Ezüstös első sor Monacóban, Alonsoé a pole

Vágólapra másolva!
A Monacói Nagydíj időmérő edzésén a délelőtti tréninggel ellentétben már nem esett az eső, a rajtpozíciókért folytatott harcba tehát nem avatkoztak be a külső körülmények. A legjobb időt Fernando Alonso érte el, így a spanyol rajtolhat az élről vasárnap. Mellette Hamilton, közvetlenül mögötte Massa foglalt helyet.
Vágólapra másolva!

Az időmérő edzés nagy vesztese Kimi Raikkönen volt, aki kicsit összetörte autóját, így csak a tizenhatodik lett. David Coulthardot a versenybíróság büntette meg, a skót a 17. rajtkockából indulhat majd.

Első etap

A kvalifikáció első tizenöt percében volt a legnagyobb a forgalom a pályán, hiszen ekkor még az összes autó körözött. Illetve egészen pontosan egy kivételével az összes, hiszen Christijan Albers a Spykerrel egy mért kört sem tudott teljesíteni, így megvolt az első kieső is.

A holland csapattársa, a délelőtti edzést megnyerő Adrian Sutil sem tudott továbblépni, és némileg meglepő módon a két Super Aguri is a mezőny végén ragadt, Davidson a 17., Szato csak a 21. helyről indulhat vasárnap.

Szintén az első hatosban fejezte be a szombat délutáni száguldást Scott Speed, akinek csapattársa, Vitantonio Liuzzi viszont a negyedik idővel lépett tovább. Az pedig már talán nem is meglepő, hogy az idén roppant gyenge szezont produkáló Ralf Schumacher is csak huszadik lett a Toyotával.

Második etap

A következő negyedórában eső nélkül is történtek izgalmak, bár minden bizonnyal erről a Ferrarisok szívesen lemondtak volna. Kimi Raikkönen ugyanis az egyik kanyar után érintette a palánkot, és emiatt eltört a jobb első kerékfelfüggesztése. A finn még behajtott a bokszba, de szerelői már nem tudták megjavítani a Ferrarit, Raikkönen a 16. helyről rajtolhat, így az ő hétvégéjének lényegében lőttek is.

Közben a pályán a többiek rótták a köröket, és a két McLaren állt az élre, Alonsót Hamilton követte. A még versenyben maradt másik Ferrari is gyengélkedett, Massa eltűnt a középmezőnyben. Néhány perces csendet követően utolsó rohamra indultak a pilóták, ám éppen ez okozta Heikki Kovalainen vesztét, a finn ugyanis beragadt Coulthard mögé, így az ő továbbjutásának is lőttek.

A középső etapban esett ki Jenson Button, Alexander Wurz és Vitantonio Liuzzi is. A 14. rajtkockát pedig Jarno Trulli foglalta el, bár a Toyota olasz pilótájától Monacóban többet vártak a szakemberek.

Harmadik etap

David Coulthard a második etapban olyan időt autózott, mellyel kvalifikálta magát a legjobb tízbe, ám Kovalainen akadályozása miatt a versenybizottság úgy döntött, a skót nem futhat ki az időmérő utolsó szakaszára, és elvették a középső etapban futott köreit, így csak a tizenhatodik helyről rajtolhat vasárnap, Raikkönen így egy hellyel előrébb lépett.

A Red Bull helyére második etap legjobb kiesője, Jenson Button léphetett, így idén először lesz Honda a rajtrács első tíz helyén, ráadásul mindjárt kettő is, hiszen Barrichello idejének köszönhetően is tovább léphetett.

Hat perccel az edzés leintésének vége előtt néhány csepp eső hullott a pályára, ami ahhoz pont elég volt, hogy a pilóták már ne tudjanak igazán gyors köröket menni. Emiatt úgy tűnt, marad a nem sokkal korábban kialakult sorrend.

Ám a pálya állapota nem romlott tovább, így ismét röpködtek a gyorskörök. Előbb Rosberg ugrott fel a harmadik helyre, majd Fisichella vette át ezt a pozíciót. Az első két helyen a két McLaren tanyázott, sokáig úgy tűnt, Lewis Hamilton megszerzi pályafutása első pole pozícióját a Forma-1-ben, de csapattársa, Fernando Alonso utolsó gyors körén megverte a britet.

Már letelt az utolsó etap is, amikor Massa érkezett gyors körén, és megszerezte a harmadik rajtkockát. A negyedik hely az eddig egész hétvégén remeklő Giancarlo Fisichelláé lett, akit Nico Rosberg és Mark Webber követ. A két BMW ezúttal csak a hetedik illetve a nyolcadik rajtkockába kvalifikálta magát. A két Hondának pedig a top10 utolsó két helyével kellett beérnie.

Monacói Nagydíj
2007. május 27. vasárnap
Rajtfelállás:
1. Fernando Alonso
[McLaren-Mercedes]
2. Lewis Hamilton
[McLaren-Mercedes]
3. Felipe Massa
[Ferrari]
4. Giancarlo Fisichella
[Renault F1]
5. Nico Rosberg
[WilliamsF1]
6. Mark Webber
[Red Bull Racing]
7. Nick Heidfeld
[BMW-Sauber]
8. Robert Kubica
[BMW-Sauber]
9. Rubens Barrichello
[Honda Racing]
10. Jenson Button
[Honda Racing]
11. Alexander Wurz
[WilliamsF1]
12. Vitantonio Liuzzi
[Scuderia Toro Rosso]
13. Jarno Trulli
[Toyota]
14. Heikki Kovalainen
[Renault F1]
15. Kimi Raikkönen
[Ferrari]
16. David Coulthard
[Red Bull Racing]
büntetés
17. Anthony Davidson
[Super Aguri]
18. Scott Speed
[Scuderia Toro Rosso]
19. Adrian Sutil
[Spyker]
20. Ralf Schumacher
[Toyota]
21. Takuma Szato
[Super Aguri]
22. Christijan Albers
[Spyker]