Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Európa legszebb exportcikkei

Vágólapra másolva!
Hollywoodban simán rekonstruálják Párizs vagy Berlin utcáit, feldolgozzák az európai irodalom klasszikusait vagy éppen újraforgatják a legsikeresebb európai filmeket. Egyvalamiben viszont mégis behozhatatlan az öreg kontinens: csak itt nevelnek ki olyan dívákat, akiknek természetes adottságuk a lenyűgöző szépség, a glamúr és a tehetség. Sophia Loren és Catherine Deneuve nyomdokain a következő tíz európai színésznő döngeti Hollywood és a világsiker kapuját.
Vágólapra másolva!

10. Leonor Watling

Dicsőség hazai pályán: Tagadhatatlan, hogy az európai mozi világában Pedro Almodóvárnál jobb szeme senkinek sincs a színésznőkhöz, bár üresedés ritkán akad a háremében. Némileg kakukktojásnak tűnt az életműben a Beszélj hozzá!, hiszen a régi ismerős arcok és az idegösszeomlás szélén álló asszonyok helyett, teljesen más a kiinduló szituáció. Leonor a fél filmet kómában töltötte, az arcát mégse feledtük el azóta. A magyar nézőknek ismerős lehet még az Anyám a lányokat szereti című badarságból, legközelebb pedig a halálraítélt spanyol forradalmár, Salvador kedveseként láthatjuk.

Habla-vous English? Almodóvar egyengette Isabel Coixet rendezőnő útját is, aki már második angol nyelvű rendezésével (A szavak titkos élete) hódított nálunk is. Mindkét filmjében szerepelt Leonor; különösen emlékezetes a fájdalmasan szép, Az élet nélkülem mellékszerepe, amelyben tanúbizonyságot tett arról is, hogy nem kell a latino szépségek fantáziátlan skatulyájába száműzni. A Paris Je t'aime tabló egyik rövid szegmensében (Bastille) is egymásra talált a Coixet-Watling nyerő páros, a francia fővároshoz intézett szerelmeslevél pedig a cannes-i filmfesztivál egyik legkellemesebb meglepetésének bizonyult.

+ + +

9. Dobó Kata

Dicsőség hazai pályán: Kata vörös fürtjei A miniszter félrelép óta az országimázsunk részévé váltak és senkit sem igazán érdekelt, hogy tud-e színészkedni ez a lány, csak, hogy vetkőzzön le minél gyakrabban. Felejthető volt az Ámbár tanár úr és az Európa Expressz, de hamarosan már lehetett arról csámcsogni, hogy a gátlástalan, karrierista céda nem rest a vagy fél évszázaddal idősebb, nem éppen férfiszépségnek tartott, de egyedüli magyar milliárdos producerrel (Andy Vajna) összeszűrni a levet. A szerelem azonban ma is tart és tavaly végre egy remek magyar filmben (Csak szex és más semmi) is láthattuk épkézláb, többdimenziós szerepben Katát. Nyerő csapatot sose cserélj le: Goda Krisztina újra Csányi Sándorral és Katával forgatott, az '56-os forradalom és az olimpia eseményeit felelevenítő Szabadság, szerelem október 23-án kerül a mozikba.

Habla-vous English? Igazából az érdekkapcsolat sötét árnya akkor kezdett elvonulni a Vajna-Dobó páros felől, amikor a fehér limuzinos nyalka herceg sem tudta befuttatni a mi Katánkat Hollywoodban. Pedig próbálkoztak derekasan, de az Elemi ösztön 2 pincérnője, vagy a 15 perc hírnév "vörös lány"-a nem rázták fel a filmvilágot. Mókás volt a hatalmas buktának bizonyult Rollerball-ban Katya Dobolokova-ként viszontlátni és nyúlfarknyi kulcsszerepet kapott egy Helyszínelők-epizódban is. A jövő a nemzetközi porondon is némileg biztatóbb, a Blood and Chocolate-ben egész elől szerepel a stáblistán Olivier Martinez és Hugh Dancy után.

+ + +

8. Connie Nielsen

Dicsőség hazai pályán: Nyelvi problémái biztos nem lesznek a dán születésű Connie-nak, hiszen hat nyelven beszél folyékonyan. A nagykorúság betöltése után Párizsban, majd Olaszországban kajtatott színészi munkák után és a hollywoodi kitörés is úton volt már viszonylag hamar. Első dán nyelvű szerepére viszont egészen 2004-ig kellett várni, de nem hiába, hiszen a Testvéred feleségét... igazi mestermunka és méltán gyűjtötte be díjak tömkelegét a férjét gyászoló, kétségbeesett feleség szerepéért Connie-nak.

Habla-vous English? A szélesebb közönség számára leginkább a Gladiátor-ból lehet ismerős a valóban hercegnői megjelenésű színésznő. Izgalmas volt, amikor Keanu Reevesen tekergett Az ördög ügyvédjé-ben, de amerikai kirándulásainak csúcspontjaként leginkább a Robin Williams-féle, hátborzongató Sötétkamrá-t érdemes megemlíteni.

