Dupla szexepil

Vágólapra másolva!
Minden producer arra törekszik, hogy tökéletes receptet alkosson a vászon felizzítására: Luc Besson ezúttal úgy gondolta, mi sem egyszerűbb, mint összeereszteni a világ két legnépszerűbb latin szexbombáját egy könnyed kis western-csetepatéban. A szereplőtársak közti kölcsönhatás nem csak a vegyespárosoknál elengedhetetlen, összeállításunkban áttekintjük azokat a duókat, akik Salmához és Penélope-hoz hasonlóan remekül mutatnak, tehetségesek, dögösek és egyesült erővel töltik meg élettel a celluloidot.  
Vágólapra másolva!

Salma Hayek & Penélope Cruz (Las Bandidas)

Szinte külön műfajnak tekinthetjük az angolul "guilty pleasure"-nek titulált alkotásokat; az ilyen filmekről tudjuk, hogy művészi értékük zéró, de mégis könnyed szórakozást nyújthatnak egy nyári estén. Salma és Penélope párosa esztétikai élvezetnek sem utolsó, Besson produceri bábáskodása pedig garantálja az agyilag nem túl megerőltető akciódús jeleneteket.

Mexikó és Spanyolország népszerű exportcikkei az életben is jó barátnők, és e rövid kitérő után mindketten igyekeznek eltávolodni a latin cicababa imidzstől: Salma Colin Farrell tüdővészes múzsáját alakítja legközelebb az Ask the Dust (Kárhozott szeretők)című lagymatag drámában, Penélope-ot pedig élete szerepében láthatjuk szeptembertől Almodóvar Volverjében.


Robert Redford & Paul Newman (Butch Cassidy és a Sundance kölyök)

A mexikói határnál ügyködő banditanők (és számos más western) egyértelmű filmes előképeit a most 70 éves Redford és a 81-et taposó Newman feledhetetlen párosa jelentik. A sármos vonatrabló zsiványok között remekül működik a munkamegosztás: Butch az ész, Sundance pedig a tettek embere.

A hetvenes évek szexszimbólumai négy év múlva újra leigázták a filmvilágot szélhámos-szerepben (A nagy balhé), Redford pedig a független filmek Mekkáját is egykori kedvelt karakteréről nevezte el Sundance-nek. A két öregúr nemrég egy televíziós dokumentumfilm kedvéért ült újra össze feleleveníteni a régi csibészes emlékeket.

Tom Cruise & Brad Pitt (Interjú a vámpírral)

Nem valószínű, hogy manapság bármelyik stúdió is megengedhetné magának anyagilag Cruise és Pitt (plusz Kirsten Dunst, Antonio Banderas és Christian Slater) egyidejű szerepeltetését, de '94-ben pont mindkét A-listás szívtipró azon munkálkodott, hogy komoly színészként is elfogadják a nézők.

Anne Rice írónő tajtékzott a dühtől, hogy elragadóan sármos karaktereit fogpasztamosolyú ficsúrok fogják tönkretenni, de Neil Jordan tisztes adaptációja láttán ő is megenyhült. Tomnak máig ez az egyik legszórakoztatóbb alakítása (mégha néha már paródiába is hajlik), Brad Pitt pedig melankolikus, zavarodott vérszívóként a tőle megszokott karakterek szöges ellenkezőjét jelenítette meg.

Colin Farrell & Jamie Foxx (Miami Vice)

Nem csillapodik a 80-as évek tévésorozatainak megfilmesítését övező láz, így Charlie angyalai illetve Starsky és Hutch után megérkezett végre a számos divatmerényletet (csak egy példa: sárga öltöny zokni nélkül) elkövető titkosrendőr-duó 21. századi verziója is.

Persze a legjobb, ami történhetett, hogy a sorozat felett producerként gyámkodó kultfilmes Michael Mann vette kézbe az ügyet, a főszerepre pedig olyan tesztoszteron-bombákat nyert meg, akik ráadásul remek színészek is. A nem éppen makulátlan imidzsű Farrell házi pornóvideó-botránya mellett még egy elvonókúrával is fájdította a producerek fejét, Foxx viszont Oscart nyert a forgatás alatt (a Ray-ért), de Mann kőkemény rendezésével együtt éppen ez a kombináció eredményezi a nyár legdögösebb filmjét.

