Massa szerint jövőre nehezebb lesz az előzés

Vágólapra másolva!
A Ferrari brazil versenyzője, Felipe Massa attól tart, hogy a jövő évben egyedüli beszállítóként tevékenykedő Bridgestone új abroncsai miatt, sokkal nehezebb lesz az előzés.
Vágólapra másolva!

A téli tesztek az elmúlt héten megkezdődtek a spanyolországi Barcelonában, ahol a csapatok kivétel nélkül már a jövő évben egyedüli beszállítóként tevékenykedő Bridgestone termékeivel futottak. A japánok új specifikációjú, a korábbinál jóval keményebb összetételű abroncsai okozták a legnagyobb nehézséget a versenyzők számára, amely a köridőkön is meglátszott, hiszen az autók körönként három másodpercet lassultak a spanyol ringen.

Mivel a japánok kizárólagos beszállítóként lesznek jelen a Forma-1-ben a jövőben, nem kell olyan keményen hajtaniuk, mint az elmúlt időben. Sőt mi több, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kérésére akár mesterségesen is lelassíthatják a mezőnyt az abroncsok szerkezetének megváltoztatásával.

A csapatok az elmúlt héten megkezdték a munkát a japánok termékeivel. Sokan most próbálhatták ki először a Bridgestone gumikat, ám voltak olyanok is, akik már az elmúlt években is ezekkel a tappancsokkal köröztek. A Ferrari brazil versenyzője, Felipe Massa - aki egyébként jól ismeri a japán abroncsokat - aggodalmát fejezte ki a múlt heti teszteket követően, ugyanis véleménye szerint a keményebb összetételű, és ezáltal kevésbé tapadó gumikkal jóval nehezebb lesz az előzés a következő idényben.

"Megváltozik a vezetés: kevesebb lesz a tapadás, a gumik keményebbek lesznek, és az autó többet fog csúszkálni" - mondta Massa a Gazzetta dello Sport-nak adott nyilatkozatában. "A féktávok megnyúlnak, arra leszel kényszerítve, hogy simábban vezess, mert különben nagyon hamar elveszted az autód felett az uralmad. Nem lehetsz agresszív a kanyarokban, ami nyilvánvalóan nem könnyíti meg az előzéseket sem. Sokkal kisebb lesz az autók tapadása, mint eddig volt."

A Ferrarit az elmúlt hónapokban rengeteg támadás ért amiatt, hogy a Bridgestone egyeduralmával előnybe kerülhet a többiekkel szemben, Massa azonban megerősítette, az új abroncsok teljes mértékben különböznek azoktól, melyekhez az elmúlt években hozzászoktak.

"Nem hiszem, hogy előnybe kerülnénk ellenfeleinkkel szemben, mert az új abroncsok teljesen mások: jóval nehezebb megtalálni az autó helyes egyensúlyát az új gumikon, még akkor is, ha az első teszteken mi uraltuk a mezőnyt" - tette hozzá a brazil.