Nem lesznek színes gumik az F1-ben

Vágólapra másolva!
Egyre inkább úgy tűnik, hogy a színes abroncsok bevezetése még várat magára a Forma-1-ben, noha a Bridgestone sajtószóvivője megerősítette, a japán cégóriás továbbra is nyitott az új ötletekre.
Vágólapra másolva!

Az idei évtől a csapatoknak a rendelkezésükre álló mindkét gumikeveréket fel kell használniuk a versenyeken, és csak arról dönthetnek, milyen sorrendben teszik fel autóikra a különböző keverékeket. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) célja ezzel az, hogy izgalmasabbá tegye a versenyeket.

"Míg az esős, vagy extrém esős gumik használata nem indokolt a futam alatt, mindegyik versenyzőnek kötelessége legalább egy garnitúra abroncsot felhasználni az egyes száraz gumikeverékekből a verseny alatt" - áll a FIA 2007-es Sportszabályzatában.

A versenyek izgalmasabbá tétele mellett az új szabály bevezetésével csökkenthetnek a Bridgestone amúgy is magas költségei, ugyanis a csapatoknak mostantól kötelességük felhasználni a rendelkezésükre bocsátott gumikat, így a korábbi évekkel ellentétben nem marad felesleg.

Bár korábban volt szó róla, hogy az amerikai Champ Car szériában jól bevált színes gumik megjelennek a Forma-1-ben, az elképzelés egyre inkább úgy tűnik, nem fog megvalósulni az idei évben. A színes gumik bevezetésével - miszerint a lágyabb keverékek piros jelzést kapnának - a csapatok stratégiája mindenki számára egyértelművé válhatna.

A Bridgestone sajtószóvivője ugyan elmondta, a japán cégóriás nyitott az új ötletekre, egyelőre még nem érkezett felkérés hozzájuk a szövetség részéről, így nem is tervezik a színes gumik bevezetését. A Bridgestone egykori technikai menedzser, Hisao Suganuma még decemberben elmondta, óvatosan kell bánni a színes gumikkal, mert azok a pályák különbözősége miatt nehézségeket okozhatnak számukra.

"A gyártástechnológiát figyelembe véve, el kell gondolkodnunk. A Champ Carban a puhább összetételű abroncsok kapják meg a piros jelzést. Nem lesz egyszerű a dolgunk, ugyanis nem kizárt, hogy míg az adott gumi az egyik pályán puhának, a másikon már kemény összetételűnek számít. Ez azt jelenti, hogy minden keverékből kétfélét kell legyártanunk, egyet, ami meg van jelölve, és egyet, ami nincs."

"Ez túlságosan nehézkessé teheti a gyártást. Jelenleg azonban még semmi nincs eldöntve, zajlanak a tárgyalások, de még nem értünk a végére. Ha a Forma-1-nek szüksége van a színes gumikra, akkor mi készen állunk ellátni a csapatokat ezekkel a termékekkel."