Mégsem lesznek színes gumik az F1-ben

Vágólapra másolva!
A Bridgestone egy magas rangú szakembere elárulta, az előzetes várakozásokkal ellentétben a japán cégóriás nem készül színes gumikat gyártani a jövő évben, mert arra a Nemzetközi Automobil Szövetség nem adott megbízást.
Vágólapra másolva!

Azt követően, hogy a Michelin az év végén elhagyja a Forma-1-et, a 2007-es idényben a Bridgestone egyedüli beszállítóként látja majd el termékeivel a teljes mezőnyt, mellyel jócskán megnőnek a japán nagyvállalat logisztikai, illetve gyártási költségei.

Ennek elkerülése érdekében a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) már korábban is több javaslatot tett, melyek közt szerepelt az évközi tesztek számának csökkentése, illetve a szabályozott abroncsok bevezetése.

A Bridgestone már szeptemberben felvetette a színes abroncsok bevezetésének lehetőségét. A tokiói székhelyű beszállító ugyanis kijelentette, követni szeretné az amerikai Champ Car szériában már jó ideje remekül működő szabályrendszert, miszerint minden csapat kétfajta gumikeveréket kap a versenyhétvégére, melyeket az idei évvel ellentétben kivétel nélkül el kell használniuk a versenyen.

Eddig a csapatoknak a rendelkezésükre bocsátott kétfajta keverék közül kellett kiválasztaniuk, hogy melyikkel szeretnék megkezdeni az időmérő edzést, illetve a vasárnapi versenyt. Az új szabályrendszer értelmében viszont nem lenne választási lehetőségük, maximum csak abban, melyik keverékkel kezdik meg a versenyt, és melyikkel fejezik be.

Ez abból a szempontból is jó lenne, hogy ismét komoly taktikai csatáknak lehetnénk szemtanúi a versenyen, még akkor is, ha a jövő évben életbe lép az egybeszállítós rendszer a Forma-1-ben. Korábban sokan kritikusan nyilatkoztak a jövőben kialakuló helyzetről, mert véleményük szerint a gumiháború megszűnésével nem lesz igazi küzdelem a királykategóriában.

Hogy a kommentátorok, illetve a nézők dolgát megkönnyítsék, a Bridgestone olyan javaslatot tett, hogy a lágyabb keverékű abroncsokat piros jelzéssel látja el, ezzel mindenki számára egyértelművé téve, mi folyik a pályán, és a csapatok milyen stratégiát alkalmaznak.

Az új rendszer bevezetésével, sokkal kevesebb abroncsot pazarolnának el az alakulatok, hiszen míg az idei évben a gumiabroncsok fele a pénteki edzések után haszontalanná vált, addig jövőre mindkét gumikeveréket el kellene fogyasztaniuk az istállóknak.

Igen ám, de a Bridgestone tűzközelben lévő szakembere, Kees van der Grint elmondta, mivel a FIA nem kérte fel a beszállítót a színes abroncsok legyártására, a jövő évben biztosan nem változnak a gumikra vonatkozó szabályok.

"Mindössze spekuláció volt. Ahogy azt már korábban is említettük, nem volt megkeresés a FIA részéről, hogy gyártsunk le színes gumikat" - mondta a holland szakember a helyi Formula 1 Race Report c. magazinnak adott nyilatkozatában.