Kubica volt a leggyorsabb a maláj teszt első napján

Vágólapra másolva!
Malajziában kedden megkezdődött a háromnapos kollektív teszt. A gyakorláson a Spyker csapat kivételével a teljes Forma-1-es mezőny részt vesz. Az első napon a BMW versenyzője, Robert Kubica érte el a legjobb köridőt.
Vágólapra másolva!

A maláj főváros, Kuala Lumpur közelében fekvő sepangi versenypályán már bő egy héttel a Forma-1-es futam előtt felbőgtek a motorok. A csapatok ugyanis Ausztráliából a szezonnyitó után nem utaztak vissza főhadiszállásaikra, hanem Malajziába pakoltak át, ahol a héten tesztelni fognak.

A csapatok csak egyetlen autóval vehetnek részt a tréningen, és figyelniük kell arra, hogy ebben a szezonban legfeljebb 30.000 tesztkilométert tehetnek meg, és ezalatt maximum 300 abroncskészletet használhatnak fel.

Ezen feltételek mellett Sepangban tehát tíz autó körözött kedden. A teszt végén kialakult sorrend más képet ad a mezőnyről, mint ami az idei első futamon Ausztráliában kialakult, de ez nem is csoda, hiszen a két pálya, a Melbourne-i és a sepangi karakterisztikája eltér egymástól. A jövő hétvégén sorra kerülő Maláj Nagydíjon leginkább a jó aerodinamikára van szüksége a csapatoknak.

Ez a jelek szerint a BMW-Saubernek kéznél is van. A német-svájci gárda pilótája, Robert Kubica nemcsak a legaktívabb volt a maga 92 körével, de emellett a leggyorsabbnak is a lengyel bizonyult. Kubica jócskán többet autózott, mint egy versenytáv, és az Ausztráliában még jelentkező műszaki problémáknak már nyoma sem volt, ami mindenképpen biztató a csapat számára.

A lengyelt legjobban a vb-pontverseny éllovasa, a ferraris Kimi Raikkönen és a Williams versenyzője, Alexander Wurz tudta megközelíteni. Negyedik helyen Rubens Barrichello zárt a Honda volánjánál ülve. A brazil RA107-ese már új első kerékfelfüggesztéssel és új aerodinamikai alkatrészekkel volt ellátva, aminek a jelek szerint van némi hatásuk az autó gyorsaságára is.

A McLaren-Mercedest a tesztpilóta, Pedro de la Rosa terelgette, a spanyol az ötödik leggyorsabbnak bizonyult. A hatodik helyezett toyotás Franck Montagny már egy másodperccen kívül került Kubica idejéhez képest, ráadásul a francia miatt egyszer meg is kellett szakítani az edzést.

A mai eredmények alapján a Renault továbbra is csak keresi régi önmagát, a fiatal Nelson Piquet bő két másodperces hátránnyal utolsó előtti lett, és mindössze 32 kört tudott megtenni, amivel a mezőny végén zárt a vonatkozó rangsorban. Az ifjú brazilt Szato és Coulthard is megelőzte, és egyedül a Toro Rossóval vergődő Scott Speedet tudta maga mögé utasítani.

Teszteredmények
Sepang, első nap:


Poz. Pilóta Csapat Idő Kör

01. Kubica BMW-Sauber (B) 1:36.187 92
02. Raikkönen Ferrari (B) 1:36.302 54
03. Wurz Williams-Toyota (B) 1:36.334 89
04. Barrichello Honda (B) 1:36.826 82
05. De la Rosa McLaren-Mercedes (B) 1:37.106 60
06. Montagny Toyota (B) 1:37.267 73
07. Szato Super Aguri-Honda (B) 1:37.389 72
08. Coulthard Red Bull-Renault (B) 1:37.609 82
09. Piquet Renault (B) 1:38.199 32
10. Speed Toro Rosso-Ferrari (B) 1:38.503 69

Az eredmények nem hivatalosak