+ + +

7. Sophie Marceau

Dicsőség hazai pályán: Biztos nem volt gyerekszobája annak, aki a nyolcvanas években volt tizenéves és nem szeretett bele legalább egy kicsit Sophie-ba a Házibuli két része után. A kult-tinifilmeket hamarosan követte a Kellemes húsvéti ünnepeket! Belmondóval és a nem hivatalos Házibuli-folytatás, A párizsi diáklány. Nemrég rendezőként is bemutatkozott Sophie (Beszélj a szerelemről), színészi sikersorozata pedig máig töretlen, ezen a héten az Anthony Zimmer-ben csodálhatjuk a negyvenévesen is elbűvölő francia ikont.

Habla-vous English? Mel Gibson volt az a szemfüles, aki először lecsapott Sophie-ra, hogy biztosítsa a gyengéd női bájt A rettenthetetlen tesztoszteron-parádéjában. Ezt követte egy sokadik, de halovány Anna Karenina-adaptáció, majd egy sztárparádés Szentivánéji álom, de sokan mégis A világ nem elég Bond-lányaként tartják csak számon Sophie-t, akit a 007-es ügynök óta nem ölelt angolajkú filmhős a vásznon.

+ + +

6. Audrey Tautou

Dicsőség hazai pályán: Legtöbbünknek úgyis mindig csak Amélie marad, hiszen úgy tűnik, hogy a jobbnál-jobb ötletekben dúskáló, szívmelengető romantikus komédia főszerepét rá írták (pedig nem; eredetileg angol nyelven, Emily Watsonnal készültek leforgatni) és egyetlen későbbi szerepe sem tudta elhomályosítani a Montmartre tündérét. Meglehetősen utálatos karaktert alakított a Lakótásat keresünk... két részében, meglepetést okozott viszont a Szeretni bolondulásig-gal, az Amélie sikerének viszont nyomába se tudott érni, az ugyanazzal a stábbal készített Hosszú jegyesség.

Habla-vous English? Nem éppen tündérmese a londoni embercsempészek alvilágába kalauzoló Gyönyörű mocsokságok, de máig ez a sötét kamaradarab jelenti Audrey legkomolyabb kitörését az Amélie kultuszkörből. Senkit nem lepett meg viszont, hogy az egyébként is eléggé lusta és fantáziatlan szereposztást kínáló A Da Vinci-kód női főszerepét, a külső hasonlóság nélkül is Audrey kapta. A meglehetősen béna regényadaptáció haszonélvezője mindenesetre csak ő lehet, hiszen arcát most már azok is megismerték, akik azért nem olvasták el a világhódító ponyvát, mert analfabéták.

+ + +

5. Penélope Cruz

Dicsőség hazai pályán: A világ nagyobb része sajnos csak Tom Cruise kacsaszájú kirakatnőjeként ismerte meg a hazájában már bizonyított Penélope-ot. Tizenévesen Javier Bardem döngölte a Sonka, sonká-ban, de ennél még sokkal emlékezetesebb volt a Nyisd ki a szemed! paralabirintusának főszereplőjeként, amit sohasem szabad, hogy elhomályosítson az amerikai remake. Mint minden valamirevaló spanyol színésznő, ő is Almodóvar köpönyegéből előbújva vált csak igazi dívává. Az Eleven hús és a Mindent anyámról kisebb szerepei után, a Volver-ben már ő a sztár és minden erőlködést nélkülöző csodás alakítása korábbi kritizálóit is lenyűgözi, ráadásul sohasem volt még olyan szép, mint ebben a filmben.

Habla-vous English? Nem túlzás azt állítani, hogy angol nyelvterületen gyűlölik Penélope-t. Az okok keresését a népszerű Corelli kapitány mandolinja című könyv csapnivaló filmadaptációjával érdemes kezdeni. Visszatetsző volt a Cruise-zal folytatott, hivalkodó románca (mielőtt Tom még sokkal tovább vitte volna ezt a műfajt Katie-vel) és a Nyisd ki a szemed! kissé félresikerült amcsi verziója (Vanília égbolt), valamint olyan bugyutaságokhoz adta még a nevét, mint a Gothika vagy a Szahara. A hollywoodi kirándulásoknak egy időre, úgy tűnik vége, hiszen a Volver és a korábbi (olasz nyelvű) Ne mozdulj! hatalmas kritikai sikere is azt sugallja, hogy Európában több babér terem a számára, a távolság miatt pedig gajra ment a kapcsolatuk Matthew McCounagheyvel. Következő nagy dobása a Manolete című torreádorfilm lehet Adrien Brody partnereként.

+ + +

4. Franka Potente

Dicsőség hazai pályán: Ki gondolta, hogy Cooper-futással is sztárrá válhat valaki? Tűzpiros lobogó hajával és háromféle, sorsdöntő félórájával egy csapásra bevágtázott a kortárs európai filmművészetbe Lola. A lé meg a Lola után teljesen más jellegű, de hasonlóan elragadó filmmel jelentkezett Tom Tykwer és Franka Potente: A harcos és a hercegnő lassabb tempóban is meghódította a nézőket. Emlékezhetünk rá az Anatómia című guszta horrorfilmből, legközelebb pedig jó lenne végre az Elemi részecskék filmadaptációjával látni a magyar mozikban.

