Vágólapra másolva!
Nem okozott túl nagy meglepetést Bernie Ecclestone akkor, amikor szombaton bejelentette, hogy a 2009-es évadtól a versenynaptárban helyet kap az Egyesült Arab Emirátusok nagydíja is, melynek a főváros, Abu Dhabi ad otthont.
Vágólapra másolva!

2009-től egy újabb futamot rendeznek a Közel-Keleten, Bahrein után Abu Dhabi is vendégül látja majd a Forma-1-es mezőnyt. Az Arab Emírségek lakossága már ismerkedik a száguldó cirkusszal, hiszen az F1-es csapatok a hétvégén a főváros utcáin kialakított pályán tartanak bemutatót.

Két év múlva azonban már nem csak utcai parádé alkalmával bőgnek fel a nyolchengeresek, 2009-ban már hivatalosan is versenyt rendeznek az Abu Dhabiban felépítendő 5,8 kilométer hosszú ringen.

"Abu Dhabi egy nagyszerű város"- nyilatkozta Ecclestone. "Hétéves szerződést írtunk alá, de biztos vagyok benne, hogy hosszabb lesz a kapcsolatunk."

A ringet Hermann Tilke tervezi majd, csakúgy, mint az elmúlt években a versenynaptárba újonnan bekerülő versenypályákat. Ez garantálhatja azt, hogy maga az aszfaltcsík is fantasztikus lesz.

"A Tilke vezette csoport eddig is remek munkát végzett. Eddig minden pálya megépítésnél tanultak valamit, és a tapasztalatokat most ennél a projektnél kamatoztathatják. Biztos vagyok benne, hogy Abu Dhabi a világ legjobb nagydíjának ad majd otthont"- adott hangot optimizmusának Ecclestone.

A pályát a 2500 hektár alapterületű Yas nevű szigeten építik fel, ahol többek közt hotelek, apartmanok, egy jachtkikötő és egy golfpálya is helyet kapnak majd. A kétszáz méter híján hat kilométer hosszú ringről a tervező, Hermann Tilke is beszélt: "A sziget eredetileg sík volt, de mi majd kialakítunk itt egy dombot, amin a pálya is keresztül fog haladni."

"A ring nagyobb része úgymond állandó lesz, de egy körülbelül 2,5 kilométeres szakaszát a futamok idejére a városban jelöljük majd ki"- mondta a tervező. Ezzel a húzással teljesülhet Ecclestone azon óhaja is, hogy a Forma-1 minél közelebb kerüljön az emberekhez.