Prost: nem tudni, ki lesz a nyerő 2007-ben

Vágólapra másolva!
A Forma-1 négyszeres világbajnoka, Alain Prost szerint túl sok változás történt az elmúlt időben ahhoz, hogy meg lehessen jósolni, ki lesz a favorit a 2007-es idényben. A francia szerint számos versenyző pályázhat a bajnoki címre az idei évben.
Vágólapra másolva!

Minden idők legsikeresebb autóversenyzője, Michael Schumacher a tavalyi év végén visszavonult, és helyét a McLarentől távozó Kimi Raikkönen vette át a Ferrarinál. A világbajnoki cím birtokosa, Fernando Alonso két sikeres év után elhagyta a Renault-t, és Raikkönen helyére, a GP2-es bajnok, Lewis Hamilton mellé a McLarenhez igazolt. A világbajnok Renault is egy újonccal erősített, ugyanis leszerződtette egykori tesztpilótáját, Heikki Kovalainent Giancarlo Fisichella mellé az idei esztendőre.

Mindezeket szem előtt tartva nem csoda tehát, hogy még maga Alain Prost sem tudja, ki lesz az, aki a legnagyobb eséllyel pályázhat a bajnoki cím megszerzésére.

"Ez lesz az első év, mikor minden új lesz" - mondta Prost az Autosprint magazinnak adott nyilatkozatában. "Egyelőre senki sem tudja megmondani, ki fog nyerni, egyszerűen azért, mert minden megváltozott. Nem csak azért, mert már nincs a mezőnyben Michael Schumacher, hanem azért is, mert számos élversenyző csapatot váltott."

Prost, aki 1993-ban negyedik bajnoki címe megszerzését követően visszavonult, úgy gondolja, hogy Fernando Alonso bár csapatot váltott, mindent megtesz majd annak érdekében, hogy bezsebelje zsinórban harmadik bajnoki címét a McLarennel.

"Úgy látom, hogy Alonso remekül teljesít a McLarennel, aminek nagyrészt pszichológiai okai vannak. Ron Dennis csapata gyermekkori álma volt, és az, hogy két bajnoki címmel a puttonyában érkezett a wokingiakhoz, hatalmas motivációt jelent számára. Fernando fiatal, gyors, és motivált" - folytatta a Professzor. "Régóta a McLarenről álmodott, és most a brit gárdának nagyon is szüksége van a segítségére, így mindent megtesznek majd azért, hogy egy olyan autót rakjanak alá, amellyel képes lesz a győzelemre."

Prost szerint Alonso a Ferrari problémáiból is profitálhat majd az idei évben, ugyanis egyesek szerint az olaszok kemény év elé néznek, nem csak azért, mert elvesztették Schumachert, és a technikai igazgatót, Ross Brawt, hanem azért is, mert Raikkönen nehezen fog tudni beilleszkedni új csapatába.

"A Ferrari számomra még egy nagy kérdőjel. Nem lesz egyszerű Raikkönent a csapatba építeni. Hozzá vannak szokva, hogy már régóta csak egy elsőszámú versenyzőjük van, ám most más lesz a helyzet. Mindketten keményen küzdenek majd a sikerért. Nem lesz egyszerű kordában tartani őket. Ezzel ellentétben, ami a technikát illeti, talán a Ferrari lesz a legerősebb a mezőnyben. Nem lesznek problémáik, jól ismerik a Bridgestone abroncsokat, így emiatt mindenképpen előnyben lesznek a többiekkel szemben."

Bár az elmúlt két évben a Renault vitte el a pálmát, Prost úgy gondolja, hogy Alonso távozásával nehéz helyzetbe kerülnek a franciák, hacsak nem alkotnak egy olyan autót, amely jóval gyorsabb riválisaiknál.

"Nem tudok mit mondani a Renault-ról. Vagy gyorsabb autót építenek, mint a többiek, vagy nehéz év vár rájuk. Nehéz egy olyan erős versenyzőt elveszteni, mint amilyen Alonso, nem is beszélve arról, hogy még nem tudni, miként teljesít majd Kovalainen a versenyeken. Teljesen mindegy, mennyire jó, azt sose szabad elfelejteni, hogy kezdő. Nem hiszem, hogy harcba fog tudni szállni a legnagyobbakkal, még akkor sem, ha néha az élmezőnyben találja magát."