Bíróság elé kerülhet az Aguri és a Toro Rosso

Vágólapra másolva!
A BMW Motorsport igazgatója, Mario Theissen szerint a Scuderia Toro Rosso és a Super Aguri ügye a bíróságon fog kikötni, ugyanis egyelőre senkinek nincs tudomása arról, mit tervez az említett két csapat a jövő évre.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról a hét elején beszámoltunk, a Forma-1 vezető csapatai is felsorakoztak a Spkyer versenyistálló mellett, és hivatalosan is felszólították a Super Agurit, illetve a Toro Rossót, hogy saját tervezésű, és építésű autóval vágjanak neki a 2007-es idénynek.

A Spyker csapatvezetője, Colin Kolles már hónapok óta keményen küzd az ellen, hogy az említett két alakulat a Honda és a Red Bull Racing korábbi karosszériájának egy módosított változatával vágjon neki a jövő évnek.

A jelenleg is érvényben lévő Concorde Egyezmény ugyanis világosan kimondja, hogy a csapatok semmilyen alkatrésszel nem kereskedhetnek egymás között a 2007-es idény végéig, feltéve ha a szellemi jogok egy harmadik, a bajnokságban aktívan nem résztvevő cég tulajdonában vannak.

A két héttel ezelőtt megrendezett Forma-1 Bizottság monacói ülésén is tárgyalták az ügyet, azonban annak a fenyegetőzésen kívül nem lett folytatása. Kolles azonban nem hagyta annyiban az ügyet, és felszólította a csapatvezetőket arra, igazolják mindannyian, hogy saját fejlesztésű autóval vágnak neki a jövő évnek.

A kérvény talán bugyutának hat, azonban a Forma-1 vezető csapatai kézséggel fogadták Kolles javaslatát, és szinte azonnal válaszoltak a felszólításra. Bár a Renault és a BMW-Sauber egyelőre még nem jelentkezett, a Ferrari, a McLaren, a Toyota, a Williams, és a Red Bull Racing viszont válaszolt már a Spyker levelére.

A BMW Motorsport igazgatója azonban az Autosportnak adott nyilatkozatában elmondta, véleménye szerint olyan komoly nézeteltérés alakult ki a csapatok és a Super Aguri illetve a Toro Rosso között, hogy azt csak a bíróságon lehet majd megoldani.

Ugyan mindkét gárda állítja, hogy saját fejlesztésű autóval vág neki a 2007-es idénynek, az ellenfelek hajthatatlanok és úgy vélik, mindketten anyacégük módosított autóival fogják megkezdeni a jövő évet, ami szabályellenes.

"Mindkét csapat azt állítja, hogy szabályosan jár el, ennél többet nem tudok" - mondta Theissen. "Tudom, hogy egyre nagyobb a nézeteltérés a többiek és a két csapat kötött, de sokat nem tudok az ügyről. Majd meglátjuk, miként alakulnak a dolgok, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a bíróságon fog kikötni az ügy."

Korábban felreppentek olyan hírek, melyek szerint csak abban az esetben engedélyezi a többi csapat a Super Aguri, illetve a Toro Rosso terveit, ha a két gárda lemond a konstruktőri bajnoki pontjairól, valamint a kereskedelmi jogokból és az utazási támogatásból befolyt összegekről a 2007-es idényben.