Massa állt az élre az időmérő előtt a Hungaroringen

Vágólapra másolva!
A Magyar Nagydíj harmadik szabadedzésén Felipe Massa futotta a legjobb köridőt, a ferraris csapattársa, Kimi Räikkönen viszont csak ötödik lett. A győztes brazil mögött a két McLaren futott be, Fernando Alonso az időmérő előtt egy hajszállal gyorsabb volt, mint Lewis Hamilton.
Vágólapra másolva!

A csapatok által várt kánikula szombaton is elmaradt, sőt péntekhez képest még alacsonyabb volt a hőmérséklet, a hőmérők 25 fokot mutattak. A Hungaroring felett enyhén felhős volt az ég, de az eső megkímélte a mezőnyt.

A harmadik tréning első tizenöt perce jelentősebb esemény nélkül zajlott le, mivel eleinte csak a két Spyker körözött, főként a kiscsapat újdonsült pilótája, Szakon Jamamoto csipkedte magát. A japán igyekezete érthető is volt, mivel pénteken a mezőny többi tagjához képest harmatgyenge csapattársától, Adrian Sutiltól is fényévekre volt.

Negyed óra elteltével aztán érkeztek a többiek is, a két Toyota rögtön megkaparintotta az első két pozíciót. A "nagy négyesből" először Kimi Räikkönen merészkedett ki a még mindig eléggé poros aszfaltra, és nem okozott nagy meglepetést, hogy első gyorskörével átvette a vezetést.

Percekkel később a finn nagy riválisai, Alonso, Hamilton és Massa is feliratkoztak az eredménylistára, de közülük csak az összetett pontversenyben is élen álló Hamilton volt gyorsabb Räikkönennél. Az első négy helyen természetesen a kvartett tagjai álltak.

A Toyoták meglepően jól tartották magukat, de a pénteki nap során a délutáni második helyével maradandót alkotó Heikki Kovalainen is az élmezőnyben tanyázott az edzés félidejénél.

A pálya állapota még koránt sem volt ideális, de már javult a péntekihez képest, amit az is bizonyít, hogy az egyórás tréningen már kevesebb volt a rontás, de néhányan azért így is lecsúsztak az ideális ívről.

A második félórában az élen álló négyes sorrendje folyamatosan változott, a leintéskor éppen Felipe Massa állt az élen, így a két McLarent megelőzve a brazil nyerte a harmadik edzést. Fernando Alonso bő két tizeddel maradt el a ferraristól, de a spanyol mögött Hamilton hátránya csak néhány száza volt.

Némi meglepetésre a negyedik helyen nem az oda várt Räikkönen végzett, a finn pilótát ugyanis még Nick Heidfeld is megelőzte. A hatodik leggyorsabb kört a pénteki remek formáját mára is átmentő Nico Rosberg futotta, a fiatal német mögött pedig Jarno Trulli és Ralf Schumacher tűnt fel a Toyotával.

Az első tízbe a két héttel ezelőtti Európa Nagydíj harmadik helyezettje, Mark Webber és a korábban már említett Rosberg csapattársa, a rutinos Wurz végzett.

Meglepően jól szerepelt a Super Agurival Anthony Davidson, hiszen a brit 11. lett. A 12. pozícióban Robert Kubica kötött ki a BMW-vel, ami szintén meglepetés, csak éppen negatív előjelű, hiszen a lengyel pénteken még a lista élén szerepelt az első edzés után.

A Toro Rosso színeiben a hétvégén debütáló Sebastian Vettel a pénteki második edzéshez hasonlóan ezúttal is lassabb volt csapattársánál, Vitantonio Liuzzinál. Az ifjú németet a 19. helyen a két Honda fogta közre, ebből pedig kiderül, hogy Buttonék Mogyoródon sem számíthatnak sok jóra.

A pénteki napon remeklő Renault szombat délelőtt látványos visszaesést mutatott be, Kovalainen és Fisichella eltűnt a mezőny hátsó felében.