Az F1 továbbra is vonzza az európai tévénézőket

Vágólapra másolva!
Miután tavalyi szezon végén a hétszeres világbajnok Michael Schumacher visszavonult, sokan attól tartottak, hogy a szurkolók egy része elpártol a Forma-1-mellől. Az idei első három futam televíziós nézettségi adatai azonban alaposan rácáfolnak erre a felvetésre.
Vágólapra másolva!

Főleg Németországban volt várható, hogy a Schumi utáni érában nem lesznek olyan sokan kíváncsiak a száguldó cirkuszra, mint amikor a német klasszis még oktatta a mezőnyt. A törvényszerű visszaesés nem is maradt el, de a többi európai országban Schumacher hiánya nem érzékeltetette negatív hatását.

A Sportbusiness című szaklap felmérése alapján kijelenthető, hogy Európában a Forma-1 iránti érdeklődés Michael Schumacher távozása után sem csökkent. Legalább is a tévénézettségi adatok erre engednek következtetni.

A német tévétársaság, az RTL persze visszaesést tapasztalt az első három Európán kívüli futam alatt, de ez érthető is, hiszen a germánok rekordbajnok honfitársa szállt ki a az F1-ből, és abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy Schuminak volt a legnagyobb szurkolótábora a németajkúaknál.

Persze ez nem jelenti azt, hogy Németországban a sportkedvelők elkapcsolnának a Forma-1-es közvetítésekről. Erre nincs is okuk, hiszen a németek szép számmal és jó eredményekkel képviseltetik magukat az autósport királykategóriájában. Elég csak megemlíteni a pilóták közül Heidfeldet vagy Rosberget, de az egész ország büszke lehet a Mercedes és a BMW teljesítményére is.

A spanyoloknál az Alonso-őrület továbbra is tart, sőt fokozódik, ami nem is csoda, hiszen a legutóbbi két bajnokság királya jelenleg is listavezető, igaz hármas pontverseny van az élen. Tavaly a legtöbben Spanyolországból kísérték figyelemmel a huszonkét pilóta küzdelmeit.

Az eddig szunyókáló briteknél a Forma-1-be berobbanó Lewis Hamilton fújt riadót, a nézettségi adatok jelentősen nőttek az elmúlt évekhez képest. Az idei második versenyt, a Maláj Nagydíjat például 27 százalékkal többen látták a szigetországban, mint egy évvel ezelőtt.

Franciaországban átlagos nézőszámok születtek annak ellenére is, hogy a Renault-nak befellegzett. Olaszországban viszont a Ferrari drukkerek Schumacher nélkül sem pártoltak el a Forma-1 mellől, hiszen például Felipe Massa és Kimi Raikkönen bahreini produkcióját több, mint 11 millióan kísérték figyelemmel a televízióban. Többen, mint bármelyik 2006-os versenyt, ideértve a Ferrari-legenda brazíliai búcsúját is!