Eláraszthatják az azonos autók az F1-et

Vágólapra másolva!
A közelmúltban felmerült az ötlet, hogy az FIA engedélyezné a csapatok évad közbeni üzletelését az autók egyes elemeivel. A Williams istálló azonban elsők között igyekszik megakadályozni a terv véghezvitelét.
Vágólapra másolva!

Most, hogy aktuálissá vált az új Concorde Egyezmény létrehozása, Williams úr elmondta, szerinte a karosszéria építésére vonatkozó szabályok megváltoztatása nem fog olyan támogatottságnak örvendeni, mint kellene.

A csapatvezető úgy gondolja, azzal mindenki egyetért, hogy egy istálló régebbi típusú autóival mások is versenyezzenek, de nagy hiba lenne engedélyezni, hogy az éppen aktuális karosszériát a gárdák eladhassák riválisaiknak.

"Még mindig nincs teljesen kész az új Concorde Egyezmény, de azt hiszem Max (Mosley) egy korábbi levelében már megkérte a csapatokat, hogy támogassák azt a szabályt, mely szerint a használt karosszériát értékesíthetik a többieknek" - mondta Williams. "Nem tudom pontosan, hogy mi lett ezzel a tervvel, hogy Max elvetetette-e, vagy még mindig támogatja, mindenesetre az istállók nem írtak alá semmit."

"Én nem hiszem, hogy ez jó ötlet lenne. Bár nem félünk a gyártóktól, az egyértelmű, hogy nekik sokkal erősebbek a motorjaik. Ők sokkal könnyebben vásárolnak például egy Renault hajtóművet, amivel nagyot lendíthetnek a csapaton" - tette hozzá.

A Forma-1 Bizottság (FOC) legutóbbi ülésén is szóba került a "frissen legyártott" autók megvásárlása és felhasználása, ám a felvetést elutasították, így a Super Aguri sem tudja megvalósítani a terveit, a japánok ugyanis az idei RA106-ost akarták használni a 2007-es évadban.

A Williams istálló vezetője szerint azonban már a Red Bull két csapata közti összefogást is meg kellene vizsgálni, hiszen nem kizárt, hogy a két csapat közötti üzletelések is ellentmondanak a jelenlegi szabályzatnak. Ezt fel is vetették az említett ülésen.

"Nem vagyunk ellene annak, hogy az istállók eladják a régi autóikat, sőt" - mondta Williams. "Jövőre a Red Bull ügyével kapcsolatban viszont mégis lesz egy komolyabb vitánk."

A grovei bázisú csapat azért támadják ennyire a Red Bull politikáját, mert felröppent a hír, hogy az általuk vezetett istállók a következő évadban hasonló karosszériával indulnak, de míg a Scuderia Toro Rossót Renault, addig a Red Bull Racinget Ferrari motorokkal látnák el.

Az ő számukra ez jogilag lehetséges is lenne, hiszen a vezetőség mindkét gárda esetében azonos. A többi csapathoz képest viszont előnyhöz juthatnak ezzel, ezért a riválisok szerint ezt nem kellene megengedni nekik.

"Nem szabadna hagyni, hogy ugyanolyan autókkal induljanak" - folytatja Williams. "Azonos cég irányítja őket, de mivel a támogatásokat is külön kapják, el kell szeparálni a két csapatot. Az a fontos, hogy egyértelművé tegyük a szabályokat ezzel kapcsolatban, és akkor mindenki tudni fogja, hogy mi legyen a dolga."