Habla-vous English? Bond helyett, a sokkal menőbb Bourne nője lett Frankából, bár a második rész csúfos meglepetést tartogatott szimpatikus karakterével kapcsolatban. A felejthető Betépve című filmben Johnny Depp drogbárójának igaz szerelmét alakította, majd a londoni metróban ragadt éjszakára a gusztustalan Creep-ben. Jelenleg csak angol nyelven forgat, a legizgalmasabb, következő filmjének Steven Soderbergh Che Guevara biográfiája (Guerilla) ígérkezik, Benicio Del Toro-val a címszerepben.

+ + +

3. Monica Bellucci

Dicsőség hazai pályán: Az olasz istennő ránézésre maga a tökély, amit ki is használt rendesen Koltai Lajos kamerája a bámulatos Maléná-ban. Érdekes módon többi, világkarriert befutott filmje Franciaországhoz kapcsolódik, ami második hazája is, hiszen Párizsban élnek férjével, Vincent Cassellel, akivel már nem egyszer forgattak együtt. Legemlékezetesebb együttműködésük a sokkoló, de zseniális Visszafordíthatatlan, Monica vakmerő alakítását nem lehet egyhamar elfelejteni, vagy éppen megemészteni.

Habla-vous English? Csinos díszletszerepek mindig adódnak Hollywoodban és a szicíliai tengerpartról azonnal a jövőbe katapultálták Monicát, aki istenien mutat a Mátrix 2. és 3. részében, de sajnos ez sem menthette meg a kínos folytatásokat. Spike Lee (She hate me) és Bruce Willis (A nap könnyei) buktái után Mária Magdolnaként sírt-rítt a Mel Gibson féle A Passió-ban, majd pedig az örök fiatalságot hajszoló boszorkaként riogatta a Grimm testvéreket. A legutóbbi hírek szerint a következő ikonikus női karakter, akit megformál, Sonia Gandhi lesz.

+ + +

2. Julie Delpy

Dicsőség hazai pályán: Tizennégy évesen Godard filmjében szerepelt (Détective), nem sokkal később pedig már tudatosan nemzetközi karriert tervezett. Az áttörést Kieslowski szabadság-egyenlőség-testvériség trilógiája (Három szín) jelentette, amelyből a középső (Fehér) épült az ő karakterére. A lengyel balfék gyönyörű, de csalfa francia nejeként, szinte hipnotikus volt a jelenléte a vásznon és a záró képsorokban puszta nézésével egyértelművé tette, hogy a főhős miért bolondult érte minden viszontagság ellenére.

Habla-vous English? Tarantino egykori legjobb barátja és társírója nem futott be hasonlóan mesés karriert, de első rendezéséhez (Döntő pillanat) jó érzékkel leszerződtette Julie-t, aki azóta is igen kedvelt az amerikai független filmes körökben. Legutóbb a Hervadó virágok egyik virágjaként láthattuk, de ami miatt listánkon is ilyen előkelő helyre került, az a Mielőtt felkel a nap és 10 évvel későbbi még magával ragadóbb folytatása, a Before Sunset. Utóbbit már társíróként jegyezte Ethan Hawke és Richard Linklater mellett (Oscarra is jelölték őket a forgatókönyvért), de Julie rendezőként is bemutatkozott már, következő ambíciója pedig Báthory Erzsébet életének filmrevitele rendező, forgatókönyvíró és főszereplő minőségben.

+ + +

1. Juliette Binoche

Dicsőség hazai pályán: Juliette 42 évesen is már élő legendának tekinthető, hiszen számtalan jobbnál-jobb film és bátor alakítás kötődik a nevéhez. Csak, hogy a legismertebb francia filmjeit említsük: A Pont Neuf szerelmesei, Ismeretlen kód, Három szín: Kék, Alice és Martin vagy A sziget foglya. A magyar mozikban utoljára a Rejtély-ben láthattuk egy újabb makulátlan alakítással, ahol a karakterénél már csak a néző lett zaklatottabb a kispolgári paranoia pusztításától.

Habla-vous English? Milan Kundera legnépszerűbb regényének lapjairól szinte megelevenedett Juliette A lét elviselhetetlen könnyűségé-ben, a kedves, naiv karakter azonban hosszú időre beskatulyázta az angol nyelvű filmvilágban. Még Oscar sem tudott ellenállni a mosolyának Az angol beteg után, pár évvel később azonban már kissé idegesítővé vált a jóságos vadalmafejű asszonyság karaktere a negédes Csokoládé-ban. Kellemes meglepetés volt Mária Magdolna megformálójaként Abel Ferrara anti-Passió-jában, jelenleg pedig újra Az angol beteg rendezőjével, Anthony Minghellával és Jude Law-val forgat és már az idei díjesők lehetséges jelöltjeként emlegetik a Breaking and Entering-et.

Onozó Róbert

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről