Berger állt Hakkinen visszatérése mögött

Vágólapra másolva!
A Scuderia Toro Rosso versenyistálló társtulajdonosa, Gerhard Berger elárulta, ő állt az egykori világbajnok, Mika Hakkinen visszatérése mögött, mert kíváncsi volt arra, megállná-e a helyét a finn versenyző a jelenlegi mezőnyben.
Vágólapra másolva!

Mika Hakkinen öt év kihagyás után november végén visszatért a száguldó cirkusz világába, és sikeresen teljesítette egynapos tesztprogramját egykori csapatával a spanyolországi Barcelonában.

A harmincnyolc esztendős finn sofőr jelenleg a Német Túraautó Bajnokság (DTM) aktív résztvevője, azonban már hónapok óta készült a november végi tesztre, ugyanis több alkalommal is ellátogatott a McLaren főhadiszállására, ahol egy szimulátoron készítette fel magát a nem mindennapi eseményre.

Bár eddig nem lehetett tudni, ki állt a nagy visszatérés hátterében, az egykori autóversenyző, Gerhard Berger az Autosport magazinnak elmondta, keményen dolgozott azért, hogy Hakkinen ismét Forma-1-es autóba ülhessen. Az osztrák üzletember azt is elárulta, boldog volt, hogy a McLaren csapatvezetője, Ron Dennis mellé állt, és minden költséget magára vállalt, így neki egy fillérjébe sem került, hogy a kétszeres világbajnokot ismét F1-es autóban láthassa.

"Rengeteget beszéltem vele az elmúlt időben, és mindig feltettem neki a kérdést, hogy miért nem hagy el a DTM-et, és vezet ismét valódi versenygépet" - kezdte mondandóját Berger. "Nagyra értékelem, igen versenyképes pilótának tartom, és már egy jó ideje beszélünk arról, helyes dolog-e a DTM-ben maradnia. Mondtam neki, hogy ha eljár edzeni, és felkészíti magát, ismét beülhet egy igazi versenygépbe. Így kezdődött az egész."

Már a szezonzáró Brazil Nagydíjon felreppentek olyan híresztelések, melyek szerint Hakkinen visszatér a királykategóriába, ugyanis a McLaren vendégeként jelen volt nagy riválisa, Michael Schumacher búcsúversenyén. Egyesek azt terjesztették, hogy Hakkinen lesz Alonso csapattársa a jövő évben, mások viszont már akkor is úgy gondolták, tanácsadói szerephez juthat a finn.

November végén azonban bombaként robbant a hír, miszerint Hakkinen egy nap erejéig ismét visszaülhet a McLarenbe, és öt év kihagyás után ismét kipróbálhatja magát a királykategóriában a spanyolországi Barcelonában.

Bár a finn pilóta teljesítménye folyamatosan javult, csak a tabella végén végzett. Mindezek ellenére Berger úgy gondolja, nem szabad leírni Hakkinent, ugyanis egy nap alatt nem lehet csodákat tenni a Forma-1-ben.

"Néztem a köridőket, és látszott, hogy nem egy igazi teszten érzi magát. Ha odatette volna magát, akkor szerintem simán megközelíthette volna a többieket" - magyarázta Berger, aki azt is hozzátette, bár valóban beszéltek a visszatérés lehetőségéről, a tárgyalások már kezdeti fázisban megszakadtak.

"Úgy gondolom, hogy Mika továbbra is egy versenyképes fickó, tudja, miként kell versenyezni, és hogyan kell nyerni. Egyszer beszéltünk a visszatérésről, de utána soha nem jött szóba."