Alonsóék könnyedén győztek Monacóban

Vágólapra másolva!
A szokásosnál eseménytelenebb 2007-es Monacói Nagydíjon végig vezetve a tavalyi győztes, Fernando Alonso végzett az élen. A második helyet a legutóbbi három futamhoz hasonlóan Lewis Hamilton szerezte meg, harmadikként a ferraris Felipe Massát intették le.
Vágólapra másolva!

Borult volt az ég Monaco felett, amikor a mezőny felsorakozott a rajtrácson, de az eső nem esett, így a futam ideális körülmények között kezdődött meg.

A Monacói Nagydíj egyik legkritikusabb pontjának sokan a rajt utáni első kanyart tartották, ám a mezőny probléma nélkül fordult el a start után. Az élen nem változott a sorrend, tehát Alonso és Hamilton mögött Massa, Fisichella, Heidfeld és Rosberg következett. Jól reagált a lámpák kialvására a kilencedik helyről induló Barrichello is, aki rögtön két helyet javított.

A sárga zászlók viszont nem sokkal később mégis előkerültek, Vitantonio Liuzzi ugyanis a kaszinónál a falnak csapta Toro Rossóját. A sérült versenygépet pillanatok alatt kiemelték a pályáról, így nem volt szükség a biztonsági autóra.

Az élen autózó Fernando Alonso fokozatosan növelte előnyét, de Hamilton második pozícióját Massa sem tudta veszélyeztetni. Az ötödik helyen köröző, egy kiállásos taktikával operáló Nick Heidfeld mögött Nico Rosberg autózott, ám a Williamses németnek annak ellenére nem tudta megelőzni honfitársát, hogy gyorsabb volt nála.

Hasonló páros alakult ki néhány hellyel hátrébb, az időmérőn elkövetett hibája miatt csak a tizenhatodik helyről induló Kimi Raikkönen Jenson Button mögött kocsikázott hosszú körökön keresztül, a tizenkettedik pozícióban.

A 19. körben a második kieső is megszületett, a nyolcadik helyen autózó Mark Webber látványosan lelassuló Red Bulljával a bokszba hajtott, és a csapatot oly régóta sújtó váltóhiba miatt a Monacói Nagydíjat is fel kellett adnia.

Közben a McLaren-Mercedes pilótái felváltva futották a leggyorsabb köröket. Az élmezőnyből elsőként a negyedik helyen autózó Fisichella állt ki kerékcserére, majd érkezett Alonso, Hamilton és Massa is. A mezőny nagy része később ejtette meg a tankolást, mert élen álló négyessel ellentétben a többség egy kiállásos taktikán volt.

Az 56. körben Adrian Sutil versenye is véget ért, a fiatal német finoman a palánknak csapta autóját.

20 körrel a verseny vége előtt Lewis Hamilton némileg váratlanul megérkezett élen álló csapattársa, Alonso nyakára, előzésre azonban nem igazán volt esélye. A száguldásnak az lett a következménye, hogy az ezüstnyilak bő 40 másodpercre növelték előnyüket a harmadik helyet birtokló Massával szemben.

A mögöttük haladók helyezéseit sem fenyegette különösebb veszély, egyedül a hetedik Wurznak kellett sűrűn a visszapillantó tükrébe néznie, hiszen az osztrák mögé a bokszkiállások során megérkezett Kimi Raikkönen, ám a finn nem tudott igazi akciót kezdeményezni.

Hat körrel a vége előtt a negyedik helyezett Giancarlo Fisichellát is lekörözte az éllovas Alonso. A sorrend viszont már nem változott a leintésig, így tavalyi első helye után ismét Alonso ünnepelhetett. A pole pozícióból induló kétszeres világbajnok mögött csapattársa, Lewis Hamilton futott be. Ennek az eredménynek köszönhetően a világbajnoki pontverseny élén ismét pontegyenlőség alakult ki a két mclarenes között, de több győzelme miatt a spanyol vezet az újonc brit előtt.

A harmadik helyet Felipe Massa szerezte meg, megelőzve az éllovasok által lekörözött, de így is a Renault idei legjobb eredményét szállító Giancarlo Fisichellát. A két BMW az 5. és 6. helyen végzett, míg a pontszerzők sorát Raikkönen, és az őt sikeresen megfékező Wurz zárta.

Monacói Nagydíj
2007. május 27. vasárnap
Végeredmény
1.Fernando Alonso [McLaren-Mercedes]1ó 40:29.32910 pont
2.Lewis Hamilton [McLaren-Mercedes]+4.0958 pont
3.Felipe Massa [Ferrari]+1:09.1146 pont
4.Giancarlo Fisichella [Renault F1]+1 kör5 pont
5.Robert Kubica [BMW-Sauber]+1 kör4 pont
6.Nick Heidfeld [BMW-Sauber]+1 kör3 pont
7.Alexander Wurz [WilliamsF1]+1 kör2 pont
8.Kimi Raikkönen [Ferrari]+1 kör1 pont
9.Scott Speed [Scuderia Toro Rosso]+1 kör0 pont
10.Rubens Barrichello [Honda Racing]+1 kör0 pont
11.Jenson Button [Honda Racing]+1 kör0 pont
12.Nico Rosberg [WilliamsF1]+1 kör0 pont
13.Heikki Kovalainen [Renault F1]+1 kör0 pont
14.David Coulthard [Red Bull Racing]+2 kör0 pont
15.Jarno Trulli [Toyota]+2 kör0 pont
16.Ralf Schumacher [Toyota]+2 kör0 pont
17.Takuma Szato [Super Aguri]+2 kör0 pont
18.Anthony Davidson [Super Aguri]+2 kör0 pont
19.Christijan Albers [Spyker]71 kör, kiesett0 pont
20.Adrian Sutil [Spyker]54 kör, kiesett0 pont
21.Mark Webber [Red Bull Racing]18 kör, kiesett0 pont
22.Vitantonio Liuzzi [Scuderia Toro Rosso]2 kör, kiesett0 pont


Leggyorsabb kör:

Az eredmények nem hivatalosak.