Hakkinen nem szórakozásból tesztel

Vágólapra másolva!
Mika Hakkinen keményen készült az elmúlt hónapokban a barcelonai tesztprogramra, mert választ szeretne kapni arra, hogy ötévnyi kihagyás után mennyire tudja felvenni a száguldó cirkusz ritmusát.
Vágólapra másolva!

Hakkinen, aki a 2001-es szezonzáró Japán Nagydíjon állt legutóbb rajthoz, ötévnyi kihagyás után visszatér egykori csapatához, hogy megkezdje a tesztelést Barcelonában. A finn bajnok ugyan már alig várja, hogy kipróbálhassa a McLaren MP4/21-est, hangsúlyozta, nem csupán az élvezetről fog szólni a holnapi tesztprogram.

"Meg szeretném magyarázni, mi folyik itt, de egyelőre nem mondhatok sokat. Holnap tesztelni fogok. Már nagyon várom, hiszen 2001 óta nem ültem igazi Forma-1-es versenyautóban. Idén ugyan vezettem Goodwoodban, azonban azt csak szórakozásból tettem, de Goodwood nem az a hely, ahol gyorsan lehet menni, csak a közönséget és magamat szórakoztattam. Itt azonban keményen fogok hajtani, és nem csak az első körökben, hanem egész nap, hogy felvehessem a Forma-1 ritmusát" - mondta Hakkinen, miután a mai nap megérkezett a Circuit de Cataulnya versenypályára.

"Nem csak szórakozásból teszem, igenis komolyan készültem erre a tesztre. Viccből nem lehet beülni az autóba, minden egyes mozzanatot komolyan át kell gondolni. Csak arra koncentrálok, hogy jól teljesítsek holnap. Értékes információkkal szeretném ellátni a csapatot. Úgy gondolom, ezt komolyan kell vennem. Meghallgatnak, kíváncsiak a véleményemre, ami befolyással lehet a jövőbeli teljesítményükre, így egyáltalán nem mondhatom, hogy tét nélküli a holnapi tesztprogram."

A McLaren csapatvezetője, Ron Dennis szerint Hakkinen hasznos tanácsokkal láthatja majd el a csapatot, amely tíz év után győzelem nélkül zárta az idei évet. A wokingi alakulat egy teljesen új felállással kezdi majd meg a 2007-es idényt, így Kimi Raikkönen és Juan Pablo Montoya egyidejű elvesztésével, komoly nehézségek elé néz.

A brit gárda vezetősége bízik benne, hogy egykori bajnokuk rátalálhat az MP4/21-es gyengéire, és közreműködésével jobbá teheti a jövő évi modellt. A finn pilóta továbbá választ szeretne kapni néhány eddig még megválaszolatlan kérdésére, tudni szerezné ugyanis, hogy öt év kihagyás után miként állná meg a helyét a jelenlegi mezőnyben, noha a csapat megerősítette, a jelenlegi állás szerint nem lesz folytatása a tesztnek.

"Természetesen rengeteg élményem van még versenyzői pályafutásomból. Tudom, miként mennek a dolgok, hogyan működik az autó, mikor kell fékezni és kigyorsítani, illetve jól venni a nagy nehézségi erőhatások fellépése mellett az éles kanyarokat" - magyarázta Hakkinen. "Ezek miatt hatalmas feladat előtt állok, hiszen nem tudhatom, mennyit változott a technológia az elmúlt öt esztendőben. Könnyebb, vagy esetleg nehezebb lett a vezetés? Arra is választ fogok kapni, elég gyors vagyok-e."

Annak ellenére, hogy sokan már visszatéréséről beszélnek, Hakkinen nem győzte hangsúlyozni, hogy továbbra is a DTM-ben szeretne maradni, bár elhintette, jövőjéről inkább a holnapi teszt után kellene kérdezni.

"Ismét azt mondhatom, hogy nehéz erről beszélni. Egyelőre még nem tudom, miként fognak menni a dolgok. Nyilvánvalóan arra kíváncsiak, hogy visszatérek-e a Forma-1-be, vagy maradok a DTM-ben. Jelenleg úgy gondolom, hogy a DTM-ben maradok, de soha nem lehet tudni" - fogalmazott Hakkinen. "Érdekes lesz látni, mennyit változott a sport az elmúlt években. Kíváncsi vagyok, milyen új elektronikai segédeszközök kerültek az autóba, és már alig várom, hogy ismét kipróbálhassam azokat a Bridgestone abroncsokat, melyekkel 1998-ban és 1999-ben megnyertem a bajnokságot."

Arra a kérdésre, hogy mit szól felesége a holnapi teszthez, Hakkinen a következőket válaszolta: "Ő is nagyon izgatott a holnapi nap miatt."