Tapló huligánok négykeréken

Vágólapra másolva!
Ha szereted az autóversenyt és Will Ferrell fejét, de nem csíped Amerikát, megvan a tökéletes film számodra: a Taplógáz.  
Vágólapra másolva!

Mi a manó, a Földre szállt boszorkány és társaik után itt az új Will Ferrell vígjáték, amelyben a komikus egy menő autóversenyző bőrébe bújik. Ricky Bobby legendás alak Amerikában, mert barátjával, Cal Naughton Jr.-ral (John C. Reilly) sorra hódítják meg az autóversenyek dobogójának első két fokát (Bobby mindig első, Naughton mindig második). A sikersorozat azonban nem tarthat örökké: egyszer csak feltűnik a színen a francia Jean Girard (Sacha Baron Cohen alias Ali G), aki méltó ellenfélnek bizonyul Bobby számára, és a versenyzőnek fel kell kötnie a gatyáját, ha meg akarja tartani bajnoki pozícióját. Nézzük, mit mondanak róla azok, akik már látták!


A Boston Globe kritikusa szerint "nem csak hogy ez az első vígjáték a 40 éves szűz óta, amelyik improvizációs alapon készült, és tiszteli a közönséget, de ráadásul bátran a vidámság és a katasztrófa keskeny határmezsgyéjén foglal helyet. Főképp a film hangulatát megteremtő Ferrellt illeti dicséret, amiért elég okos hozzá, hogy olyan emberekkel vegye körül magát, akik képesek a nyomában járni."

A Variety kritikusa szerint "McKay [Adam McKay, a rendező] nem csak a színészeket és a kamerát vezeti ügyesen, hanem szinte már dokumentumfilmes érzékenységgel kapja el az autóversenypálya csikorgását, forróságát és hangulatát, melyhez Oliver Wood széleslátószögű felvételei és a számítógéppel generált versenypálya- és ütközéshangok nyújtanak segítséget. Jerry Bruckheimer irigykedik."


A Flick Philosopher szerint "ez a film jókora pofánvágás az amerikai kultúrának, vagy, ahogy egyesek nevezik, A kultúrának. Nagy hollywoodi filmeknél ez egyszerűen nem szokás. Nem invitálják be a nézőt, hogy "Gyere, nézd meg ezt a jópofa, gyors kocsikról szóló filmet a két lábon járó rajzfilmfigura, Will Ferrell főszereplésével!" - amelynek szubtextusa, mint minden széles közönségnek szánt filmnek, természetesen az, hogy "Gondunk lesz rá, hogy megnyugtassunk afelől, hogy a világgal minden rendben van, és tökéletes vagy úgy, ahogy vagy. Amerika a király!" -, hogy aztán sarkon forduljanak, és azt kiabálják "Haha, te szerencsétlen! Olyan világban élsz, ahol a legnagyobb teljesítményed, hogy hasznavehetetlen vackokat vásárolsz, és ahol az emberek állandóan szájukra veszik Jézus nevét, de borzasztóan viselkednek egymással."