Az új gumiszabályok felpezsdítik az F1-et

Vágólapra másolva!
Az idei évben bevezetésre kerülő gumiszabályok jóval mozgalmasabbá és izgalmasabbá teszik majd a versenyeket.
Vágólapra másolva!

Azt követően, hogy a Michelin a tavalyi év végén elhagyta a Forma-1-et, a Bridgestone a 2007-es idénytől egyedüli beszállítóként látja el a teljes mezőnyt termékeivel.

Az idei évtől a csapatoknak a rendelkezésükre álló mindkét gumikeveréket fel kell használniuk a versenyeken, és csak arról dönthetnek, milyen sorrendben teszik fel autóikra a különböző keverékeket. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) célja ezzel az, hogy izgalmasabbá tegye a versenyeket.

Bár egyesek úgy gondolják, ez kevés lesz ahhoz, hogy felpezsdüljön az élet a versenyeken és a nézők érdekfeszítőbb, és látványosabb küzdelmeket lássanak a pályán, Michael biztos benne, hogy a stratégiák a korábbinál sokkal kiszámíthatatlanabbak lesznek, ami mindenképpen jót tesz majd a küzdelemnek.

"Nem hiszem, hogy mindenki ugyanazokat a dolgokat fogja csinálni" - mondta Michael. "Ugyan nem tudom megmagyarázni, de biztos vagyok benne, hogy az egyes csapatok más és más filozófiával készülnek majd a versenyekre, ami kiszámíthatatlanná teszi a stratégiákat."

"Lesznek olyanok, akik az első rövid etapban használják majd a lágyabb gumikat, míg akadnak majd olyanok is, akik a futam végére spórolnak azokkal. Ha még piszkos az aszfalt, akkor biztos vagyok benne, hogy szinte mindenki a keményebb összetételű gumikkal akarja megkezdeni a versenyt, mert a puhább abroncsok szemcsésednének, ám a futam végére már ideálisan teljesíthetnek."

"Azon is el lehet gondolkodni, hogy két keményebb és egy puhább összetételű szettet használ az ember, de ha a pálya állapota a vártnál gyorsabban javul, akkor akár a középső etapban is fel lehet tenni puhább keverékeket. Éppen ezért nagyon változatos stratégiákat láthatunk majd, melyek csapatonként változhatnak."

Michael továbbá támogatja a FIA ötletét, miszerint a csapatoknak kötelező lenne a rajtot követően nyilvánosságra hozniuk, milyen összetételű gumival kezdték meg versenyzőik a futamot.

"Nekem semmi problémám nincs ezzel, hiszen annál jobb, minél több információval látjuk el a közönséget" - magyarázat a Williams szakembere. "Mi amúgy is megtudjuk, hiszen vannak felderítőink, így ha nyilvános lenne, akkor kevesebb embert kellene alkalmaznunk. Rengeteg munkát tudnánk megspórolni ezzel."