Symonds: Heikki már idén versenyt nyerhet

Vágólapra másolva!
Heikki Kovalainen akár újoncként is felállhat majd a dobogó legmagasabb fokára, véli a Renault főmérnöke, Pat Symonds, aki szerint az ifjú finnben megtalálták Alonso méltó helyettesét.
Vágólapra másolva!

Azt követően, hogy 2005-ben Nico Rosberg mögött a második helyen végzett a Forma-1 előszobájaként is emlegetett GP2-es géposztályban, Kovalainen a tavalyi évet a Renault tesztpilótájaként töltötte a királykategóriában. Alonso távozásával azonban megüresedett egy hely a világbajnokoknál, és ahelyett, hogy a vezetőség egy tapasztalt rókát választott volna Fisichella csapattársául, Kovalainen mellett tette le a voksát.

Bár sokat azt gondolják, hogy a finn pilóta képtelen lesz helyettesíteni a kétszeres világbajnok, Fernando Alonsót, Symonds szent meggyőződése, hogy Kovalainen szárnyalni fog az idei esztendőben.

"Mikor egy év múlva ugyanezen a színpadon ülünk, és a 2007-es évre tekintünk vissza, akkor biztos vagyok benne, hogy beszámolhatunk majd arról, milyen remek versenyeket teljesített Heikki" - mondta Symonds az Autosport International Show-n. "Az első győzelmét is megszerezheti, még akkor is, ha kezdő. Bármi megtörténhet. Nyilvánvalóan a hibáiról is beszámolunk majd, és feltesszük a kérdést, vajon miért követte el őket, de ez elkerülhetetlen a tanulóidő alatt."

Symonds azt is elmondta, azon túl, hogy Heikki gyors lesz az autóban, különleges képességei emelik majd ki a mezőnyből. A szakember már csak tudja, hiszen olyan versenyzőkkel dolgozott korábban együtt, mint Michael Schumacher, Ayrton Senna, és Nelson Piquet, hogy csak a legnagyobbakat említsük.

"Az elmúlt években számtalan tehetséges, és gyors versenyzővel dolgoztam együtt, nem csak Alonsóval" - magyarázta Symonds. "Úgy gondolom, hogy ezekben az években értettem meg, hogy a rejtett dolgok tesznek igazán kimagaslóvá egy versenyzőt. Boldog voltam, mikor megláttam Heikkiben azokat a tulajdonságokat, melyek mindegyikükben (Schumacher, Senna, Piquet) benne voltak."

"Az, hogy valaki gyorsan vezet, és gyorsan veszi a kanyarokat, egy dolog. Manapság ennél több kell. A véredben kell lennie a versenyzésnek, meg kell értened a versenyt, tudnod kell, mikor nyomhatod, és mikor kell vigyáznod az autódra, hogy később keményebben hajthass. Azonban Heikki hatalmas intelligenciával rendelkezik. Az elmúlt évben jelen volt a versenyeken, és rengeteget tanult. Szombat esténként leültünk, és megvitattuk, mit tanultunk, ami különleges és egyben nagyon érdekes kihívás volt mindkettőnk számára."