Veszélybe kerülhet a Török Nagydíj

Vágólapra másolva!
A Török Nemzeti Sportszövetség (TOSFED) továbbra sem fizette ki ötmillió dolláros büntetését a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA). 
Vágólapra másolva!

Még legalább két hetet várnia kell arra, miként dönt ez ügyben a FIA.

A Török Nagydíj a jövő évben is rendezhet Forma-1-es futamot, ám a FIA minden idők legnagyobb büntetését rótta ki az isztambuli verseny szervezőire a díjátadó ceremónián kirobbant botrány miatt.

Történt ugyanis, hogy a győztesnek járó díjat Mehmet Ali Talat adta át, akit az Észak-Ciprusi Török Köztársaság elnökeként mutattak be. Igen ám, de ezt az államot egyedül Törökország ismeri el, ugyanis Ciprus 1974-ben különvált, mikor török katonák megrohanták a mediterrán sziget északi részét.

Az eset igen komoly nemzetközi diplomáciai bonyodalmat okozott, ezért a FIA bűnösnek találta a Török Nemzeti Sportszövetséget (TOSFED) és a Török Nagydíj rendezőit (MSO), amiért nem kevesebb, mint ötmillió dolláros pénzbírsággal sújtotta a két szervezetet.

Bár a korábban benyújtott fellebbezést még nem tárgyalta a Fellebbviteli Bíróság, a Török Nagydíj szervezői (MSO) októberben 2.5 millió dollárt utaltak át a Nemzetközi Automobil Szövetségnek.

A maradék 2.5 millió dollárt a Török Nemzeti Sportszövetség (TOSFED) kötelessége befizetni, mely megerősítette, eláll fellebbezési kérelmétől, és hajlandó átutalni az összeget, noha azt a mai napig nem tette meg.

Azt egyelőre nem tudni, a FIA milyen szankciókat vezet be az ügyben, azonban egyes források szerint a TOSFED további időt kért a kialakult helyzet megoldására, és állítólag a Motorsport Világtanács hétvégi ülésén szóban arról is megegyeztek, hogy a jövő évig jegelik a témát.

Ha a TOSFED nem fizeti be a kiszabott bírság másik felét, akkor akár a jövő évi Török Nagydíj is veszélybe kerülhet.