A FIA keresztülhúzta a Toyota számításait

Vágólapra másolva!
A Toyota motorfejlesztésért felelős igazgatója, Luca Marmorini elárulta, rengeteg idejüket és energiájukat emésztette fel az, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség az idei évtől a motorfejlesztések befagyasztása mellett döntött.
Vágólapra másolva!

A sportot irányító testület a tavalyi évben bejelentette, a 2006-os szezon vége után már senki nem fejleszthet motorján, ami egyben azt is jelentette, hogy a csapatoknak a szezonzáró Brazil Nagydíjat követően le kellett adniuk azokat az erőforrásokat, melyeket használni fognak az idei esztendőben.

Ez azonban keresztülhúzta a Toyota számításait, ugyanis korábban azt tervezték, hogy egy teljesen új specifikációjú motorral vágnak neki a szezon utolsó versenyének. Marmorini a FIA késői döntésére panaszkodott, ami véleménye szerint a konkurensek munkáját is megnehezítette.

"Sokáig nem lehetett tudni, milyen szabályok lépnek életbe, ami azt jelentette, hogy mindvégig párhuzamos projecteket kellett futtatnunk, hogy felkészülhessünk minden eshetőségre. Ez komoly gondot okozott számunkra" - mondta a szakember a mai bemutatón. "Azonban nem csak ez volt a probléma. Volt szó a fordulatszám korlátozásról is, ám még ha beszéltünk is volna róla, senki nem gondolta volna hogy az 19 000 lesz."

"Egy olyan motor bemutatását terveztük, mely sokkal magasabb fordulatszámon pörög, és ezzel szerettük volna befejezni az évet, hogy aztán azzal kezdjük meg a következőt. Ám mikor megtudtuk, hogy 2006 végén le kell adni a 2007-es motorokat, kútba dobtuk a terveket, így az elvégzett kutatómunka elveszett" - folytatta Marmorini, aki egyértelművé tette, a Toyota nem örült a motorfejlesztések befagyasztásának.

"Úgy gondoljuk, hogy motorunkkal minden a legnagyobb rendben, jó alapokon nyugszik, azonban mint versenycsapat nem örülünk a fejlesztések korlátozásának, ugyanis rengeteg fejlesztésen gondolkodtunk, amit véghez szerettünk volna vinni, de végül nem tudjuk. A FIA a finomra hangolás lehetőségét is korlátozza, így a tervezett fejlesztéseket sem tudjuk végrehajtani a szezon során. Mérnökként pont ez az, amit nem szerettem volna."