Tömeges elbocsátás a Cosworth-nál

Vágólapra másolva!
A Cosworth az idei Forma-1-es szezon végén körülbelül negyven százalékkal csökkenti dolgozóinak létszámát a motorszabályok megváltozása miatt.
Vágólapra másolva!

A Cosworth jelenleg a Williams és a Toro Rosso versenyistállókat látja el erőforrásokkal, ám a grove-i bázisú alakulat már megegyezett a Toyotával, és a Red Bull fiókcsapata is nagy valószínűséggel lecseréli V10-es egységeit. A nagy múlttal rendelkező motorgyártó nagyvállalatnak jelenleg egyik csapattal sincs szerződése a jövő évre, bár a hírek szerint ők szolgálják majd ki a Midland istállót a 2007-es idényben.

Mindezek ellenére a Cosworth tömeges elbocsátást tervez angliai főhadiszállásán, ugyanis a motorfejlesztések jövő évi befagyasztásával jóval kevesebb szakemberre lesz szüksége. A hírek szerint körülbelül 150 dolgozójától válik majd meg a Cosworth a 2006-os idény végén. Az Autosport magazin úgy tudja, hogy a cég menedzsmentje napokon belül tájékoztatja a dolgozókat a tervezett leépítésről.

A Cosworth kereskedelmi igazgatója Bernard Ferguson is megerősítette a híreket, ám elmondta, egyelőre még nem tudják, hány dolgozót kell elbocsátaniuk. A szakember azonban hozzátette, véleménye szerint hamarosan más motorgyártók is követni fogják példájukat, mert a motorfejlesztések befagyasztásával jóval kevesebb munkaerőre lesz szükségük.

"Egyelőre még nem véglegesítettük, mekkora lesz az elbocsátás mértéke, azonban biztos vagyok benne, hogy csökkenteni fogjuk a létszámunkat az idei szezon végén" - mondta Ferguson az Autosport-nak. "Az elmúlt években egyre kevesebb motort kellett gyártanunk, hiszen növelték az egységek élettartamát a sportban. A jövő évtől viszont még ennél is kevesebb erőforrást kell készítenünk az új szabályok miatt, és a legyártott motorok felét is inkább fejlesztésre, mintsem versenyzésre fogjuk használni."

"Ennek eredményeképpen jóval kevesebb emberre lesz szükségünk a jövőben. Ez minden területet érint, legyen itt szó a tervezésről, vagy a szerelésről. Azonban úgy gondolom, hogy nem csak a Cosworth-nál lesz létszámleépítés. Minden motorgyártó megteszi majd ezt a lépést, mert egyszerűen nem lesz szüksége annyi emberre, mint korábban. Talán mi vagyunk az elsők, akik ezt beismerik, de biztos vagyok benne, hogy a többiek is követni fogják a példánkat."