Massa: Jobb az új Ferrari, mint a tavalyi

Vágólapra másolva!
Felipe Massa hétfőn vitte először pályára a Ferrari hétvégén bemutatott vadonatúj versenyautóját, az F2007-est, mely remekül teljesített Fioranóban. A brazil pilóta elégedetten nyilatkozott a tesztprogram után, mert szerinte remekül megy az új gépezet.
Vágólapra másolva!

Az olasz alakulat vasárnap mutatta be vadonatúj versenygépét, az F2007-est Maranellóban, amely első tesztnapját tegnap teljesítette Fioranóban. Az új járgány volánja mögött Felipe Massa ülhetett, aki összesen 39 kört teljesített az olasz ringen.

Hűvös, ködös időjárás fogadta a csapatot, ám délutánra jobb lett az idő, így a munka zavartalanul folyhatott. Massa az olasz pálya leghosszabb konfigurációján körözött, és legjobb körét 58.360 alatt teljesítette.

Mi a véleményed? Az F2007-es jobb, vagy rosszabb, mint a 248 F1-es?

Felipe Massa: Figyelembe véve, hogy az egybeszállítós rendszer miatt teljesítménycsökkenésre számíthatunk, minden jel arra utal, hogy az F2007-es jobb, mint a tavalyi 248 F1-es, noha egyelőre még túl korai bármiféle összehasonlításról beszélni. A ködös időjárás ellenére, ami megnehezítette a munkámat, elégedett voltam az új autó első tesztnapjával. A váltó remek, a motor szépen muzsikált, és az aerodinamikai csomag is a várakozásoknak megfelelően teljesített. A megnyújtott tengelytáv stabilabbá tette az autót, az első felfüggesztés kimagasló, különösen az irányváltásoknál. Az üléspozíciómmal is meg voltam elégedve, semmi változást nem észleltem, pedig ezen a területen is átalakítottuk az autót."

Akkor nem volt probléma?

Felipe Massa: Nos, az igazat megvallva, egy új autó első tesztjén mindig vannak hibák, ami most sem volt másképp. Néha melegedett az autó, voltak némi kiugrások a telemetriai adatokban, és a hatodik fokozat egy alkalommal elektronikai meghibásodás miatt beragadt. Azonban ezek a dolgok szokványosak egy új autó első tesztjén, amiknek igazából nincs semmi jelentőségük.

Michael Schumacher is jelen volt. Mit mondott neked?

Felipe Massa: Semmi különöset. Nem is mondhatta azt, hogy remekül dolgoztál, hiszen nem csináltam semmi különöset. Minden egyes alkalommal, mikor visszatértem a boxba, információkat, benyomásokat kért tőlem, amiket összehasonlított a telemetrián látottakkal, aztán elkezdett társalogni a technikai szakemberekkel. Mostantól már ő is közéjük való...

Raikkönennel is beszéltél?

Felipe Massa: Igen, de csak keveset. Lesz még elég időnk arra, hogy megvitassuk a dolgokat, és eszmét cseréljünk. Közösen fogjuk átnyálazni a száraz adatokat. Még csak a kezdeti fázisban vagyunk. Az igazat megvallva, tavaly sokkal izgatottabb voltam. Idén viszont büszke voltam, hogy engem ért az a megtiszteltetés, hogy először próbálhattam ki az új autót, és a világ engem figyelt. Azonban bízom benne, hogy az év során rengeteg izgalomban lesz részem, és sikereket fogunk elérni a bajnokságban.

Mi volt a legfontosabb, amit az első nap megtudtál?

Felipe Massa: Nagyon örülök, hogy az autó gyorsabbnak tűnik, mint a 248 F1-es, amellyel a tavalyi évet befejeztük. Az alapok kétségkívül kiválóak, és az első nap különösebb problémák nélkül lezajlott, így megkezdhettük a munkát. Azonban az igazi feladat csak a jövő héten vár ránk, mikor megkezdjük az autó mélyreható tesztelését Mugellóban. Még sok munka vár ránk, és tovább kell fejlődnünk, de a kezdet jónak tűnik, efelől semmi kétségem.