Kubica: Mindent a Renault-nak köszönhetek

Vágólapra másolva!
A tavalyi év egyik legnagyobb felfedezettje kétségtelenül a BMW pilótája, Robert Kubica volt. A lengyel versenyző saját állítása szerint annak köszönheti mostani pozícióját, hogy korábban lehetősége volt tesztelni a Renault csapatnál.
Vágólapra másolva!

A Renault nagy gondot fordít utánpótlás nevelő programjára, a legtehetségesebb fiatalokat pedig külön versenysorozatban szerepelteti. A Forma-1-be viszont csak nagyon kevesen juthatnak el.

A Renault-széria győztese év végén mindig tesztlehetőséget kap a francia istállótól. A 2005-ös bajnok, Robert Kubica számára ez annyira jól sikerült, hogy az idei szezonban már versenyzőként is bemutatkozhatott a legjobbak közt. A fiatal lengyel a korábbi világbajnok Jacques Villeneuve helyét vette át a BMW-Saubernél, és nem is vallott szégyent.

A Renault-tól kapott lehetőség sorsfordító volt Kubica pályafutásában. A lengyel pilóta hiba nélkül teljesített első köreit és remeklésével már akkor mindenkit meggyőzött: "Az a teszt nagyon fontos volt, ott kezdődött minden. Enélkül most nem tartanék itt."

"30 kört teljesíthettem"- emlékezett vissza Kubica. "Óriási lehetőség volt ez számomra, hiszen a Renault segítségével végülis egyszerűen jutottam el a Forma-1-be. Maga a teszt természetesen nehéz volt, de sikerült jól teljesítenem, és ez a jelek szerint jó hatással volt későbbi pályafutásomra."

"Persze azzal is tisztában voltam, hogy ez a teszt akár többet is árthat, mint amit használ nekem. Ehhez elég lett volna egyetlen hiba is. De ezeket a gondolatokat kizártam a fejemből, és élveztem a vezetést."

Nem sokkal később a BMW már meg is kereste a 21 éves lengyelt, és tesztpilótának szerződtette a 2006-os szezonra. Kubica előbb a pénteki szabadedzéseken brillírozott, majd miután az istálló megvált Villeneuve-től, már a versenyeken is letehette névjegyét. Az utolsó hat futamon hat pontot szerzett, az Olasz Nagydíjon harmadik lett, és ezzel a pilóták versenyében a 16. helyen végzett.