Szingapúr mégis F1-es futamot rendezne

Vágólapra másolva!
Noha a Formula-1 versenynaptára nagyon feszített, és jövőre egyel kevesebb futamra kerül sor, mint idén, mégis több új jelentkező van, aki nagydíjat rendezne. Ilyen például Szingapúr is, amely korábban cáfolta érdeklődését.
Vágólapra másolva!

Már áprilisban felröppent annak híre, hogy Szingapúr Forma-1-es futamot rendezne, és ennek érdekében pályát is építene. Általában az új jelentkezők vágyait nem alapozza meg anyagi háttér, sok esetben építési terület sincs, máshol viszont már csak maga az építési engedély hiányzik.

A szingapúriak viszont a jelek szerint igenis komolyan gondolják, hogy vendégül lássák a száguldó cirkusz mezőnyét. A Malajziától délre fekvő köztársaság sportminisztere, Vivian Balakrishnan a kisország A1-es csapatának bemutatásán így nyilatkozott: "Ez az első lépés afelé, hogy bizonyítsuk, Szingapúr valóban a motorsport aktív részese akar lenni. Egy szép napon akár a Forma-1 is ellátogathat hozzánk."

"Megvizsgálunk minden lehetőséget, és bár hivatalos tárgyalások egyelőre nincsenek, de közeledünk a startvonalhoz"- fogalmazott képletesen a politikus. "Még nagyon sok dolgot meg kell szerveznünk, de nem ígérgetnék olyat, amit nem tudunk teljesíteni."

Az utolsó autóversenyre 1973-ban került sor Szingapúrban, akkor a régi F2-es széria mezőnye versengett ott. Akkor a pálya rossz biztonsága miatt szüntették be a további versenyeket. A tervek szerint az ázsiaiak utcai pályán rendeznék meg a Szingapúri Forma-1-es Nagydíjat: "Ez egy nagyszerű alkalom lenne arra, hogy megmutassuk a világnak a szép városunkat és az utcáinkat. Nagyszerű reklám lenne ez számunkra."

Ennek ellenére sem a legjobbak a kilátások a rendezők számára, hiszen a csapatok nem szeretnének újabb versenyeket, hiszen így is megterhelő számukra a 18-19 verseny egy szezon alatt. A Forma-1 elnöke, Bernie Ecclestone azért még nem tekinti lefutottnak a programbővítést.

Új jelentkezőkből egyébként nincs hiány, hiszen Szingapúr mellett Lengyelország, Bulgária, Görögország, Románia, India, Mexikó, Oroszország, Dél-Afrika és Ciprus is versenyt rendezne a Forma-1-ben. Ennyien viszont egészen biztosan nem kapnak lehetőséget erre.