Susan Sarandon & Geena Davis (Thelma & Louise)

"Ha egy lány úgy sír, mint ő itt, akkor nem szórakozik jól" - hangzik Louise utolsó jótanácsa, mielőtt szitává lövi a kissé kapatossá részegedett Thelmával erőszakoskodó kisvárosi suttyót.

A hegyekben töltendő hétvége ezt követően kétségbeesett ámokfutássá változik Ridley Scott diadalmas feminista road movie-jában, a végállomás pedig a Grand Canyon. Sarandon és Davis egyaránt feledhetetlen, karriercsúcs alakítást nyújtottak, amerikai stúdiómozi pedig azóta se nyúlt sikeresebben a témához.

Keanu Reeves & River Phoenix (Otthonom, Idaho)

A 23 éves korában elhunyt River Phoenixre gondolva a legtöbb filmrajongónak azonnal az Otthonom, Idaho narkolepsziás férfiprostituáltja jut eszébe, Keanu Reeves pedig ezer idióta sci-fi-vel és bágyatag romantikus sületlenséggel (lásd új mozija, a Ház a tónál) sem tudja elidegeníteni az ekkor meghódított, elhivatott rajongótáborát.

A motoron ülő páros a kilencvenes évek egyik meghatározó ikonikus jelenete lett, a filmtörténelem egyik legszebb szerelmi vallomása láttán pedig nem meglepő Gus Van Sant rendező visszaemlékezése, miszerint a két színész közti vonzalmat nem lehetett a kamerával együtt kikapcsolni.


Heath Ledger & Jake Gyllenhaal (Túl a barátságon)

Az Otthonom, Idaho örökségét merészen továbbvitte és még szélesebb közönséggel lenyelette Ang Lee western-eposza két birkapásztor több évtizedes reménytelen szerelméről (egy ponton egyébként úgy tűnt, hogy Van Sant ül a rendezői székbe).

Az amerikai cowboy-mítosz tisztelői levegőért kapkodtak, de a két bátor fiatal színésznek karrier-öngyilkosság helyett díjeső jutott és egy biztos hely az újkori filmtörténelemben.


Renée Zellweger & Catherine Zeta-Jones (Chicago)

Évtizedekig tervezték a nagysikerű musical filmváltozatát és minden valamirevaló színésznő neve felmerült a neccharisnyás börtöntöltelék-bestiák szerepére. Szerencsére a Broadway-változat színházi rendezője (a legendás Bob Fosse tanítványa), Rob Marshall vállalta a kockázatot és nem popénekeseket szerződtetett.

Zellweger feleakorra, mint Bridget Jones-ként, babapopsi-arca és nyávogós hangja után szinte el se lehet képzelni mást a buta, de becsvágyó Roxie Hart szerepére. Zeta-Jones dívamutatványa némileg kézenfekvőbb, de hasonlóan lehengerlő, nem csoda, hogy a halálos kokottpáros az Oscar-díjig sasszézott.

Angelina Jolie & Winona Ryder (Észvesztő)

A karrierje csúcspontján trónoló Winona egyik dédelgetett terve volt, hogy vászonra viszi Susanna Kaysen önéletrajzi regényét és jutalomjáték-lehetőséggel ajándékozza meg saját magát. Ekkor még szinte senki sem hallott Jon Voight duzzadó ajkú kislányáról, bizonyos Angelina Jolie-ról.

Ami ezután következett már legendás: Angelina lenyúlta az egész filmet az egyébként korrektül teljesítő Winonától, Oscart nyert érte, majd Hollywood legkapósabb színésznőjévé vált. Winona pályája viszont meredek zuhanórepülésbe kezdett, kleptomán hóbortjának köszönhetően pedig nemkívánatos személy lett a filmvilágban, ideje lenne már rehabilitálni.


Kevin Bacon & Colin Firth (Az igazság fogságában)

Sok szempontból különleges alkotás Atom Egoyan erotikus thrillerje, noha az amerikai cenzúra idejekorán halálra ítélte a rendező legkommerciálisabb próbálkozását. Hollywood utálja a görbe tükröket, pedig napjaink sztárkultuszára is könnyedén rávetíthető a szövevényes történet.

A két komédiás barátsága mellett egy szerencsétlen lány hullája is a fagyasztóba kerül egy félresikerült éjszakán, Colin Firth és Kevin Bacon hátborzongató alakításai pedig ravasz módon áthágták a műfaji korlátokat - Mr. Darcy hölgyrajongói azóta se épültek fel a sokkból.