Kovalainen reálisan látja esélyeit

Vágólapra másolva!
A Renault újonca, Heikki Kovalainen nem tartja magát esélyesnek a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon, noha Fernando Alonso helyetteseként igen nagyok az elvárások vele szemben debütáló évében.
Vágólapra másolva!

A finn versenyző az elmúlt évet a Renault tesztversenyzőjeként húzta le, majd a kétszeres világbajnok, Fernando Alonso távozásával ő örökölte meg az üresen maradt versenyzői ülést a franciáknál az idei évben.

Bár a csapat ügyvezetője, Flavio Briatore élversenyzőnek titulálta Kovalainent, az érintett tisztában van azzal, hogy nem lesz egyszerű számára az idei év a Forma-1-ben. A finn pilóta elmondta, elsődleges célja, hogy pontokat szerezzen, bár hangsúlyozta, bármi megtörténhet.

"Álmomban biztosan nyernék és minden alkalommal a pole pozícióban lennék, de ha reálisan nézem a dolgokat, akkor biztosan nehéz lesz" - mondta Kovalainen a szezon első versenyéről az új autó mai bemutatóján Amszterdamban. "Azonban magabiztosnak érzem magam, és ha továbbra is jól dolgozunk a téli időszakban, illetve egy erős csomaggal érkezünk meg a szezonnyitóra, akkor még bármi megtörténhet."

"Úgy gondolom, ha minden jól megy, akkor a világon bármi lehetséges. Én azonban nem gondolom, hogy rajt-cél győzelmet aratok majd Melbourne-ben, mindössze tiszta köröket akarok futni, és a maximumot akarom nyújtani. Pontokat akarok gyűjteni, és elsősorban be szeretném fejezni a versenyt. Az év vége felé már minden versenyen a dobogóra akarok állni, de ki tudja, lehet, már előbb megtörténhet."

Annak ellenére, hogy Kovalainen jól ismeri a csapatot és az új versenygéppel is már megkezdhette a munkát, úgy érzi, nem jelent komolyabb segítséget számára, hogy az elmúlt évben tesztpilótaként tevékenykedett a Renault-nál.

"Rengeteg kilométert teljesítettem, közel 25 000-et, ami már jelentős. Jól ismerem az autót, nem újak a tesztpályák, de ez nem lesz a segítségemre Melbourne-ben. Felkészültem, és készen állok a kihívásra. Az elvárások nagyok velem szemben, de én is sokat várok magamtól. Mindent megteszek azért, hogy a csapat és én is jól szerepeljek az idei évben."

És hogy milyen versenyző is valójában?

"Úgy gondolom, agresszív versenyző vagyok, aki soha nem adja fel. 2005-ben a GP2-ben megmutattam, milyen is vagyok, és milyen stílust képviselek. Mindig fel vagyok készülve a csatára, és a maximumot nyújtom. Tudom, miről szól a versenyzés, nem félek a fej-fej elleni küzdelemtől. Mottóm a következő: maximális támadás. Bízom benne, hogy ezt a 2007-es szezonban megmutathatom."

Kovalainen számára nem lesz egyszerű az idei év, ugyanis Fernando Alonso helyetteseként mindenki sokat vár tőle. "Természetesen nem lesz egyszerű a dolgom, és mindig nagy a nyomás, de ehhez hozzá vagyok szokva. Nem várom, hogy azonnal olyan jól teljesítsek, mint Fernando, de nem is hiszem, hogy ezt várná tőlem a csapat. Magabiztosan várom az idei évet, tudom, hogy sokat kell még fejlődnöm, de keresem a kihívásokat. Mindig nyomás alatt tartom magam, mert csak így tudok előrelépni. Éppen ezért nem gondolom, hogy idén extra nyomás lenne a vállamon. 2006-ban sem volt könnyű a Renault tesztelőjeként, idén viszont bizonyítanom kell, hogy valóban megérdemeltem a versenyzői ülést a Forma-1-ben."