Hakkinen: Szinte semmi nem változott

Vágólapra másolva!
Hiába telt el öt év azóta, hogy nem versenyzett a Forma-1-ben, Mika Hakkinen szerint azt leszámítva, hogy manapság sokkal több elektronikai segédeszköz áll a versenyzők rendelkezésére, szinte semmit nem változott az autó az elmúlt években.
Vágólapra másolva!

Mika Hakkinen öt év kihagyás után csütörtökön visszatért a száguldó cirkusz világába, és sikeresen teljesítette egynapos tesztprogramját egykori csapatával a spanyolországi Barcelonában. A finn bajnok a nap végén elégedetten nyilatkozott, noha 79 kör megtételét követően csak az utolsó helyen végzett.

"Fantasztikus nap volt a mai, 79 kört teljesítettem, ami soknak számít itt Barcelonában" - mondta Hakkinen a nap végén az F1Racing.net-nek. "A pálya megterhelő, sok kanyarban igen nagyok a fellépő nehézségi erők, de ennek ellenére nagyon élveztem a vezetést, és boldog vagyok, hogy öt év kihagyás után probléma nélkül zártam első igazi tesztprogramomat."

Noha a Forma-1 kétszeres világbajnoka az elmúlt hónapokban rengeteg időt töltött a McLaren főhadiszállásán lévő szimulátorban a felkészüléssel, ahogy arra számítani is lehetett, nem kezdődött felhőtlenül számára a mai tesztprogram. A finn pilóta az első körökben csigalassúsággal vezetett, szokta a pályát. Ahogy azonban telt az idő, úgy lett egyre gyorsabb Hakkinen, aki a napot ugyan az utolsó helyen zárta, ideje mindössze "csak" három másodperccel maradt el az élen végző Badoer legjobbjától.

"Nem az volt a mai nap célja, hogy bárkit is lenyűgözzek teljesítményemmel, sokkal inkább azon voltam, hogy minél jobban megismerjem az autót, ismét felvegyem a Forma-1 ritmusát, és megnézzem, mennyit változott az autó az elmúlt öt esztendőben. Meglepően tapasztaltam, hogy szinte semmit, azt leszámítva, hogy manapság már jóval több az elektronika az autókban. Ez lehet jó és rossz is egyben, mert a kanyarokban segítheti a versenyzőt, de ugyanakkor össze is zavarhatja. Higgadtnak kell maradnod, és koncentrálnak, mert ez akár másodperceidbe is kerülhet egy kör leforgása alatt, miközben szinte észre sem veszed, hogy időt vesztettél."

"A V10-es jóval nagyobb erővel rendelkezett és a forgatónyomatéka is nagyobb volt, most úgy tűnik a V8-asok bevezetésével ez visszaesett. A technológia azonban rengeteget fejlődött, így az autó vezethetősége lenyűgöző, sima az úttartása, élvezet a vezetés. Úgy gondolom, hogy a McLaren fantasztikus munkát végzett, semmi problémánk nem volt."

Bár a McLaren igazgatója, Ron Dennis a hét elején elmondta, nem tervezik Hakkinen hosszú távú szerepeltetését, a finn bajnok mégis elárulta, boldog lenne, ha újabb lehetőséget kapna a csapattól a bizonyításra, mert biztos benne, hogy legközelebb már sokkal jobban teljesítene.

"Gondolom nem mondok meglepő dolgot azzal, hogy újból szeretnék tesztelni. Folyamatosan javultam, ahogy kezdtem megérezni a fék- és a kigyorsítási pontokat, valamint magamra szabtam az autó beállításait. A mai nap csak egy szett gumit használtam, ami nem könnyítette meg a dolgomat. A következő alkalommal biztosan jobban szerepelnék, mert már többet tudnék az autóról. Azonban ezt még meg kell beszélni a vezetőséggel. Bízom benne, hogy munkámmal segíthettem a csapatnak, és ha igényt tartanak rám, szívesen visszatérek tesztelni."