Hűtsd le magad!

Vágólapra másolva!
A kánikulát vízparton lehet a legjobban elviselni, bár néha még ott is nehéz. Alternatív megoldásként javasolhatjuk a filmtörténelem legemlékezetesebb tengerparti jeleneteinek számbavételét befüggönyözött szobában egy hideg itallal. Halle Berry bikinije, Spielberg cápája, vagy a Kék lagúna tini-erotikája garantálják a felfrissülést, így az [origo] filmklub bombabiztos vakációtippjeihez repülőjegy helyett egy videótéka-tagsági is elegendő.
Vágólapra másolva!

Az ártatlan és a dögös

10. Kék lagúna: Sokkal több filmes értéket nem hordoz ugyan, mint egy testápolóreklám, de gyermekkorunk tiltott gyümölcseként mégis itt a helye az angyalarcú Brooke Shields meztelen korallbarangolásainak. A sikamlós szoft-erotika elsőként érdemelte ki az Egyesült Államok cenzoraitól az "R" (17 éven aluliaknak csak szülői felügyelettel) besorolást, azaz a főszereplők se nézhették volna meg egykönnyen saját huncutkodásukat a vásznon. A tiniálom egy folytatást is megért Milla Jovovich-csal, sőt még A part meglehetősen félresikerült adaptációjába is beférkőzött utánérzésként.

9. Holtpont: A beépített ügynökök ősrégi kliséje szörfös banditák között is remekül működött az épp sztárrá váló Keanu Reeves-zel, az ultramacsós Patrick Swayze-vel, és a vigyorgó amerikai elnökök maszkjaival. Elképzelni is alig lehet dögösebb tengerparti tivornyát annál, mint ahol ott bulizik Anthony Kiedis a Red Hot Chili Peppersből, a parti tetőpontján pedig minden résztvevő a hullámokban éli át az eksztázist. Sokkal bénább történettel, de még szebb napbarnított testekkel próbálta felmelegíteni a koncepciót tavaly A tenger vadjai.


A szexis és a hazai

8. Halj meg máskor!: A Bond-sorozat 40. évfordulója alkalmából egy tucat korábbi 007-es filmre utaló jelenet szerepel Brosnan utolsó Bond kalandjában, melyek közül a legemlékezetesebb kétségkívül Halle Berry bevonulása egy narancssárga bikiniben, fehér övvel és egy búvárkéssel felfegyverkezve. A Dr. No Ursula Andressét számos más filmben próbálták egyébként megidézni, de csak az Oscar utáni és a Macskanő előtti Halle volt képes arra, hogy újra elállítsa a nézők lélegzetét. Az önálló Jinx-film ötletét mindenesetre a csúfos cicakaland után elvetették.

7. Szezon: Van ám nekünk magyar tengerünk és tengerparti adoniszaink is, akik örömmel dagonyáznak a néha 10 centis minimálcsúcsot verdeső pocsolyavízben. A Balaton-part lángosszagú posztszoci báját és jellegzetes karaktereit Török Ferenc filmjében sikerült ősidők óta a legjobban megjeleníteni, és a kissé döcögős történet a vízparton kel csak igazán életre.


A romantikus és a merész

6. Egy makulátlan elme örök ragyogása: Ha hőségben nem is, de romantikában simán veri az egész felsorakozott mezőnyt a szakítós agymenés egyik kulcsjelenete. Joel és Clementine a montauki fövenyen találkoztak először, itt szerettek egymásba, és egy kiadós agymosás után a szívük mégis ide húzza vissza őket. Az elhagyatott, fagyos tengerparton való ébredés parádés szimbólumválasztás, a film végkicsengése után pedig nem a hideg miatt szeretne minden néző odabújni a saját Joeljéhez/Clementine-jához.

5. Most és mindörökké: Bár a hullámokkal a testnyílásokba löttyentett homok köztudottan kényelmetlen érzés, mégis páratlan erotikus mérföldkőnek számít Burt Lancaster és Deborah Kerr Hawaii-szigeteki hancúrja Pearl Harbor árnyékában. Az eredetileg állva elcsattanó csók Lancaster ötletére lett jóval hevesebb vízszintes pozitúrában, de a cenzorok így is plusz szoknyát aggattak Deborah-ra és megtiltották a jelenet fotók formájában való terjesztését. Minden igyekezet ellenére az 50-es évek legsikeresebb, 8 Oscar-díjas filmjének ma is ez a pár pillanat jelenti az emblematikus csúcspontját.


A kamasz és a szörny

4. Anyádat is!: A botcsinálta mexikói édeshármas tagjai "a boldogság kapuja" nevű tengerpart keresésére indulnak, és útközben sikeresen ki is merítik a számtanilag lehetséges párkombinációkat. A mesebeli öbölben és az este elfogyasztott tequilában a gátlások olyannyira feloldódnak, hogy arra a srácok barátsága is rámegy. Gael García Bernalból nem véletlenül lett rögvest világsztár, őszintébb és szexibb kamaszfilmet pedig keresve se találnánk az utóbbi tíz évből.

3. Cápa: Az első igazi nyári blockbuster, ami átlépte a 100 milliós bevételi határt szerencsésen egyesítette Spielberg ütőkártyáit: szórakoztató félelem, heroizmus, szörnyetegek és a feledhetetlen John Williams-zene. Bár a cápák állítólag sosem merészkednek ennyire a part közelébe, azóta mégis minden mártózáskor jóval alaposabban végigpásztázzuk a horizontot éles uszonyok után kutatva. Három egyre rosszabb folytatás után a hatása a mai napig óriási a bármilyen más szörnyfilmek felépítésétől egészen a Baywatch-ig.


A látványos és a hátborzongató

2. A nagy kékség: Amikor még Luc Besson művészileg is értékelhető filmeket készített, kortárs klasszikusnak kiáltották ki a delfinember történetét, akit hajt ugyan a versenyszellem, de végső soron mégis jobban vonzza a végtelen tenger, mint a földi boldogság. A tipikus nyolcvanas évekbeli jeleneteknél és a Dogma-filmekben száműzetését töltő Jean-Marc Barrnál lényegesen kegyesebb volt az idő a máig lenyűgöző és hipnotikus mélytengeri felvételekhez.

1. A tehetséges Mr. Ripley: A mongibellói (a valóságban Ischia szigetén forgatott) strandon pecsenyére sült amorózók között a világ hercege- és hercegnőjeként feszít a milliomos örökösfiú és kedvese, amikor cseppet sem véletlenül feltűnik a neonzöld fürdőnacis Ripley. A tenger tökéletes, az egész filmen végigvonuló metafora; ebben a jelenetben is csak annyit jegyez meg a felszínes Dickie, hogy leendő gyilkosa mennyire fehér, ám a felszín alatt már ott lappang, és a szikrázó napfényben is megvillan az irigységgel vegyes vágy és a naivitással vegyes kegyetlenség.

Érdemes megnézni az 1960-ban, Alain Delonnal forgatott francia verziót (Ragyogó napfény) is, de A tehetséges Mr. Ripley-nél hátborzongatóbb tengeri kéjutazásban aligha lehet részünk idén nyáron.