Villeneuve: Schumi mindig is gerinctelen volt

Vágólapra másolva!
Jacques Villeneuve soha nem volt jóban Schumacherrel, az 1997-es évad világbajnoka hazugnak tartja Schumachert, akit visszavonulása után gyorsan elfelejtenek majd az emberek.
Vágólapra másolva!

Jacques Villeneuve, akitől a Német Nagydíjat követően megvált a BMW Sauber, az F1Racing magazinnak adott nagyinterjújában a Forma-1 hétszeres világbajnokáról, Michael Schumacherről beszélt - őszintén, szókimondóan.

A kanadai versenyző 1996-ban mutatkozott be a királykategóriában, ám nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy összetűzésbe kerüljön az akkor már két bajnoki címmel rendelkező Schumacherrel. Kettejük "kapcsolata" az 1997-es idény utolsó versenyének helyet adó Európa Nagydíjon ért a tetőpontjára, mikor megtörtént az a bizonyos kilökés. Onnantól kezdve minden megváltozott.

Jacques valószínűleg végleg befejezte Forma-1-es pályafutását, és úgy érezte, eljött az ideje, hogy mindenki - hivatalos forrásból is - megtudja, mit is gondol valójában Schumacherről.

"Véleményem szerint az a probléma, hogy soha nem mutatta meg a valódi énjét" - kezdte mondandóját Villeneuve, aki a következő idényt nagy valószínűséggel az amerikai NASCAR szériában kezdi majd meg. "Egy szimpla autóversenyző, semmi különös, éppen ezért úgy gondolom, ha egy nap visszavonul, az emberek hamar elfelejtik, hogy egyáltalán létezett."

"Össze sem lehet hasonlítani Sennával, aki felejthetetlen. Szerintem Michaelt hamar elfelejtik majd, nem fognak rá addig emlékezni, mint Prostra vagy Mansellre. Ezek az emberek hősök voltak, ám Schumacher soha nem volt, és soha nem is lesz az."

"Michael egyszerűen csapnivaló bajnok, ugyanis túl sok piszkos trükköt bevetett már pályafutása során a versenypályán, amiből azt feltételezem, hogy nem lehet jó ember. Bár Senna sem volt szent, és ő is vétett hibákat, azonban nem lehet összehasonlítani kettejüket, mert ő sokkal becsületesebb volt. Mikor 1990-ben kilökte Prostot Szuzukában, akkor elmondta, már a verseny előtt figyelmeztette egykori csapattársát, mit tervez. Szóval Michaellel ellentétben, aki Monacóban nevetséges módon ártatlannak mondta magát, Senna odavágott és kijelentette: "Igen, ezt tettem, de már a verseny előtt mondtam neki, hogy ki fogom lökni'. Ezt össze sem lehet hasonlítani azzal, amit Michael Monacóban, Jerezben, vagy Adelaide-ben tett."

"Senna soha nem hazudott a rajongóinak. Michael folyamatosan azt teszi. Az pedig a legszomorúbb, hogy a hívei hisznek is neki és elfogadják úgy, ahogy van. Akár a feketére fehéret mondanak, csak hogy megfeleljenek neki. Michael pedig kihasználja a hűségüket."

Villeneuve kitért az idei ominózus monacói esetre is, ami után nem sokkal kilépett a versenyzők érdekvédelmi szervezetéből (GPDA), ugyanis nem kívánt tagja lenni egy olyan szövetségnek, amelyet egy hazug ember irányít.

"Nem csak a rajongóinak, hanem saját kollégáinak is hazudik" - folytatta Villeneuve. "A GPDA silverstone-i ülésén is hazudott, és egy cseppet sem volt zavarban emiatt. A szemünkbe mondta a valótlanságokat. Bár mindannyian tudtuk, hogy hazudik, mégsem léptünk fel ellene. Inkább a homokba dugtuk a fejünket, mert féltünk, mi lesz, ha támadást indítunk ellene. Sokan a futball világbajnokságot nézték ahelyett, hogy megpróbálták volna megoldani ezt a drámai helyzetet."

"Ez roppant szomorú. Talán azt hiszi, hogy különb nálunk, pedig ez nem így van. Azt gondolja, hogy nagyobb a sportnál, de téved. Mikor majd visszavonul, senki nem fog rá emlékezni, ebben biztos vagyok."

A kanadai versenyző arra is rávilágított, hogy a fiatal generáció is kezd rossz irányba elmenni, ugyanis a csapatok mindent megtesznek azért, hogy ráerőltessék versenyzőikre az akaratukat, így egy idő után gépekké válnak, az egykor érzelemmel teli pilóták.

"Vannak olyan versenyzők, akik mindent úgy csinálnak, ahogy azt a csapatuk megköveteli tőlük, ugyanis ők állnak a tápláléklánc alján. Szóval csak azért vannak a csapatban, hogy versenyezzenek, önálló gondolataik nem is lehetnek. Ez viszont azt eredményezi, hogy ellenségesek lesznek, és nem vallják be, ha hibát követtek el. Mondhatnám azt is, hogy észre sem veszik, ha hibáznak, mert arra vannak nevelve, hogy ne vallják be. Ez komoly probléma lehet, mert ha a versenyzők elbutulnak, és programozott lényekké válnak, az a sport biztonságát is veszélyezteti."