Alonso három bajnoki címnél megállna

Vágólapra másolva!
Fernando Alonso elárulta, összesen három világbajnoki címet szeretne szerezni a Forma-1-ben, hogy a legnagyobbak között emlegessék majd a történelemkönyvek. A spanyol pilóta akár már az idei évben elérheti célját.
Vágólapra másolva!

"Három bajnoki címet szeretnék szerezni, ugyanis az első azt jelenti, jó az autód, a második már bizonyítja, letettél valamit az asztalra, azonban a harmadikkal már bekerülsz a legnagyobb nevek közé, hiszen azok, akikre emlékszünk, legalább három trófeát begyűjtöttek" - mondta a spanyol pilóta a Daily Mail c. lapnak nyilatkozva.

"Ha megkérdeznék tőlem, hogy mi számomra a fontosabb: három bajnoki címet nyerni a Renault-val, vagy három diadalt aratni két különböző csapattal, akkor a válasz nagyon egyszerű lenne. Még a nagymamám is megértené, hogy mennyivel jobb két különböző autóval, és csapattal bajnokságot nyerni" - magyarázta a kétszeres világelső. "Éppen ezért mindig is tervben volt a csapatváltás, függően attól, miként teljesítek a Renault-val."

Alonso a tavalyi év végén hagyta el a franciákat, akikkel két bajnoki címet szerzett az elmúlt esztendőkben. A spanyol pilóta bevallotta, megunta egykori csapatát, és új kihívásra vágyott, melyet a McLarennél megtalált.

"Kihívásra és motivációra van szükségem, mind a versenypályán, mind a magánéletben" - folytatta. "Egy kicsit belefáradtam. Mindent láttam és mindent elértem a Renault-nál, kétszer is. Tudtam, miként működik az autó, hogyan dolgoznak az emberek, és magamat is kiismertem. Mindig ugyanazokat a régi dolgokat csináltam, időről időre. Ugyanolyan volt, mintha mindig ugyanabból a tálból enném a paellát minden áldott este. Ez már 25 évesen is öreggé tett. Ismét fiatalnak akartam érezni magam."

"Most elértem célom, hiszen új munkám van, új emberek vesznek körül, és új autóban ülök. Szerencsés vagyok, mert egyik remek csapatból a másikba igazoltam. 2005-ben döntöttem el, hogy csapatot váltok, pedig akkor még fogalmam nem volt arról, hogy 2007-ben milyen autót épít majd a McLaren. Most már tudom, hogy nem lesz gond, remek a versenygép" - mondta Alonso, aki szerint jobb versenyző válik majd belőle a McLarennél, még akkor is, ha netán elbukja a bajnoki címet az idei évben.

"Az év végére sokkal jobb versenyző leszek, még akkor is, ha netán csak a hetedik helyen végzek a bajnokságban, mert egy újabb évet töltöttem el a királykategóriában. Sokkal magabiztosabb és boldogabb vagyok. Korábban, mikor fiatalabb voltam, sokkal nagyobb volt a nyomás a vállamon, hiszen mindenki tudta, hogy tehetséges vagyok, és sokat vártak tőlem. Úgy éreztem, nem csak magamnak, másoknak is bizonyítanom kell. Most azonban már nincs szükségem erre, tisztában vagyok a képességeimmel, és mások is tisztelnek, ezért sokkal nyugodtabb lehetek."

"A váltásból is tanultam, így már sokkal tapasztaltabb versenyző vagyok. Tudom, hogy mit jelent bajnoki címet nyerni. Mikor az élen vagy, mindenki mögötted áll. Egyszerűen nem engedheted meg magadnak, hogy csak egy napra is leeressz. Nem pihenhetsz. Nagyon fárasztó. Az F1-es szezon olyan, mint egy hosszú verseny, amely márciusban kezdődik és egészen októberig tart. Ha nem pihensz néha a versenyek között, akkor nagyon gyorsan kiégsz."