Az idei lehet az utolsó Francia Nagydíj

Vágólapra másolva!
Miközben az elmúlt időszakban több ország illetve város jelezte futamrendezési szándékát, addig több eddigi verseny helye is megingott.
Vágólapra másolva!

Ilyen a Francia Nagydíj is, amely egyes sajtóértesülések szerint akár már a 2008-as naptárból is kikerülhet.

Az egyes európai futamok körül kialakult vita a jelek szerint tovább folytatódik. A francia L'Équipe című napilap szerint a Francia Nagydíj idén szerepel utoljára az F1-es versenyprogramban, utána búcsút mondhat a száguldó cirkusznak. A lap szerint a Francia Motorsport Szövetség, az FFSA nem tudja elfogadni Bernie Ecclestone feltételeit.

Hivatalos döntés persze még nincs az ügyben, de bizonyos tényezők alátámasztják az újság állítását. Jacques Régis, az FFSA elnöke a minap visszalépett, és nemrégiben Bernie Ecclestone is úgy nyilatkozott, legszívesebben a párizsi Disneyland-be vinné a francia futamot. Egyesek szerint Magny-Cours, a Francia Nagydíj jelenlegi helyszíne mindig is szálka volt a Forma-1 teljhatalmú urának szemében.

Ráadásul a pilóták sem rajonganak a nagy semmi közepén felhúzott pályáért, így Magny-Cours könnyen partvonalon kívülre kerülhet. Ebben az esetben a franciáknak legalább egy évet kellene várniuk egy újabb versenyre, addig pedig a fővárosban kellene megteremteniük a feltételeit egy F1-es futamnak.

Egy másik lehetséges elképzelés szerint a francia ring is áldozatául esne a rotációnak. Ez azt jelenti, hogy egyik évben Magny-Cours, a következőben pedig a hasonló gondokkal küzdő silverstone-i Brit Nagydíj maradna ki a programból. Utóbbinak 2009-ig szerződése van, és a pályatulajdonos BRDC elnökének, Damon Hillnek esze ágában sincs lemondani a versenyről...