A Ferrarit meglepte a motorhiba

Vágólapra másolva!
A Ferrari sportigazgatója, Jean Todt elárulta, semmi jele nem volt annak, hogy bármi gond lenne Schumacher motorjával. Az erőforrás egyik pillanatról a másikra mondta fel a szolgálatot, mellyel roppant nehéz helyzetbe került az olasz alakulat.
Vágólapra másolva!

A Ferrari számára remekül kezdődött a mai verseny, hiszen Massa és Schumacher az első sorból rajtolhattak el Japánban. A német versenyző a második kör végén már át is vette a vezetést, és gőzerővel robogott pályafutása hetedik futamgyőzelme felé Szuzukában, mikor tizenhét körrel a leintés előtt a Ferrari motor megadta magát autójában, így a verseny idő előtti feladására kényszerült.

Alonso ezzel átvette a vezetést, melyet már nem is engedett ki a kezéből. A Renault spanyol pilótája tíz pontra növelte előnyét Schumacherrel szemben, aki már csak abban az esetben szerezheti meg a bajnoki címet a szezon utolsó versenyén, ha megnyeri a viadalt és Alonso lecsúszik a pontszerző helyekről. A huszonöt esztendős versenyzőt tehát már csak egy pont választja el attól, hogy megvédje bajnoki címét.

Bár Schumacher kiesését követően nem tűnt csalódottnak, legbelül tudta, elbúcsúzhat pályafutása nyolcadik bajnoki címétől. A Ferrari vezérkara saját magát hibáztatja a történtekért, bár Jean Todt elmondta, nem volt tudomásuk arról, hogy gond lenne a motorral, noha az elmúlt héten Felipe Massa autójában ki kellett cserélniük a hajtóművet Kínában.

"Hirtelen jött az egész, semmi jele nem volt annak, hogy gond lenne a motorral" - mondta Todt. "Egyelőre még azt sem tudjuk, mi okozta a meghibásodást. Bízom benne, hogy hamarosan választ kaphatunk erre a kérdésre, melyet nem lesz könnyű kivizsgálni, hiszen elég súlyosan megsérült az erőforrás."

A csapat és Schumacher esélyeiről a szakember a következőket mondta: "Matematikailag még lehetséges a végső győzelem, de ha a realitás talaján maradunk, akkor tudhatjuk, hogy nem lesz egyszerű. Azt szeretjük, mikor csakis rajtunk múlik, hogy megszerezzük-e a bajnoki címet, most pedig ehhez mások kiesésére is szükség van. Mindezek ellenére a legjobb tudásunk szerint fogunk dolgozni a szezonzáró Brazil Nagydíjon, ahol mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményt elérjük."

Schumacher a júniusban megrendezett Kanadai Nagydíjat követően még huszonöt pontos hátrányban volt Alonsóval szemben, ám a hétvégi futam előtt azonos pontszám volt kettejük neve mellett. A német versenyző ugyan egy kicsit csalódott volt kiesését követően, mégis büszke volt csapata teljesítményére. Todt is megerősítette, bár mindenki csalódott, nem állnak le, tovább harcolnak a győzelemért.

"Már jó ideje a sportban vagyunk, és sok mindent megéltünk már. Voltak szép napjaink, mikor örültünk, ám voltak olyan időszakaink, melyekre nem szívesen emlékezünk vissza. Ezeken tovább kell lépni, és egy új fejezetet kell nyitni" - magyarázta. "Nem történt tragédia, tovább kell dolgoznunk, hogy a legjobb formánkban fejezhessük be az idei évet."

Nem csak Schumachert sújtotta balszerencse a mai versenyen, Felipe Massa is peches volt, hiszen már a rajtot követően észlelte, ereszt az egyik gumija. A brazil versenyző egy ideig kivárt, ám a csapat úgy döntött, előbbre hozza első kiállását, hogy ne vesszen annyi időt.

"Már a rajtnál megsérült az abroncsa, majd folyamatosan szökött ki belőle a levegő, és egyre kisebb volt benne a nyomás, éppen ezért döntöttünk úgy, hogy előbbre hozzuk kiállását és lecseréljük a gumit" - magyarázta Todt, aki szerint Massa az említett probléma nélkül megnyerhette volna a versenyt.