Senna és Schumacher inspirálta Vettelt

Vágólapra másolva!
Minden idők legfiatalabb Forma-1-es pontszerzője, Sebastian Vettel ma ünnepli huszadik születésnapját. A BMW Sauber tartalékpilótájának első F1-es emléke az 1991-es Brazil Nagydíjhoz fűződik, melyen Ayrton Senna hazai közönség előtt emlékezetes győzelmet aratott.
Vágólapra másolva!

Miközben Senna Interlagosban harcolt pályafutása első hazai futamgyőzeleméért, addig valahol Németországban egy alig 3 éves fiúcska üldögélt a tévé előtt, akit akkor még jobban érdekeltek az építőkockák, mint az, hogy mi zajlik a képernyőn.

Néhány évvel később az aprócska építőmester a BMW Sauber tesztpilótájává cseperedett, és Vettel elárulta, hogy az a bizonyos 1991-es futam az első olyan Forma-1-es verseny, amelyről halovány emlékei vannak.

"Emlékszem, amint Senna a pódiumon áll kezében a trófeával, a kimerültségtől kissé meggörbülve. Ha minden igaz, az volt az egyetlen hazai győzelme (1993-ban is Senna nyerte a Brazil Nagydíjat - a szerk.), amit ráadásul úgy fejezett be, hogy autója az ötödik sebességi fokozatban ragadt. Akkor viszont még csak négy éves lehettem, úgyhogy homályos emlékeim vannak"- mondta Vettel.

Így nem csoda, ha a 20 éves tehetség ezek után Michael Schumacher mellett, akit személyesen is ismert, Ayrton Sennát is példaképének tekintette. Amikor a brazil klasszis 1994-ben Imolában az életét vesztette, akkor Vettel csak hatéves volt, de a későbbi pályafutására így is hatással volt a háromszoros világbajnok.

A heppenheimi pilóta persze honfitársára, Schumacherre is felnéz. "Egy kicsit ismerem Michaelt, kedves fickó. De nem azért tekintem őt példaképemnek, mert kilencvennél is több futamot nyert, és mert hétszeres világbajnok, hanem a sport iránti szenvedélye miatt. Minden adottsága megvan, hogy egy fiatal pilóta hősként tekintsen rá"- fejezte be Vettel, aki a Renault World Series-ben versenyez, és a sorozattal augusztus 14-15-én a Hungaroringre látogat.