót írjon lapja számára egy helyi milliomos, Jim Williams híres karácsonyi partyjáról. Amikor a party egy fiatal férfi meggyilkolásába torkollik, kiderül, hogy John sokkal nagyobb és izgalmasabb sztorit szállíthat a szerkesztőjének, mint amire számított.

John Kelso partnere: A majdnem minden kérdésre "ühüm"-mel válaszoló Jimet Kevin Spacey játssza, akit az isten is Cusack partnerének teremtett, olyan jól működik a kettősük a vásznon. Jim dörzsölt üzletember, aki leginkább fiatal fiúkkal szeret ágyba bújni, de ugyanolyan babonás, mint mindenki más Savannah-ban, és természetes számára, hogy a helyi boszorkány segítségét kéri holt szeretője szellemének kiengeszteléséhez.

John Kelso tipikus pillanata: John és Jim első találkozásuk alkalmával sétára indulnak a Jim házához közeli parkban, ahol Mr. Glover, az öreg fekete inas egy pórázra kötött nyakörvet sétáltat, amelyhez nem tartozik kutya. John még újonc Savannah-ban és utánozhatatlanul értetlen arckifejezéssel és tátott szájjal néz Mr. Glover után, mert fel nem foghatja, hogy errefelé a halott kutyák szellemét is sétáltatni kell.

#1 - Pop, csajok, satöbbi (High Fidelity, 2000)

Rob Gordon problémája: A harmincas éveit taposó chicagói lemezbolt-tulajdonost akkor ismerjük meg, amikor aktuális barátnője éppen örökre bevágja maga mögött Rob lakásának ajtaját. Az összetört szívű fickó, aki imád top ötös listákat készíteni, nekiáll, hogy végiggondolja élete öt legfájdalmasabb szakítását, és levonja a konzekvenciákat.

Rob Gordon partnere: A bűbájos Iben Hjelje alakítja az öntudatos barátnőt, Laurát, aki jóval érettebb a saját élete menedzseléséhez is lusta Robnál, ami persze egy idő után ellehetetleníti a kapcsolatukat. Laurát nem nehéz jellemezni, csak Rob top ötös listáját kell előkapnunk: jó a humora, erős jellemű, finom az illata és az íze, természetesen jár-kel, és amikor nem tud elaludni, az ágyban fekve egymáshoz dörzsöli a két lábfejét.

Rob Gordon tipikus pillanata: Miután Laura elejti, hogy még nem feküdt le Iannel, az új pasijával, Rob a lehető legtipikusabb férfimódon reagál: először gyorsan lefekszik egy másik nővel, aztán másnap elkezd kényszeresen azon agyalni, vajon pontosan mit értett Laura azalatt, hogy "még". A lemezboltban dolgozó Barryt (Jack Black életének eddigi legjobb szerepe) nyaggatja értelmezési kísérletével, de Barry nem tud épkézláb választ adni arra, hogy mit szólna, ha Rob azt mondaná, "még nem láttam az Evil Dead 2-t", hiszen történetesen pont együtt látták a filmet.