Newey távozása miatt esett vissza a McLaren

Vágólapra másolva!
A Renault technikai igazgatója, Bob Bell biztos benne, hogy a McLaren azért nem tudott harcba szállni a bajnoki címért az idei esztendőben, mert egyszerűen képtelen volt megbirkózni azzal a ténnyel, hogy elvesztette Adrian Newey-t.
Vágólapra másolva!

A brit szártervező az elmúlt majd tíz évben a McLaren istállót szolgálta, azonban február elején átigazolt a Red Bull Racing alakulatához, ahol azonnal meg is kezdte a munkát a csapat jövő évi versenygépén.

A McLaren azonban úgy tűnik, képtelen volt megbírkózni azzal, hogy agytrösztje elhagyta a csapatot, ami az idei eredményein is meglátszott, hiszen tíz év után először fordult elő, hogy a wokingiak győzelem nélkül zárták az évet, pedig 2005-ben még harcban voltak a Renault-val a bajnoki trófeáért.

A franciák technikai részlegének vezetője szerint a McLaren eszeveszett kapkodásba kezdett Newey távozását követően, melynek az lett az eredménye, hogy összeomlott a technikai struktúrája.

"Véleményem szerint úgy kell felépíteni egy csapatot, hogy ha valaki távozik, akkor helyét szinte azonnal át tudja venni egy másik, hozzáértő szakember, ami lehetővé teszi, hogy ne kerüljünk gondba" - mondta Bell az Autosport-nak adott nyilatkozatában. "A McLaren szinte mindent Adrian köré épített, ami alapjába véve jó dolog, ám sajnálatos módon, ha egy ilyen személy távozik, akkor hatalmas űr keletkezik a helyén, mert rövid időn belül biztosan nem lehet őt helyettesíteni."

"Mindig is hangoztatták, hogy elkötelezettek a tervezési részleg iránt, azonban soha nem értették meg, miként is működik a jelenlegi struktúrájuk. Hirtelen jöttek a nagy változások, és a problémákat nem tudták áthidalni. A mi felépítésünk sokkal érzéketlenebb a változásokra, így a személycserék nem okozhatnak gondot nekünk" - tette hozzá elégedetten a Renault technikai igazgatója.