A Ferrarinak nincs ideje az átállásra

Vágólapra másolva!
A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo elmondta, fel sem merült bennük az lehetőség, hogy az idei évet átmeneti időszaknak tekintsék a csapat életében, miután Michael Schumacher és több kulcsfigura is távozott az olasz alakulattól az elmúlt idényben.
Vágólapra másolva!

A Ferrari vezérkara már az Olasz Nagydíj előtt - mikor Schumacher bejelentette visszavonulását - megerősítette, az év végén komoly szerkezeti átalakításon megy majd keresztül a csapat.

Ennek értelmében az egykori technikai igazgató, Ross Brawn posztját Mario Almondo vette át az idei évben, miközben Stefano Domenicali került a csapat sportigazgatói székébe, miután Jean Todt lett a csapat ügyvezetője.

A motorfelelős, Paolo Martinelli szintén elhagyta a Ferrarit, és az anyacégnél, a Fiatnál folytatja tovább a munkát.

A technikai osztály kiegészült egy karosszériáért felelős részleggel, melynek feje Aldo Costa lett, míg Gilles Simon felel a motorrészlegért, akik mindketten az újonnan kinevezett technikai igazgató, Mario Almondo felé jelentenek.

Bár több poszton is változás történt, Montezemolo elmondta, nem gondolja úgy, hogy ez problémát jelentene a csapat számára az idei évben, így ahogy mindig, most is a bajnoki cím megszerzésére hajtanak.

"Ez az év nem az átalakulásról, vagy ehhez hasonló dolgokról fog szólni, hanem ismét a bajnoki címet célozzuk meg. A kihívások változtak az elmúlt évek során, de továbbra is a Ferrari az, akit le kell győzni a sikerért" - mondta az elnök, aki fontosnak tartotta, hogy jelenlegi munkatársaik közül válasszanak vezetőt a megüresedő pozíciókra ahelyett, hogy új embereket hoztak volna a csapathoz.

"Ha külsősöket hoztunk volna a csapathoz, az két okból is kockázatos lett volna. Először is soha nem lehet tudni, miként tud beilleszkedni valaki, másodszor pedig rontott volna a csapattagok motivációján, akik azért dolgoznak, hogy feljebb kerülhessenek. Biztos vagyok benne, hogy jó döntéseket hoztunk, és ezt a versenypályán is bizonyítani fogjuk."

Montezemolo azt is elmondta, minden hite és bizalma új versenyzőinkben van, ugyanis véleménye szerint Felipe Massa és Kimi Raikkönen győzelmekkel bizonyítják tehetségüket a 2007-es szezonban.

"A 2002-es Francia Nagydíj óta Kimin tartjuk a szemünket, és Michaellel egyetértésben úgy gondoltuk, ő a legjobb megoldás számunkra. Két gyors fiatal versenyzőnk van, és biztos vagyok benne, hogy Kimi hosszú ideig velünk marad" - folytatta Montezemolo. "Bízom benne, hogy Kimi jól fog teljesíteni, hiszen mindene adott hozzá. Pont jókor érkezett a Ferrarihoz, és abban is biztos vagyok, hogy mindent meg tudunk majd adni neki ahhoz, hogy győzelmeket szerezzen."

Massa immáron második szezonját kezdi meg az olaszokkal, és első évében azonnal két futamgyőzelemmel lepte meg a csapatot.

"Remek első évet zárt a csapattal, és megmutatta valós erejét a versenyeken. Mindkét versenyzőnknek azonos feltételeket biztosítunk, és megértetjük velük, hogy nem magukért, hanem a csapatért versenyeznek."

Bár a Ferrari az elmúlt évben fantasztikusan szerepelt, a kezdeti nehézségek okozták számára a bukást, éppen ezért Montezemolo mindennél fontosabbnak tartja, hogy már az első versenytől kezdve megbízhatóan és jól teljesítsenek.

"Csak úgy nyerhetjük meg a bajnokságot, ha megbízható a versenygépünk. Sajnos ez volt a probléma a tavalyi év elején, és emiatt buktuk el a bajnokságot. Idén az első versenytől kezdve megbízhatónak kell lennünk" - figyelmeztetett az elnök.